Bakfietsen van Jeroen

Sinds februari raakte ik helemaal in de ban van klassieke bakfietsen. Aangezien ik zou gaan verhuizen in een paar maanden tijd, en dat graag per bakfiets zou willen doen, was dat het moment om er een aan te schaffen. Dat werden er twee, die ik eerst nog helemaal moest restaureren. In eerste instantie was de gedachte hierachter dat dat wat winst op zou leveren, i.p.v. een goede bakfiets te kopen. Dat bleek al vrij snel dat dat er niet in ging zitten, maar dat hinderde niet:)

Ik was er in geslaagd een van beide bakfietsen op tijd klaar te krijgen voor de verhuizing. De tweede moet nog even wachten. Die is bijna af, maar heeft nog nieuwe voorwielen nodig. Dat moet even wachten tot ik weer wat geld heb.

Ik wilde de bakfietsen weer in oude glorie herstellen. De bak is dan ook gebaseerd op de bakken zoals ze oorspronkelijk mee waren uitgerust. Het is geen exacte kopie, omdat ik wat eigen wensen had, zoals makkelijk te demonteren achterschot, en een klep aan de voorzijde. De bak is uitgevoerd in grenen, en gelakt met bootlak. Er zitten nog wel wat klusjes aan om hem echt perfect te maken. Zo moet ik het achterspatbord nog wat omlaag brengen. Maar ik ben er inmiddels al behoorlijk aan verknocht geraakt:)

Op de naaf van het achterwiel staat Gazelle vermeld. Ik weet niet of dat betekent dat het achterwiel alleen van Gazelle komt, of dat de hele bakfiets een Gazelle is. Ook de leeftijd is me onbekend. Hij lijkt sprekend op de jaren 30 bakfietsen, maar ik heb ook gezien in de catalogussen op de site dat nadeoorlogse bakfietsen nog steeds vrijwel identiek waren.

De bakfiets is al goed ingewerkt. Naar schatting is al zo’n 3 ton materieel erin vervoerd tijdens de verhuizing, met naast de hele inboedel ook mijn moestuin incl. grond, smederij uitrusting met aambeelden etc.

Mijn andere bakfiets is nu in opslag, maar die ga ik later nog compleet maken. Het mooie daarvan is dat bekend is dat de eerste eigenaar een bollenboer was in Lisse, die de bakfiets voor de oorlog gebruikte om bollen te vervoeren. De tweede eigenaar kocht hem 40 jaar geleden om hem te restaureren. Maar omdat hij er nooit aan toekwam, heeft hij hem verkocht. Dus ik ben de 3de eigenaar, wat vrij uniek is. Alle spatborden, kettingkast etc. zijn nog origineel.

De bak voor deze fiets is ook praktisch af, alleen nog een set wielen dus. De oorspronkelijke wielen waren 28×2 inch wielen, en wie deze kent, zal weten dat hier geen banden meer voor bestaan. Daar kwam ik dus ook achter nadat ik de originele wielen weer helemaal gerestaureerd had. Dat was pech!:)

Behalve dat ik weet dat deze van voor de oorlog is, weet ik niets over de exacte ouderdom, en ook niet wie deze geproduceerd heeft. Het frame is vrij uniek. Ik heb er nog geen tweede van gezien in alle catalogussen en foto’s van bakfietsen. Dus mocht iemand hem kunnen identificeren, dan hoor ik graag meer!

Van de restauratie van de bakfietsen en mijn avonturen ermee heb ik een blog online. Die is hier te lezen: http://projectbakfiets.blogspot.nl/

Het leuke is dat ik nu ook steeds meer bakfietsen ziet verschijnen hier in Leiden. Ik kon er eerst maar 2 of 3 anderen, niet allen meer rijdend. Inmiddels zijn er al een stuk meer in het straatbeeld te vinden!

31 gedachten aan “Bakfietsen van Jeroen”

    1. Dag Jeroen,
      Geen idee of deze site nog actueel is, maar ik ben op zoek naar een, liefst gerestaureerde bakfiets. Net zo een als jij hebt. waar moet ik zijn, welke site enz ??
      Ik woon in het midden van het land.
      Mvrg
      Fred

      1. Hoi Fred,

        Ik kijk hier nog regelmatig, dus ik zag je reactie. Een optie om te kijken voor bakfietsen is http://nostalgie-oirschot.nl/ Die heeft er in het algemeen wel enkele te koop, en die heeft ook de grootste voorraad aan onderdelen. Verder kun je kijken op marktplaats. Let wel goed op: een bakfiets in een nieuw laagje verf is nog geen gerestaureerde bakfiets. Er kan van alles mis mee zijn. Let goed op dingen als slijtage aan tandwielen, speling o.a. op de trapas etc. Daarnaast kunnen velgen doorgerot zijn, omdat bakfietsen vaak buiten staan. En dat kan heel kostbaar worden om die te vervangen. Meestal is daar van buitenaf weinig aan te zien, behalve hier en daar een spaak die door het gat heen begint te komen.

        Groeten, Jeroen

  1. Hoi Jeroen,
    Ik heb je blog even gelezen. Wat een aardig verhaal heb je daar van gemaakt!
    ‘k Moest wel even denken dat het jammer is dat ik niet eerder doorhad dat je oude 28″ wielen had.
    Dat probleem ben ik ook al een keer tegengekomen. Er zijn nog wel banden in die maat maar als die kapot gaan of verslijten is het ‘einde verhaal’.
    Jo in Velddriel had nog van die banden liggen. Daar heb ik er ooit ook een gekocht maar die zijn meer voor de échte liefhebber. Niet om mee te fietsen.
    Begrijp ik het goed dat je smid bent? Als timmerman sla je ook geen slecht figuur.
    Als ik een keer door Leiden fiets kom ik een keer langs. We hebben daar een keer bij Burgerzaken gegeten toen we van Hoek van Holland naar Den Helder fietsten. Als we toen al hadden geweten dat je daar zat waren we even langsgekomen.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles,

      Dank voor de tip voor de 28″ banden. Ik ga ze er zelf niet onder zetten, maar het zou eventueel interessant kunnen zijn mocht ik die bakfiets verkopen (ik heb maar ruimte voor eentje).

      Ik ben geen smid van beroep, maar doe dat als hobby, naast veel knutselen in allerlei ander materialen (brons, keramiek, hout etc.). Zo iets groots als deze bakken had ik nog nooit gedaan, dus dat was wel een interessante uitdaging.

      Kom gerust een keertje langs! Ik zie graag nog meer klassieke transport/bakfietsrijders om ervaringen uit te wisselen.

      Groet,

      Jeroen Zuiderwijk

    2. Hoi Charles
      Ik ben op zoek naar een nostalgische bakfiets
      Ik heb 2 honden en het lijkt mij prachtig om met hun op een bakfiets
      rond te rijden. ik zou er eerst een willen huren om te kijken of het wel wat is voor ons. Zou jij weten waar ik het beste kan huren , en daarna een bakfiets kan kopen. Ik woon in Oldenzaal
      Met vriendelijke groet
      Tonnie Klaas

  2. Wat een plaatje! En prachtig dat je dit zo goed documenteert op een website – leerzaam voor anderen die zo’n project willen aangaan. Mooie verbeteringen heb je verwerkt in die bak.

  3. mooie bakfiets…..er al een stuk meer in het straatbeeld…….café meneer jansen aan de Nieuwe Rijn in Leiden verhuurde ook bakfietsen; ze hadden er een stuk of zes en ze stonden meestal op de Hooglandse kerkgracht naar ik mij herinner….ik heb er regelmatig gebruik van gemaakt voor vervoer en verhuizingen. Deze hadden overigens ook een klep aan de voorzijde zodat je materialen makkelijk er in kon leggen…

    1. Bedankt voor alle complimenten:)

      De bakfiets verhuur heb ik niet meer meegemaakt. Dat was zeker alweer wat jaren terug? Ik woon er 8 jaar (en werk er 11 jaar), en ik ben ze niet er niet tegengekomen. Ik merk wel dat er best wat behoefte is voor de huur van bakfietsen. Zo werd ik laatst in de sportschool herkend als de bakfietseigenaar, en kreeg ik de vraag of mijn bakfiets te huur was voor een bruiloft. Tof dat mijn bakfiets voor zo’n belangrijk feest gebruikt kan worden, dus daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen:)

  4. He, ik heb een potentiëele identificatie van de onderste bakfiets! In de folder uit 1934 van Kestein vond ik een bakfiets met veel overeenkomsten:

    Het is de enige bakfiets die ik heb gezien met dit type frame. Verder kloppen het achterspatbord met dubbele beugel, het trapperrad is hetzelfde, de geknikte handrem klopt, het stuur is hetzelfde, en ook zit zo te zien ook de wielen aan de onderkant van de vooras, en de veren aan de bovenkant. De originele bladveren heb ik niet, dus die kan ik niet vergelijken. Er zaten wel bladveren bij, maar die pasten niet, en kwamen waarschijnlijk ergens anders vanaf. Dus alles bij elkaar is de kans wel vrij groot lijkt het dat deze bakfiets een Kestein is. Ik las ook dat Kestein maar in kleine aantallen produceerden, dus wellicht ook de enige die nog over is?

      1. Nou Jeroen, dat word ook al een heel mooi exemplaar, ondanks dat ie nu nog niet helemaal af is. Wel jammer dat je de 28×2 wielen niet meer kon gebruiken, dat zou de bakfiets helemaal super dik maken…
        Mijn complimenten hoor, je bent heel goed bezig!!

  5. Beste Jeroen,
    Leuk om iemand zo enthousiast te zien bloggen over klassieke bakfietsen! Een tamelijk brutale vraag: mijn vriendin en ik gaan vrijdag 30 augustus trouwen in Delft en wij zouden graag per bakfiets van en naar de trouwlocatie gaan. Nu heb ik al diverse verhuurbedrijven aangeschreven maar of de bakfiets is in reparatie, of de bakfiets is niet mooi afgewerkt, of hij is wel beschikbaar maar ergens aan de andere kant van het land. Zouden wij eventueel een bakfiets van jou kunnen huren?

    Bedankt,
    Jordy

  6. Beste Jeroen,

    Dit is al een oud artikel, maar toch ga ik zo brutaal zijn om te reageren!
    Wie niet waagt, wie niet wint toch? 😉
    Ik vind je bakfiets er ontzettend gaaf uit zien, en ik ben benieuwd of je hem nog steeds verhuurd voor bruiloften.

    In een e-mail kan ik je details sturen, met trouwdatum e.d.

    Ik hoor graag van je!
    Groet, Mathilde

      1. Bedankt voor de reactie! Helaas heb ik nog niets gehoord..:(
        Kan ik jeroen zelf op een of andere manier benaderen? Of kunt u hem mijn bericht nogmaals doorgeven?

  7. Dag Bas,

    Zou je mij willen emailen ajb? Ik vroeg me af of je bakfietsen verhuurd? Ik zou graag voor enkele dagen een bakfiets willen huren. Ik hoor graag van je, groet, Kaya

  8. Mijn bakfiets is voorlopig niet beschikbaar. Het weer heeft de lak op het hout geen goed gedaan, dus ik ben hem uit elkaar aan het halen om hem droog te stallen tot in het voorjaar en de lak bij te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *