Transportfiets met bijzondere details

Ik kwam namelijk een transportfiets tegen waar, zoals meestal, geen transfer of balhoofdplaatje meer op zat.

Het nummer van vijf cijfers, beginnend met een 6, duidt op een grotere fabrikant. Dat nummer staat rechts op de zadellug. Er zijn een paar bijzondere constructiedetails die mogelijk kunnen helpen bij de identificatie.

Het balhoofd bestaat niet uit een buis waar twee of drie lugs aangesoldeerd zijn maar het is één geheel. Helemaal glad dus. Opvallend is de aanwezigheid van een stuurdemper met draaiknopje aan de rechterzijde. Het balhoofd staat ook steiler dan gewoonlijk, de hoek is 70 graden. Dat is goed te merken bij het rijden, hij stuurt onrustig en met losse handen rijden lukt niet terwijl de sporing in orde is.

De achtervork is ook anders dan gebruikelijk. De uiteinden zijn niet platgeperst, maar de pats zijn er aangesoldeerd. De staande vork is dus niet te demonteren. Het achterspatbord met de zware beugel lijkt later een keer op de fiets gezet te zijn.

De velgen zijn 38,5 mm breed, smaller dan de meeste transportvelgen.
Mogelijk zaten er oorspronkelijk 28 × 1⅝ i.p.v. 28 × 1¾ banden op.

Het rek zit niet bevestigd aan de vorkkroon, alleen aan het stuur en de vooras. Het model lijkt van Durabo/Standaard, de voorloper van Roelewiel.

Wie heeft een idee van merk en leeftijd van deze fiets?

Groeten en alvast bedankt,
Sjoerd

16 gedachten aan “Transportfiets met bijzondere details”

 1. Hallo Terry,

  Bedankt voor je reactie. Er staat inderdaad Eysink in het kettingblad. Maar dat is ook het enige dat in die richting wijst. Het framenummer zou, als het van Eysink was, van 1939 zijn. Er is er echter geen enkel familiekenmerk met Eysinks (transport)fietsen uit de jaren dertig of twintig. Het nummer zelf is ook met andere slagcijfers en op een andere manier ingeslagen dan bij Eysink. Dus vandaar mijn vraag, als het geen Eysink is, wat dan wel?

  Groeten,
  Sjoerd

 2. Dat de staande vork is gesoldeerd ! doet me denken dat het een vroege jaren 20 fiets is .
  En van het merk Fongers weet ik dat die ook de transportfiets heeft geproduceerd waarbij de balhoofd buis en en lugs uit 1 stuk of in ieder geval glad waren .
  Maar eeuuhh Prachtige fiets hoor !!!!

 3. Hoi, Sjoerd
  Deze achtervork patten ben ik wel eens tegengekomen bij een Eysink van ongeveer 1920. Begin jaren twintig en eerder kwam je deze bij meer merken tegen. Vaak waren deze van engels fabrikaat. Het kan dus zijn dat je een aardig oude fiets te pakken hebt. Het rek werd gewoon bij de groothandel verkocht. Het staat op deze site (14/09/09 gepost) op de scans die ik ingestuurd heb voor de Gwh lugs zoektocht. Ik ben het tegengekomen in groothandels catalogussen van Empo, Simplex en Gazelle. Deze waren alle uit het midden van de jaren dertig. Maar zo’n rek kan bij zo’n oude fiets natuurlijk vervangen zijn. Als je op deze site eens op de tag “Eysink” klikt, moet je eens kijken bij de folder uit 1923 en de foto bij “Amersfoortse winkeliers beurs”, ook uit 1923. Als ik het goed zie ontbreken hier ook van die typische dingen zoals de rekbevestiging aan het stuur en vorkpoten. Het crankstel is zo te zien ook het zelfde. Hij heeft ook een voorspatbord met enkele stang zoals de jouwe. Dus, wie weet.
  Erwin

  1. Ik bedoel hier met engels fabrikaat dat er engelse lugsets/vorkpatten zijn gebruikt, dus niet dat de fietsen van engels fabrikaat zijn.
   Erwin

 4. Hallo liefhebbers,

  Ik geef niet vaak commentaar, maar ik bezoek wel bijna dagelijks deze site. Vandaag kon ik het echter niet laten te reageren op deze fraaie transporter.

  In mijn ogen handelt het het hier vrijwel zeker om een fabrikaat van het merk PHOENIX. Juist afgelopen week, heb tegen een (overigens zeer) schappelijke prijs vrijwel een exact identieke fiets gekocht in friesland.

  Om jullie nog een beetje in spanning te laten stuur ik later nog wat foto’s
  Jullie kennen mij van deze fiets,

  http://www.transportfiets.net/2008/12/30/dienstfiets-urk-december-2008/

  Veel fietsplezier!

 5. @ Marcel
  Ik begin ook te denken aan een bouwjaar in de richting van 1920 i.p.v. eind jaren dertig. En bedankt voor je compliment.

  @ Erwin
  De genoemde en andere foto’s heb ik intussen bestudeerd. Hetzelfde kettingwiel zie ik op de foto van het Eysink Transportrijwiel Standaard in de folder van 1932. In oudere folders staan de letters Eysink in cirkels in het kettingwiel. En op een foto van 1921 uit de fabriekshal staat een transportfiets met een kettingwiel zonder letters. Helaas is die foto te onscherp om balhoofd en achtervork goed te onderscheiden.

  Het ingeslagen framenummer heb ik ook nog eens goed bekeken. Op de plaats waar je een vijfde cijfer verwacht is alleen een kerfje te zien. Er is geen cijfer in te herkennen dus mogelijk betrof het toch een vier-cijferig nummer. Als de fiets echt een Eysink is, zou dat een nummer van ergens tussen 1915 en 1918 zijn. Bij vijf cijfers was dat 1939 geweest. Een aantal details wijst toch op een vroeger bouwjaar.

  Wat het rek betreft, op een foto die in Amersfoort op straat is genomen tussen 1910 en 1917 staat een fiets met net zo’n rek als het mijne. Jammer genoeg is de foto niet scherp genoeg om details van de fiets te herkennen.

  Je schrijft dat je een Eysink van circa 1920 bent tegengekomen. Is die fiets nog bekend? Het zou interessant zijn om die eens te vergelijken met de wat latere modellen. De oudste Eysink in mijn eigen verzameling is van ca. 1924 (een Super Standaard Transport), de vroegste gewone Eysink die ik heb is van 1933. Dus als je meer weet betreffende vroege Eysink fietsen hoor ik het graag.

  Bedankt in elk geval voor al je aanwijzingen.

  @Bakkertje
  Ik ben heel benieuwd naar die Phoenix van je. Laat ons niet te lang in spanning!

  Groeten,
  Sjoerd

 6. Hallo Eric,

  Interessant om te horen dat je eenzelfde transportfiets bezit.
  Hoe heb je het merk/bouwjaar kunnen achterhalen? En ik zou er graag wat foto’s van zien.

  Groeten,
  Sjoerd

 7. Ik had van Sjoerd een tijd terug nog wat betere versies van de foto’s ontvangen, en ook van het framenummer. Dus ik heb ze opnieuw geupload. Als je nu op de afbeelding klikt, krijg je ze in volledige grootte te zien.

 8. Ik heb momenteel net zoon frame
  Zit toevallig ook een eysink Trapas in
  Maar wie heeft deze fiets?
  Heb jij hem nog stoerd of heeft iemand anders hem inmiddels

  Ik ben namelijk 2 frame nummer tegen gekomen en ben benieuwd dat deze er ook 2 heeft

  Alvast bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *