Velleman & Verdoner * Amsterdam

The Magnet

“MAGNET” HEEREN-RIJWIEL MODEL TRANSPORT

Frame: Zeer zware buis, extra versterkt. Stuur: Breed transportstuur. Zadel: Groot model.
Naven: F. & S. Transport. Wielen: Met dikke spaken, zware velgen. Ketting: Transport 1/2 x 3/16.
Pedalen: 4 1/2″ leder blok. Banden: Transport. Bagagedrager: Op vooras.

Deze brochure verscheen rond 1925.
Toen ik dit rek zag, moest ik direct aan Hercules denken, die ooit op MP voorbij kwam.

Hercules


Met dank aan Marcel, Sjoerd en Velorama

16 gedachten aan “Velleman & Verdoner * Amsterdam”

 1. Bovenstaande is een beste fiets, jammer dat er te kleine wilen in zitten. Het stuur vind ik wonderwel goed staan, en het bagagerek vind ik wijs. Al met al een leuke interpretatie van een transporter.
  Gegroet Peer

  1. Ik begin te vermoeden dat de ‘Hercules’ een oude Magnet is met een modern kleurtje en fantasie-label.

    1. Vandaag heb ik er ook eentje opgehaald met zo’n baggagedrager:

     http://oudetransportfiets.blogspot.nl/2016/04/transportfiets-nummer-4.html

     Ik heb nog geen idee of het een Magneet of Karel Cremers (zie http://www.transportfiets.net/2010/06/19/karel-cremers-tegelen-catalogus-1926/) is, of een ander merk dat dergelijke baggagedragers toepastte. Maar op het eerste oog lijkt het inderdaad een fiets die zo oud zou kunnen zijn. Er zijn wel wat duidelijke verschillen met de twee bovengenoemde merken: het tandwielblad en zadel zijn anders (wel transportzadel, maar geen hangveren). Binnenkort uitelkaar schroeven, en verder op speurtocht 🙂

       1. Transportfietsen met deze baggagedrager of een vergelijkbare zijn niet heel zeldzaam overigens. Ik zag er nog een een paar weken terug op markplaats, en hier in het archief vond ik er ook nog enkele, zoals deze twee:

        http://www.transportfiets.net/2013/10/02/eysink-op-marktplaats/
        http://www.transportfiets.net/2014/04/02/schuurvondst-2/

        Als dat allemaal jaren ’20 transportfietsen zijn, dan maakt dat me wel benieuwd hoeveel transportfietsen uit die periode nog over zijn. Hier op de site vond ik maar een paar exemplaren (de Göricke en Fama van Charles, en een Juncker van jou geloof ik). Van nog vroegere modellen zal vrij waarschijnlijk de toen nogal licht uitgevoerde baggagedragers later vervangen zijn, dus die zijn wat moeilijker te herkennen.

        1. Hoi Jeroen

         Prachtig Rijwiel denk ook dat je een heel oude gevonden hebt en mogelijk vind je het bouwjaar op de onderdelen als assen en conen .
         En je hebt groot gelijk over de lichter uitgevoerde dragers die dan uiteindelijk in latere jaren veelal zijn vervangen .

          1. Nog een laatste update van deze fiets. Ook het kettingscherm en de baggagedrager achter zitten er weer op. Nu resteert alleen nog wat te doen aan de zadel positie. Hij zit te ver voorover, en te hoog. Het is al een groot frame (61,5cm), en met een vrij lange zadelpen. Ik kan maar net bij de grond komen zonder om te vallen. Deze fiets was dus van een vrij lang persoon. Maar het zadel wat achterover kunnen kantelen zou fijn zijn, want ik hang nu op mijn stuur om niet voorover te vallen. De dubbele strop laat weinig instelling toe. Kortere veren zou een optie zijn. Ik heb veren die 1cm korter zijn, dat zou net het verschil kunnen maken. Maar die zitten nog mooi in de lak, dus dat steekt wel af. Ik zal ze iig proberen. Nog wat mooie foto’s van de fiets: http://oudetransportfiets.blogspot.nl/2016/05/transportfiets-4-nu-helemaal-kompleet.html

 2. Dit tandwiel zit op mijn Gazelle uit 1947.
  Ik weet dat dit niet origineel is, maar ik zie nu waar het tandwiel vandaan komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *