Spinrag uit Amersfoort

Na al wat maanden lekker gemaakt te zijn hier op Transportfiets.net, kon ik niet anders dan ook een transportfiets aan te schaffen:) Ik zocht al nog iets tussen een vouwfiets en een bakfiets in: een stevige fiets om lange tochten mee te kunnen maken. Dus een antieke transportfiets is precies wat ik zocht.

In dit geval wilde ik niet een opknapper zoals mijn bakfietsen, noch een gerestaureerd exemplaar, maar eentje die zijn leeftijd goed laat zien, maar wel kompleet is. Mijn oog viel op deze, die te koop stond via marktplaats in Amersfoort. Op de foto’s was duidelijk te zien dat hij onder het stof en spinnenwebben zat. Dat is mooi, dan heeft hij iig lang binnengestaan:) Hij is ook nog mooi kompleet, zonder vervangende moderne onderdelen (behalve de trappers).

Ik vind de oude (en stoffige) staat prachtig, en dat laat ik lekker zo. Ik ga er dan ook alleen het hoogst nodige onderhoud aan plegen. De trapas heeft speling, dus daar moet wat aan gedaan worden. De verlichting moet aangepakt worden (bedrading en nieuw achterlampje), en de voordrager heeft een paar scheurtjes die een paar lasjes kunnen gebruiken. En verder nieuwe binnenbanden, en alvast een reserve buitenband aanschaffen aangezien de voorband nogal slecht is. De velgen en spaken zien er goed uit, dat is een meevaller. Los van de speling in de trappers fiets hij echt heeeeeerlijk! Hij weegt wel wat (maar nog steeds vederlicht t.o.v. een bakfiets:)), maar het enige wat je daarvan merkt is dat hij heel soepel en “vloeiend” rijdt. Ook het zadel zit uitstekend en het leer is nog lekker soepel.

Na de aanschaf heb ik er er nog even mee door Amersfoort gereden. Het voelt een beetje fout om deze fiets uit zo’n mooie leefomgeving weg te halen. Amersfoort is echt een zeer mooie stad! Ik moet er later maar eens een tochtje mee naartoe fietsen. Ik kreeg wel leuk commentaar onderweg terug in de naar Leiden. Dat valt wel op zo’n antieke fiets onder het stof en spinnenrag in de trein:)

Speurtocht naar identificatie en ouderdom, en gedetailleerdere foto’s met een beter toestel volgen.

12 gedachten over “Spinrag uit Amersfoort”

 1. Hoi Jeroen,

  Mooie fiets!
  Druppeltje olie kan nooit kwaad. Zeker niet op de bewegende delen en daar kan je n’um ook mee poetsen.
  Als je er een keer mee door de regen fietst nemen de spinnen het stof mee.
  Zitten er veel beschadigingen in de lak? Het lijkt op de foto van niet.

  En een beetje speling op de trapas wil alleen maar zeggen dat er mee gefietst is.
  Die speling is er zo uit, toch?

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Jeroen,

   Ik vergeet helemaal tegen je te zeggen dat ik nog meer dan genoeg van die zwarte Vredestein Transport Extra Zwaar heb liggen.
   Dus als je er een over wilt nemen ben je welkom.
   Wat is er overigens zo slecht aan de band die er op ligt?
   Een paar barstjes kunnen geen kwaad bij dit soort banden.
   Ik heb er ooit een nieuwe te pakken gekregen. Toen ik daar een beetje lucht in deed zaten er bijna meteen van die droogtescheurtjes in maar daar kan je nog wel een paar keer de wereld mee rondfietsen.
   Maar misschien is er bij jou band wel wat anders aan de hand.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Ja, het stof en de rag zal verdwijnen, maar ik wacht er nog even mee:) De fiets is meer dan eens overgelakt, en in die lak zitten wat beschadigingen, dus dat zal ik zowiezo eens moeten aanpakken. Ik zal ook wat Owatrol gaan aanschaffen, wat ik hier meer dan eens aanbevolen heb gezien:)

    De trapas ga ik vandaag uit elkaar proberen te halen, en kijken of die te redden is. De voorband is echt slecht, daar komt het rubber van het canvas af. Ik heb nog een oud exemplaar liggen, dus ik kijk of ik die kan gebruiken als vervanging. Maar ik kan zeker nog een of meerdere reserve banden gebruiken, mocht er eentje op deze of mijn bakfiets aan zijn eind raken. Ik kan ze ook gewoon nog bestellen zie ik, ook al is de productie gestaakt.

 2. Inmiddels ben ik gaan zoeken naar de datering. De naaf voor en achter zijn vervangen zie ik, die dateren resp. uit 1981 en 1980 (wel een Sachs torpedo achter, dus wel degelijk lijkt me). Wel fijn dat wel originele transport velgen en banden omheen gezet zijn. De code op het frame kan ik nog niet lezen door de verf.

 3. Vanmiddag heb ik tussen de buien door nog even wat foto’s gemaakt:
  http://oudetransportfiets.blogspot.com/2012/08/blog-post.html

  Inmiddels heb ik de voorband vervangen. De vervangende band ziet er minstens even oud uit, maar die is nog wel goed bruikbaar. Ik zag dat de voornaaf er niet bepaald uitzag als eentje bedoelt voor een transportfiets. De draad is slechts 7mm, en hij lijkt ook smaller dan bedoeld voor de voorvork (die opensprong nadat ik de moer had verwijderd). Daarvoor ga ik dus nog opzoek naar een vervanger. Goed nieuws, de velg ziet er ook aan de binnenkant nog prima uit. Dus die gaat nog lang mee.

  Vervolgens heb ik de trapas aangepakt. De lagers lijken nog prima in orde. De speling zit tussen de crank met het aandrijfrad en de as. De blokkeerpen is niet bepaald vlak (bewerkt in het verleden) en de spie is ook niet vlak meer. Wellicht is dit nog te verhelpen door beide vlak te slijpen. Het viel me wel op dat er veel ruimte is tussen de crank en de as. Is dit normaal?

  [img]http://1501bc.com/fiets/IMG_5983a.jpg [/img]

 4. Hoi Jeroen,

  Ja, nou snap ik wat je bedoelt met versleten voorband.
  Wel een mooie fiets hoor. Ze zijn wel aan het rauzen geweest met dat rek zeg. Als je een beetje kan smeden en lassen dan komt dat wel weer goed.
  Fijn dat de trapaslagering nog goed is.
  Een voornaaf voor een transportfiets is ook nog wel te vinden.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. Alweer wat sleutelwerk verder, en de fiets is technisch nu weer een stuk verder in orde.

  Met de trapperas heb ik nog heel wat gedoe gehad. De trappercrank zat aan een kant heel los. Ik heb het geprobeerd te verhelpen o.a. met shimmen, maar dat bleek niet te werken. De as was te ver versleten om nog te redden. Bij Toon Mensinck had ik een vervangende as/crank set gehaald. Deze leek in eerste instantie prima, tot ik een van de trappers erin draaide, en bleek dat het gat in de crank voor de trapper hardstikke scheef was. De spie hiervan was volledig in het gat platgehamerd, en met geen mogelijkheid eruit te krijgen. Uiteindelijk heb ik de crank (met rad) moeten opofferen, en doorgeslepen, met daarbij de as niet te beschadigen. Dit kostte heel wat werk, maar de as is er intact uit. Ik heb de crank die ik nog had er weer opgezet, en gelukkig zit hij op deze as wel zonder speling.

  Ik heb er ook een nieuwe ketting omgelegd, ook gehaald bij Toon. Dit is eigenlijk een motorketting, maar die past perfect op een transportfiets (Tsubaki Gamma series 415, 122 links). Dat scheelt ook al weer een heel stuk in het soepeler maken van de aandrijving.

  Verder nog een old-stock achterlichtje eropgezet (je raad het al, ook van Toon), en de verlichting aan de praat gekregen.

  Het draagrek heb ik al recht getimmerd, die ziet er alweer netjes uit. De paar scheurtjes moeten nog worden gelast.

  Binnenkort zal ik ook nog vervangende naven aanschaffen, als ik weer wat centen heb. De modernere Torpedo naaf wil ik toch liever vervangen, ook omdat het tandwiel aardig versleten is (en gewoon ook te dun). De voornaaf is zowiezo geen transportnaaf, en dus veel te dun en zwak. Hij heeft het blijkbaar wel 30 jaar uitgehouden, en doet het nog wel prima al is de as wel krom.

  Ik vrees dat ik met al het werk wel wat stof en spinnenrag heb moeten opofferen:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *