Junker/W.K.C. van Chiel uit 1924

Ik heb vandaag de fiets opgehaald. Er was heel veel belangstelling voor geweest, evenals voor de twee jaren 20 omafietsen (Gazelle en Fongers) die ook kort op marktplaats stonden.

Vrij zeker de originele W.K.C. crank
Kettingwiel vrij waarschijnlijk op de crank geschroefd, en vastgezet met borgring zoals bij deze, een typisch Duitse constructie
Dik kettingwiel, dus zeker transport
Trapashuis en linker crank

De transportfiets voldoet inderdaad aan de specificaties van Juncker/WKC; twee framenummers en een doorlopend balhoofd met gaatje.

Juncker framenummer: G staat voor seizoen 1924/25
W.K.C. framenummer: T staat voor 1924
Gaatje voor het stuurslot bij de bovenste balhoofdlug (zie nog aanwezige stuurslot bij de Juncker/WKC van Sjoerd)
Gladde balhoofdbuis, mogelijk origineel balhoofd lager delen?

Het is een doortrapper:

Doortrap achternaaf
Voornaaf

Er bleek ook een rek bij te zitten.  Het rek is een bekend model maar ik vind het materiaal wat dun dus of dit orgineel is?

Voordrager

Ik heb zojuist het WKC nummer even van verf ontdaan en nu begrijp ik waarom het laatste cijfer/letter zo raar was, het was het WKC logo! De letter is een T dus hij zou dus uit 1924 zijn. Ik had inmiddels op de transportfietssite gezien dat dit rek ook door WKC gemaakt werd en dus mogelijk orgineel is. Het rek blijft dus.

W.K.C. framenummer: T staat voor 1924

Met vriendelijke groet,
Chiel

Vervolg op:
Mogelijk vroeg jaren ’20 Juncker/WKC op marktplaats?

Zie ook het overzicht van de andere drie bekende Juncker/W.K.C . transportfietsen in dit artikel:
Junker/W.K.C. van Abram uit 1922!

12 gedachten aan “Junker/W.K.C. van Chiel uit 1924”

 1. Echt een droomvondst Chiel! Overduidelijk een Juncker/W.K.C. uit 1924, maar deze is nog zeer origineel voor zijn leeftijd. De belangrijkste originele onderdelen lijken nog aanwezig te zijn: naven, crankstel, waarschijnlijk ook stuur, voorvork, balhoofd (al is die net weer wat anders dan die van Sjoerd, maar mogelijk een paar onderdelen vervangen) en voordrager. Het is zelfs de oudste transportfiets met nog het originele kettingwiel (4 cirkels is typisch W.K.C.). Dat geeft deze fiets een unieke kijk in transportfietsen van bijna honderd jaar geleden, en ook veel informatie over hoe de andere 3 Juncker/W.K.C. transportfietsen er ooit uit hebben gezien.

 2. Ik begon vanavond met het balhoofd te demonteren. Helaas zit het stuur muurvast. De stuurpen draait dol. Wel is al de balhoofdstrop los en de moer die eronder zit. Hierbij kwam ik er al achter dat het inslag deel van het bovenste balhoofdlager veel te klein is. Je kunt op de foto van het balhoofd al zien dat hij niet in het midden zit. Ik ga nog het wiel en spatbord demonteren zodat ik van onderaf in de voorvork kan kijken maar ik denk dat er niks anders opzit dan het kopje van de stuurpen af te slijpen zodat ik de pen erin kan slaan.

 3. Dat is een oudje in zijn eerste jas! Maar is het soms een vertekening op de eerste foto, het lijkt wel of de zadelbuis en de balhoofdbuis niet evenwijdig aan elkaar lopen?

 4. mooi fietsje hoor als het stuur er niet uit wil zou ik die laten zitten
  tis wel wat moeilijker schoon maken maar dan blijft het wel bij elkaar
  tenzij het balhoofdlager echt niet lekker loopt dan moet je wel
  volgensmij staat het riddertje niet bij mijn frame nummer maar dit ga ik wel even na kijken
  ik ben benieuwd wat de wielen aangeven kwa leeftijd als ook die orrigineel zijn kan je wel zeggen dat dit het orrigineelste oudste transport rijwiel is maar heb nu wel een mooi voorbeeld voor mijn eigen die ik in staat laat hoe die nu is maar kwa lagers wel tip top worden

  1. Het is heel gek, ik zie net dat het stuur op de verkoopfoto goed staat, maar nu staat hij dwars, en dat kan ik natuurlijk niet zo laten. Hij zit echt muur en muurvast. en de stuurpen draaide meteen al dol. Bovendien is dat balhoofdlagerdeel echt veeeel te klein, hij heeft misschien wel 3 mm ruimte. Hij moet eruit.

   1. oke ja dan is die wel verplicht eruit te komen
    dan zou ik hem 1 cm onder het stuur lug afslijpen en ook de kop van de expander bout
    dan kan je het stuur eraf pakken en kan je e vork er ook uit halen
    even eventueel met warm stoken hem er weer helemaal uithalen (wat mij nog nooit is gelukt trouwens)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *