Transportfietsketting

Hoi Bas,
Een tijdje geleden heb ik je gevraagd of je iets wist over de maat van een ketting voor een transportfiets.
Die blijkt dus inderdaad 1/2 x 3/16 te zijn. Een andere soortaanduiding (waar ik niets van snap) is 415.
Omdat de ketting die op mijn Juncker een geluid maakte als of er iets geforceerd werd ben ik op zoek gegaan naar een beter alternatief dan de wel erg zware “brommerketting”.
Hij liep verder wel soepel maar op een of andere manier “ratelde” het ding.
Ik weet het niet zeker maar volgens mij slijt ie sneller als er geluid uit komt.
Bij scootbike bieden ze een ketting aan die wél de goede maat heeft maar er verder uitziet als een fietsketting. Iets lichter en eleganter.
Hij is alleen een beetje te kort dus je moet er twee van kopen en er dan weer één van maken. Ze zijn niet duur (€4,95) dus voor de kosten hoef je het niet te laten.
Bij mijn Juncker scheelde het ongeveer 4 schakeltjes. (te kort dus)
De ketting ligt er nu al een tijdje op en ondanks dat ie uit Taiwan komt kan ik er zo gauw niets aan ontdekken wat niet goed is.
Dus ik dacht er goed aan te doen om het even door te geven zodat iedereen daar zijn voordeel mee kan doen.
Hij loop licht, maakt geen geluid meer en gaat goed over de dikkere transporttandwielen heen.
Het ding is te vinden op de site van www.scootbike.nl en dan moet je een doorklikken onder productgroepen naar “bromfiets/snorfiets” dan naar “overbrenging” en dan naar “ketting” en dan staat ie bovenaan.
Je kunt ook op deze link klikken.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar.

3 gedachten aan “Transportfietsketting”

 1. Kwaliteit wiel

  Hoi ik heb een vraag over de kwaliteit van mijn achterwiel/fietsenmaker. Ik heb een simplex cycloide kruisframe dus geen transporter ,maar omdat hier wel wat kenners komen wil ik toch dit hier even polsen.

  In mijn simplex zitten de originele naven,maar nieuwe velgen en spaken. Deze spaken zijn een tikje dikker dan ‘normaal’. Vorig jaar rond deze tijd heeft de fietsenmaker mijn wielen na gespannen want toen reed ik een paar weken op de fiets icm die wielen.

  Nu had ik een paar dagen geleden mijn wiel los vanwege een nieuwe band en zag ik dat er een spaak was gebroken. Dit had ik niet eerder gemerkt ,maar toch vraag ik me af of dit normaal is? Ik gebruik de fiets veel ,maar een goed uitgebalanceerd wiel kan toch wel langer dan een jaar goed blijven?

  Daarnaast vraag ik me af wat een normale prijs is voor een 2e hands (nieuwe had ie niet…) spaak + motagekosten?

  Ik heb zo mijn twijfels , zoals je merkt, bij de fietsenmaker ,maar omdat ie t meestal rustig heeft kan wel snel geholpen worden.

  Wie durft? Fijn weeknd,r.

  1. Ik zal als fietsenmaker maar eens reageren.
   “Normale” prijs ?
   Is op zo een manier geen zinnig woord over te zeggen, teveel variabelen. Een wiel hoort inderdaad langer als een jaar mee te gaan, maar er zijn allerlei factoren die tot een voortijdig breken kunnen leiden. Een flinke kuil raken, iemand die in het fietsenrek met zijn pedaal in je wiel heeft gezeten, stoeprandjes nemen, een schop gekregen, mensen achterop nemen, een vervormd (uitgesleten) spaakgat van je naaf, sloten in je wiel e.d. kunnen allemaal tot spaakbreuk leiden.
   2e Hands spaak ? Lijkt mij geen goed idee, je weet niet wat hij al voor zijn kiezen heeft gehad. Hij kan al sterk verzwakt zijn. De prijs ? Hangt van lengte af, verzinkt of rvs, dikte van de spaak, gemaakt door gerenommeerde fabrikant of merkloos fabrikaat. Prijs ? van €0,10 (troep) tot wel €15,- (Campagnolo) per stuk. Montage kosten ? Afhankelijk van de plaats in het wiel en het uurloon van de desbetreffende fietsenmaker. Als de spaak gewoon door de flens gestoken en vastgezet kan worden, ben je natuurlijk goedkoper uit als wanneer hij aan de rechter kant zit en het wiel eruit en kettingwiel/freewheel eraf moet. Als je kosten wil drukken, haal het wiel er zelf uit en eventueel het kettingwiel/freewheel eraf. Of ga zelf eerst eens oefenen op een paar oude wielen en doe het zelf. Het is ook voor de amateur prima te doen zo’n spaak inzetten. Een nippel spanner kost maar een paar euro en een (rvs)spaak zoals b.v. in een opoefiets zit kost gemiddeld (A-merk kwaliteit) €0,40 tot €0,50. Als je extra dikke spaken hebt, zijn ze waarschijnlijk bij de meeste fietsenmakers niet op voorraad. Wij moeten ze bij de meeste groothandels per 100 of 144 inkopen en als er voor de rest niet gebruikt worden, ga je ze ook niet inkopen. Je zal dan moeten zoeken naar iemand die ze wel heeft. Als je zelf een spaak gaat kopen, neem een voorbeeld mee. De lengte moet tot op de millimeter nauwkeurig gemeten worden, de dikte op de 1/10 millimeter.
   Succes ermee, Erwin

 2. Erwin bedankt voor je reactie.

  Ik heb mijn wiel en fiets afgelopen jaar netjes gebruikt, wel veel maar absoluut geen gekke dingen vandaar dat ik ook raar stond te kijken toen er een gebroken was temeer omdat het (iets) dikkere spaken zijn dan normaal. Fiets staat bijna altijd beschut gestald en onderhoud ik zo goed mogelijk. Het is een mooie simplex klassieker die ik graag fraai hou. Bij navraag zei de fm dat het van alles kon zijn, maar dat vind ik wat vaag.

  Mijn kransje moest er af om er bij te kunnen en het wiel had ik al los vanwege band verwisselen dus die kosten bleven me bespaard, maar alsnog was het 20 euro inclusief 2e hands spaak.

  Irritante dilemma’s zijn dit. Je wilt zo snel mogelijk weer lekker op je fietsje rijden, maar alle fm hebben het druk. Bij degene waar ik dan wel terecht kan heb ik niet een optimaal gevoel en prijs-kwaliteit twijfel ik over.

  Hier in a’dam is abra echt een topzaak in oost en t mannetje is ook zeer relaxed en kundig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *