Gazelle van Stefan

Vandaag heb ik de Gazelle transportfiets met defecte torpedonaaf die al een tijdje op marktplaats stond opgehaald. Leuk ritje op m’n oude benzo duomatic over de Willemsbrug met Gazelle aan de hand. Ik ga kijken wat er mis is met de naaf. 

Op de zadelbuis lug staat in ieder geval 6080. Met er voor iets en er na vermoedelijk nog een 6. 

Dat het een gazelle is heb ik tot nu toe alleen kunnen opmaken uit het voor tandwiel. Heb jij enig idee van wanneer deze fiets zou kunnen zijn?

Hartelijke groet,

Stefan 

12 gedachten aan “Gazelle van Stefan”

  1. Hoi Stefan,

    Naast het tandwiel is er aan het balhoofd, het stuur en de spatborden te zien dat het inderdaad om een Gazelle gaat.
    Het originele bagagerek is allen verdwenen.
    Het framenummer is met een beetje schuren met schuurpapier misschien duidelijker te maken.
    Je hebt het over een kapotte Torpedo maar op de foto is een Duomatic te zien. Die zijn alle twee wel van F&S maar het zijn andere naven.
    Een Duomatic is niet origineel, een Torpedo wel.

  2. Die duomatic zou ik er inderdaad uithalen, om verschillende redenen… Vooral omdat het echt een heel vervelende combinatie is met een terugtraprem, bij ieder stoplicht sta je wéér in de verkeerde versnelling! Verder zijn er verschillende typen van, met verschillende, niet uitwisselbare onderdelen die alleen gemeen hebben dat ze snel stuk gaan en erg moeilijk te vinden zijn. Wat een contrast met een simpele Torpedo, waarvan je een exemplaar uit 1910 weer rijdend kan krijgen met moderne velosteel onderdelen.

  3. ik zag dat ik nog in de hoek eemn orrigineel gazelle achter wiel heb staan deze mag je voor een leuk prijsje overnemen
    laat maar weten als je intresse hebt

  4. Leuk om jullie reacties te lezen. Het is idd een 26 inch wiel. Ik vind het leuk om aan de duomatic te sleutelen. Op mn stadsfiets ben ik heel tevreden met mn gerepareerde duomatic. Hans heeft de ring die zo vaak breekt koud kunnen solderen en die doet het inmiddels al weer een jaartje zonder problemen.
    Mocht de naaf niet meer te redden zijn, zouden jullie dan adviseren om een compleet anderen naaf er in te spaken?

    1. Je kan er ook een tweede wiel bij zoeken, dan kan je blijven rijden terwijl je de duomatic aan het reviseren bent. Ik wist niet dat die ringen gesoldeerd kunnen worden, is dat sterk genoeg? Blijkbaar wel als het al een jaar werkt, had ik niet gedacht!

  5. Het achterspatbord is het type wat op jaren 60 Gazelle’s zat, voorspatbord kan een ouder model zijn of een niet originele.

  6. Hallo allemaal. Dank voor jullie reacties. Met wat verfafbijt heb ik het nummer duidelijker gekregen. Ik kom
    op 1060806. Dat duidt op 1955. Het minst duidelijk is de eerste 1 maar ik kan er onmogelijk een twee in zien. Het achterspatbord is mi niet origineel omdat het te breed is. De ketting loopt er tegen aan en dit is “verholpen” door het spatbord in te deuken. Voor is het 75mm achter 85mm. Het past ook niet lekker in de achter vork. De achteras is duidelijk niet origineel begrijp ik. De spaken achter zijn ook dunner dan voor. De as voor heeft een grote smeer nippel. Al met al denk ik jaren 50 waar aan gesleuteld is. Het voorrek is helaas door de vorige eigenaar weggegooid ;(. Ik zit te denken om er een torpedo naaf in te spaken.

    1. als het 85 cm is is die van bakfiets lijkt mij
      ook is dit model volgensmij voor nieuwere exemplaren
      ik denk je er een universale setje op zet beter lijkt dan heb je 2 de zelfde
      even een torpedo remnaafje in het achterwiel en je kunt weer jaren gaan

      1. Bedankt voor de tip jeroen. Eind juli ga ik langs om dat voorrek op te halen en ook een setje spatborden. Komt van een gazelle uit 61 die iemand van de eerste eigenaar kon overnemen, voor onderdelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *