De Grootte Transporfietstoer 2012: Velp

Hoi Transportfietsliefhebbers,

De meeste stemmen gaan naar Velp dus daar gaat De Grootte Transportfietstoer dit jaar starten.
Het is een prachtige route die de eerste 10km door het Nationaal Park Veluwezoom gaat.
Mooie fietspaden door oude bossen om mee te beginnen. Dan met de pont de IJssel over de dijken op.
Als je iets kent wat je heel lekker klaar kan maken en daar iets te veel van meeneemt kan iedereen iets weg kan geven aan iedereen dan hebben we weer een diverse maaltijd voor de picknick.
Zaterdag 12 mei 2012 rond 11.00u in Velp naast het station verzamelen op het Stationsplein.
Er zijn 76 parkeerplaatsen voor mensen die met de auto komen. Dat lijkt me voldoende op een zaterdag. ’t Zal vast niet helemaal vol staan.

Dit bericht mag door iedereen verspreid worden.
Eventuele aanvullende informatie wordt verspreid via deze site en de mail.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

58 gedachten over “De Grootte Transporfietstoer 2012: Velp”

  1. Fijn dat je zo bescheiden bent maar ik denk dat dit meteen al een klassieker is. Je zou kunnen overwegen om er een poster van te drukken. Het zou me niet verbazen als die dan later bij Velorama in het archief werd opgenomen.

 1. JAAA ,prachtig ! ziet er inderdaad uit als een oude affiche van vroeger .
  De kleurstelling is ook perfect .
  zou het ook goed kunnen doen als postzegel ! .

 2. Bedankt voor alle complimenten. Ik ga er een poster van maken en was al van plan om een serie te maken. Ik heb er al een paar liggen en er zijn al meer in de maak die samen misschien wel een expositie gaan worden op de ruilbeurs in Tilburg.
  Als ik er 15 maart al mee klaar ben neem ik ze mee naar de beurs in Berlicum http://www.antiekefietsen.nl/
  Daar heb ik een stand gehuurd om onderdelen aan te bieden die ik over heb en natuurlijk de posters.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Beste Charles,

   ik zie de poster nu pas bij mijn zoektocht naar oude reklameposters van Gazelle. heb je er nog 1 liggen? Je begrijpt hieronder wel waarom hij mij aanspreekt,

   vr. gr. Jacco den Haan

   1. Hoi Jacco,

    Ik heb er nog wel liggen maar dan moet ik even zoeken.
    Als ik het vind kan ik hem wel opsturen.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 3. Mooi affiche zeg, hopelijk ben ik er nu ook bij, met mijn amerikaanse transporter (1939), ben al over de helft, mocht iemand nog interesse hebben in een eysink project kan je me mailen, alles is al gespoten behalve de voorfork!

  r.vijsma1@chello.nl

 4. Charles,

  Beste Charles, bij toeval kwam ik de poster tegen. Vervolgens deze site. Zelf organiseer ik oldtimers met koninginnedag, 150 stuks, bij kasteel Biljoen, vlakbij dus. Leuk dat er nu ook eens een fietsactiviteit is in Velp! Zal proberen er met mijn eigen transp. bij te zijn. Wellicht kunnen we iets afspreken, zelf woon ik in Velp. Kun je nog ondersteuning gebruiken?

  We hebben contact. http://www.velpschecourant.nl

  Jan Withaar

 5. Hoi Rutger,
  Vanaf het station in Velp fietsen we via de knooppunten van het knooppuntennetwerk via de Posbank naar Dieren. Daar gaan we met de pont over de IJssel via Doesburg, Giessen, Lathum en Rheden weer terug naar Velp.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Charles,

   ik heb vast een blikje bokketollenkuitenvet aangeschaft, want mijn conditie is nul komma nul. Ik vermoed dat ik dan een dertig tal kimometers wel zonder problemen kan volbrengen.
   Gegroet Peer

 6. Hoi Charles,

  Dat is leuk, want ik woon zelf in het mooie stadje Doesburg en ik neem aan dat jullie door de Doesburgse binnenstad fietsen richting Giesbeek.

  1. Hoi Rutger,
   We hebben met de eigenaar van Du Midi in de Meipoortstraat afgesproken dat we daar terecht kunnen.
   Ik weet natuurlijk niet precies hoe laat we daar aankomen maar als je daar op het terras gaat zitten om een uur of 13.30u dan gaat dat wel goed komen vermoed ik.
   Groetjes van mij en tot dan,
   Charles Waagenaar

 7. Hoi Charles,

  Uiteraard kom ik met een oude fiets.
  Ik kom met een Gazelle herenfiets uit 1947.

  Met vriendelijke groet,

  Rutger

 8. Hoi Rutger,
  Mooi, op iets dergelijks fietst Sandra ook als ze bij mij in Tilburg op bezoek is. Een mooie “oma” fiets van Gazelle van vlak voor de oorlog.
  Heb je geen zin om gewoon de hele toer mee te fietsen? Dat heeft Sandra de eerste Grootte ook gedaan op haar Gazelle. Toen hadden we haar transportfiets nog niet gevonden.

  http://www.transportfiets.net/2010/08/08/twee-nieuwe-fietsen-in-het-arsenaal/

  http://www.transportfiets.net/2011/04/25/groeten-uit-ameland/

  Maar jij bent niet deze Rutger??
  http://www.transportfiets.net/2008/12/02/ook-een-transportfiets-gekocht/

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 9. Hoi Charles,

  Zo’n rit lijkt me leuk!
  Rijden er meer opa en omafietsen mee?
  Het is toch eigenlijk een transportfiets uitje.

  Ik ben niet de Rutger van de transportfiets, ik ben hier terechtgekomen gekomen door te zoeken naar meer informatie over oude Gazelles.
  Via deze site ben ik er achter gekomen dat er gelijkenissen zijn tussen oude transport en opafietsen.
  Die informatie kan ik ook gebruiken voor mijn Gazelle opafiets.
  Maar ik zal er Rutger Kappes van maken, dan zijn we goed te volgen voor iedereen.

  Met vriendelijke groet,

  Rutger Kappes

 10. Hoi Rutger,
  Het heet wel De Grootte Transportfietstoer maar iedereen mag meefietsen hoor. Alle oude fietsen zijn welkom. Als je meefietst op je herenfiets ben je waarschijnlijk niet de enige.
  Misschien wordt je wel aangestoken door het transportfietsvirus en heb je er volgend jaar ook een. Dus kijk wel uit waar je je mee inlaat.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 11. Dit is wat aanvullende informatie over het eerste gedeelte van De Grootte Transportfietstoer. We komen langs De Posbank en de Carolinahoeve.
  De Posbank bij Rheden is de naam van een natuurmonument en een naastgelegen theehuis, op de rand van een met heide begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe.
  De plek heeft een hoogte van 90 meter boven NAP, van waaraf een uitzicht mogelijk is over het IJsseldal, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Ter vergelijking: het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen “Signaal Imbosch” (110 m). De uitspanning die vroeger op de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis laten bouwen volgens een bijzonder en duurzaam ontwerp. De Posbank is onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom.
  [bewerken] Naamgeving

  De Posbank is genoemd naar het monument in de vorm van een halfronde stenen bank dat aanwezig is op een markant uitzichtpunt. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. De stenen bank is gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden ter ere van het 25 jarig jubileum (7 mei 1893-1918) van de heer Pos als de tweede voorzitter van de ANWB.

  De Posbank is in de volksmond ook de benaming van het heidegebied waarin het ligt. De eigenlijke naam van het heidegebied is echter Herikhuizerveld.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 12. Hoi Jan,
  Er is inmiddels contact geweest en ik vermeld hier op de site nog maar even dat je een persbericht verstuurt naar de plaatselijke krant.
  Ik vermoed dat het niet de “Velpsche Courant” van papier is maar op de site.
  Ik kwam nog wel iets aardigs tegen over rijwielblokken. Eerst dacht ik nog even dat het rubberblokken waren voor pedalen maar toen ik beter keek bleken het blokken te zijn om je fiets in te stallen.
  http://www.velpschecourant.nl/wb/pages/startpagina/historie-van-de-velpsche-courant.php
  We komen rond 11.00u in Velp aan en blijven daar even hangen om ons te laten bewonderen door het Velpsche publiek.
  Beetje kletsen over de wonderen van een druppeltje olie en versleten kettingschakels onder het genot van iets meer druppels koffie of thee.
  En dan naar de Posbank toe.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Charles,

   Ben benieuwd of de papieren kranten aandacht zullen schenken aan de activiteit en de overige intenties! De buurt is op de hoogte. Dus een aantal Velpenezen mogen we toch wel verwachten.

   Het terreintje is nog autentiek, dus of het mooi en schoon is valt te bezien en anders wijken we uit naar het strakke parkeerterrein. Wel zal zondag en van de week nog een clubje aan de slag gaan om wat schoon te maken. In ieder geval heeft het er naast gelegen tuincentrum al twee bloembakken toegezegd ter verfraaiing van het terrein. Hopelijk plaatst de NS niet weer twee enorme kranen op het terrein, dat van de week het geval was!

   De fietsblokken; http://www.velpschecourant.nl/wb/pages/over-velp/erfgoed-van-velp/historie-velpse-bedrijven/de-meteoor.php?searchresult=1&sstring=meteoor#wb_109

   Volgens mij wordt het mooi weer, dus het kan niet op.

   Groeten en wellicht volgt meer info!

   Jan Withaar

 13. Halloo Tran-sportliefhebbers,
  Wij zitten natuurlijk met zijn allen angstvallig de meteorologische ontwikkelingen in de gaten te houden en het ziet er naar uit dat het zaterdag 12 mei koel, zonnig en droog gaat worden.
  Lijkt me uitstekende omstandigheden om het al te warm te krijgen van al die lichaamsbeweging.
  Ik ben weer erg nieuwsgierig wie er allemaal op komt dagen met de meest mooie transportfietsen.
  Tot zaterdag in Velp om 11.00u
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

   1. Hoi Peer,
    Niet te veel plastic want het gaat niet regenen. Het blijft koel en we fietsen eerst door de bossen dus niet te veel wind.
    Als we de bossen uit zijn zitten we met Noord-Westenwind in de luwte van De Hoge Veluwe. Misschien iets meer wind.
    Ik zou iets warms onder een niet te dikke en hooggesloten wind-dichte jas aantrekken.
    Tot zaterdag,
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 14. Ik niet op mijn mooiste, maar op mijn fijnste fietsende transporter door het Imbos en over de Posbank richting Velp. Ben daar dus al mooi op bedrijfstemperatuur. Tot Zaterdag.

  1. Hoi Dick,
   Laten we hopen dat we je bij kunnen houden!
   Ik ga er van uit dat jij wel wat gewend bent als het om hellinkjes gaat als je daar vandaan komt.
   Eerst tegen De Posbank omhoog en dan kijken wie het best zijn evenwicht kan bewaren met langzaam fietsen.
   ’t Is wel grandioos mooi daar, éé?!
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 15. Hoi Jan,
  Geweldig! Mooie publiciteit en super dat er een startpunt schoongemaakt is waar wij misschien als eersten gebruik kunnen maken van een plek die gebruikt gaat worden als historisch route- startpunt.
  Als ik zo die Belse keien zie is het eerste waar ik aan denk een
  “Proeve van behendigheid als illustratie van bekwaamheid van besturing en houden van evenwicht ter bevordering van het vervoeren van lasten teneinde de middenstand in de gelegenheid te stellen zijne goederen in veiligste omstandigheden en binnen de kortste tijd de plaats van bestemming te bereiken”.
  Je moet er maar opkomen.
  Of de hufterproef.
  Met dertig kilometer per uur over de kasseien heen en als alle schroefjes en moertjes dan nog op hun plaats zitten mag je door voor de volgende ronde ;o)
  Maurice uit Tilburg heeft al een grafische verrassing voor de deelnemers maar daar moet nog een certificaat bijkomen voor het met succes afleggen van de behendigheidsproef.
  ’t Wordt steeds leuker.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 16. Hoi Charles,

  Nou zeg dat wel jullie gaan het treffen, mogelijk zelfs de gehele dag zon. Wel wat kouder, maar dat is juist goed voor de koeling van de berijders.
  Ik ken daar de streek erg goed ik heb een goede vriend in Arnhem wonen en ben er al heel wat keren wezen fietsen. Hij vond het jammer dat ik geen tijd heb morgen, want hij bood me gelijk een slaapplaats aan. Helaas moeten ze morgen nog terug komen voor nog één kozijn te vervangen, dus kan echt niet mee. Eerst dacht ik nog, nou als het een beetje mee zit…..kan het nog…… maar nee.
  Veel plezier morgen en geniet er met volle teugen van!!!!!
  EN dat geldt natuurlijk voor ALLE deelnemers.

  Groetjes, Jack de Feijter.

 17. Beste Charles,

  Hopelijk hebben jullie een mooie tocht gehad! Waarschijnlijk zullen de kuiten wel wat rust kunnen gebruiken. Het was, zeker met deze fietsen, een ambitieus plan om deze route te nemen. Ik heb natuurlijk zelf ook een transporter. Dit was niet iedereen geloof ik opgevallen. Het wachten was namenlijk op de bestuurder van de laatste, nog tegen het hek geparkeerde, transportfiets, maar dat was ik! Graag doe ik een volgende keer, op een andere locatie, een keer mee. Ik blijf de site wel volgen en zie het dan vanzelf wel. Ik vond het, en volgens mij de bezoekers uit Velp zelf ook, een mooi geheel, een gezellige groep en zeker een mooi aanzicht al deze fietsen bij elkaar! Ik zal proberen foto’s aan de VC site te koppelen.

  Vriendelijke groeten,

  Jan Withaar

 18. Hoi Jan,
  Ja, de ambities lagen hoog. 90 meter wel te verstaan maar dat mocht de pret niet drukken. Iedereen heeft het gehaald en er zijn geen klachten gehoord.
  Zoals in de omschrijving van de toer al was aangekondigd lag het zware gedeelte in de eerste 10km. Dat viel eigenlijk ook wel mee want na 6km ging het bijna alleen nog maar naar beneden en daar was het grandioos mooi.
  Naderhand over de duiken langs de IJssel weer terug naar Velp waar we dankbaar gebruik hebben gemaakt van je achtergelaten sleutel.
  Hij ligt weer achter de boom. Nogmaals bedankt en ook voor de rest van al de moeite die je genomen hebt om ons een hartelijk welkom te heten in Velp. Echt super.
  De Grootte Transportfietstoer wordt volgend jaar weer verreden maar misschien dat dit jaar ook nog wel initiatieven tevoorschijn komen.
  Dat wordt verspreid via deze site en de mail.
  Misschien tot volgend jaar. Dan gaan we het een beetje plat houden.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 19. Voor de eerste keer mee met deze transportliefhebbers…

  Direct het gevoel hebben dat het tussen iedereen gewoon KLIKT.
  Meteen trots kunnen zijn op je fiets, maar ook meteen willen accepteren dat er dingen zijn die vroeger anders waren en nu op een moderne manier waren opgelost.
  Als echte bikkels door de heuvels banjeren, niemand uitgezonderd!
  Jammer van de duikeling van Wim, maar ik dank God op mijn blote knieen dat dit niet was gebeurd op een van die duizelingwekkende afdalingen…..

  Iedereen ontzettend bedankt voor deze fijne dag!

  Frits

 20. Het was giga-fabeltastisch!!! Een dag waar ik nog lang over nageniet. Een pick-nick die zijn weerga niet kent…en jawel… ik heb spierpijn!!!
  Bedankt mensen en dit is een herhaling waard
  Groeten Peer

   1. Hoi Marcel,
    Ik heb mijn agenda even geraadpleegd en tot mijn spijt staat er al een evenement in de planning. Ik ga dan in Belgié omroepen in het plaatsje Zele. Daar is een stads- en dorpsomroepersconcours op 24 juni, van onze vereniging, een dag later. Als ik me dan voel zoals nu is het niet bevordelijk als je zo stijf als een plank door de straten loopt. Kijk maar eens op http://www.omroepersgilde.nl
    Groeten Peer

 21. Hallo allemaal
  Ik vond het weer een zeer geslaagde dag!
  dank aan organisatie,en aan iedereen voor de gezellige dag en hopelijk volgend jaar weer!!!!
  Groet Ad

 22. Hoi Iedereen,
  Héél erg leuk om al die positieve en enthousiaste reacties te lezen.
  Ik zit zelf ook weer helemaal op het puntje van mijn stoel en zou het liefst de volgende week weer met jullie allemaal gaan fietsen.
  Tom Lelikakis belde net om te vertellen dat ie er niet bij was vanwege een knie-blessure en dat ie natuurlijk graag mee was gegaan.
  Nu is het plan omhooggekomen om het ergens eind julie, begin augustus nog een keer te doen en dan in het noorden van het land.
  Daar heb ik min of meer al een route uitgestippeld van Leeuwarden naar Dokkum en terug en nou vraag ik me af of daar animo voor is.
  Dus als iedereen het er mee eens is dan wil ik graag voorstellen om het dit jaar nog een keer te doen.
  Er staat nog niet vast dát het gaat gebeuren maar áls het gaat gebeuren dan wordt het De Grootte Transportfietstoer Leeuwarden-Dokkum medio eind julie, begin augustus.
  Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden om het dit jaar nog een keer te doen dus graag jullie input.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Charles,
   Ik zou wel willen, maar heb ook andere verplichtingen. Bij ons beginnen dan de vakantieperikelen en mijn collega’s nemen in die periode vrij. Het is dan zeer moeilijk om vrije dagen te regelen. Vooral in de weekenden. Ik heb halverwege augustus vrij vakantie en ga misschien enkele weken naar België toe. Ik wil best die tocht daar mee maken, maar dan op een ander tijdstip. Ik ken twee omroepers daar in de buurt, die ook een transportfiets bezitten. De stadsomroeper uit Bolsward en de dorpsomroeper uit Littenseradeel. Als je deze tour van plan bent te organiseren, zal ik ze een berichtje sturen, dan krijg jij weer van mij te horen of ze interesse hebben en deel willen nemen.
   Groeten Peer

  1. Hoi Charles,
   De enigste datum die in die tijd voor mij uitkomt is 15 september. Laat het niet afhangen aan mijn deelneming om die rit te organiseren als je andere deelnemers hebt. Je moet het doen wanneer je de meeste animo hebt. Maar…. let op dat je niet ten onder gaat aan je eigen succes, want overdaad schaadt.
   Groeten Peer

 23. hoi Charles,

  Leuk idee. Wellicht een idee voor september? Vakanties voorbij etc. Maar ik hoor het wel. Alvast het bericht ven Rheden Nieuws; http://rheden.nieuws.nl/nieuws/67074

  Leuk was dat de overbuurvrouw, zelfs haar moeder was in dat huis aan de overzijde van de spoorlijn geboren, aankwam. Zij wil graag het een en ander vertellen over het emplacement! Klap op de vuurpijl, bood zij mij de fiets van haar moeder aan uit 1949, Waarschijnlijk een Gazelle. Andere optie was oud ijzer!!! Ga er volgende week langs. Laat het resultaat wel even weten.

  Groeten,

  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *