Nieuwe aanwinst van Charles

Eigenlijk zou ik geen transportfietsen meer aanschaffen, maar ik kon het niet laten. Deze onverprutste, goeddeels originele en complete fiets kon ik niet laten staan. Het blijkt een goed gebruikte maar toch ook weer niet afgeragde fiets te zijn. Hij is inmiddels gedemonteerd. Dat ging weer verassend goed. Ondanks alle roest is er niets gebroken of gesloopt. De lugs zijn van Gießerei Wilhelm Holthaus. De spatbordstangetjes zijn op een na beschadigd en het voorspatbord is zijn onderkant kwijt. Omdat ik de fiets zijn oude looks zoveel mogelijk wil laten behouden ga ik het toch weer monteren. Dan maar wat korter. Het balhoofd is net als dat van de FAMA een S.A.G. Het is nog steeds niet duidelijk waar de letters voor staan. 

De fiets heeft een dreun gehad. De liggende achtervork is wat naar de kettingkant verplaatst en de staande is niet meer helemaal symmetrisch. Maar dat is zonder probleem weer te richten. Door het ongelukje is het achterwiel waarschijnlijk ter ziele gegaan. Dat heeft waarschijnlijk in 1963 plaatsgevonden, omdat de achternaaf een F als bouwjaaraanduiding heeft. Er zit een drijfkop in met nokjes en een opsteek tandwiel voor een toerfiets. Het rek is gebouwd van hoekprofiel. Het heeft gebogen verbindingen en de klemmen aan het stuur zijn blokken met schroefdraad in de gaten. Ik denk daarom dat de fiets ongeveer net zo oud is als de FAMA van 1929. Er is wel een framenummer te zien maar dat is een beetje slordig ingeslagen.

Het framenummer is 96385 en een beetje slordig ingeslagen. Het logo Gwh zit tussen de cijfers. De voornaaf heeft geschroefde stofkappen. Dat komt niet veel voor bij zo’n zware naaf.

De fiets zoals hij op marktplaats werd aangeboden:

Het balhoofd:

Er heeft een transfer op gezeten, maar daar is niets meer van te maken.

Het framenummer. Er staat nog een 9 boven.

Wel een spoor, maar mooi glad:

De geschroefde stofkap van de voornaaf:

De staat van het frame. Ik ga het niet lakken. Wel owatrol, gemengd met een beetje zwarte lak gebruiken.

De klemmen van het rek:

De gebogen verbinding:

Roelewiel (niet standaard?), mooi recht nog:

Geen U- maar een hoek profiel:

Zadel is van Lepper:

Er missen een paar nagels, maar het is nog goed te gebruiken:

Pedalen van Union. Een dop mist, maar ze draaien nog soepel:

Charles

3 gedachten aan “Nieuwe aanwinst van Charles”

  1. Hoi Charles,

    Ik heb even zitten neuzen wat betreft dat model zadel. Ik kan ze alleen terugvinden met enkele neusveer tot aan 1940. De vroegere versie uit eind jaren ’20, begin jaren ’30 heeft nog sleuven in het onderstel, en een enkele bout voor de neusveer. De exemplaren van eind jaren ’30 hebben die sleuven niet meer, de neusveer bevestigd met twee bouten, zie bijvoorbeeld deze Gazelle uit 1940: https://www.transportfiets.net/wp-content/uploads/Gazelle-Framenummer-561381-1940-Gazelle-Archief-Dieren.jpg en deze Empo uit 1937: https://www.transportfiets.net/2012/08/02/prijscourant-empo-1937/ Vrij goede kans natuurlijk dat die neusveer ooit vervangen is.

    De pedalen zijn typisch na-oorlogs. Maar ook niet verassend, want die moeten om de zoveel jaar vervangen. Vooroorlogse pedalen zie je eigenlijk nooit op transportfietsen, tenzij uitzonderlijk bewaard, zoals de Estafette.

    De voornaaf is wel heel apart. Ik heb een vermoeden dat die naaf wel eens veel ouder kan zijn dan de fiets. Zou interessant zijn om te zien of daar merkjes of jaartallen ergens ingeslagen zijn.

  2. ik ben heel benieuwd naar die geschroefde stof kap
    ik zie maar een naafje met als een stofkap gemonteerd maar geen schroefdraad of iets dergelijks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *