Wedermaals dank aan Jan Cees Rutgers en Gazelle Archief Dieren voor deze waardevolle afbeeldingen. Het betreft een Gazelle uit 1940 (framenummer 561381), met detail foto’s van het klapstandaard op het voorwiel:



En zonder klapstandaard:

alles over transportfietsen
Wedermaals dank aan Jan Cees Rutgers en Gazelle Archief Dieren voor deze waardevolle afbeeldingen. Het betreft een Gazelle uit 1940 (framenummer 561381), met detail foto’s van het klapstandaard op het voorwiel:
En zonder klapstandaard:
Wat opvalt bij de Gazelle met klapstandaard is dat bij de ene afbeelding brede spatbordstangen zijn gemonteerd en bij de andere ,,iele,, exemplaren , overigens geen wonder dat je er nooit meer een ziet met de voorstandaard er nog op want waarschijnlijk was na 10 keer de standaard naar beneden trappen [toen nog met de klomp meestal] de klem al van het blik van het spatbord af gescheurd en/of de spatbordbeugel …
ik denk dat de standaard zoiezo geen succes had want een mand totaal gevuld is te zwaar voor een zo’n standaard , tenzij het windstil is en op een vlak staat…
Mooi kan ik deze ook ooit op mijn gazelle bouwen die heeft nog geen mooie bok
volgens mij is de afgebeelde Gazelle TR uit 1939 ben zelf nog bezig met een uit 1940 die al de 2 zadel buis stroppen heeft en half ronde spatborden 75 mm .
Vanaf 1939 werd de Gazelle TR geheel in zwart uitgevoerd { ben alleen niet zeker van de zadelpen } die ik echter meestal in zwart tegen kom .
Wat ik zo tegen kom ook op MP is dat Gazelle nikkel delen { cranck stel ,zadel pen ,balhoofd stel en naven } gebruikte tot en met 1938 .
Zelf had ik een Gazelle TR uit 1936 met nikkel delen .
Het rek op de foto’s is een jaren 30 rek het rek werd eind 20 begin 30 nog uitgevoerd met ronde stangen in het rek {. zeker aan balhoofd zijde } .
Wat dan nog een raadsel is is dat er soms een Gazelle TR voorbij komt met Celluloid om het stuur .
moet ik nog even opmerken dat ik denk dat men met die ronde stangen experimenteerde .
Ik ben het nu zo’n 4 keer tegen gekomen en meende eerst dat het reparaties waren allen waren bij begin jaren 30 rekken die al de knik in het rek bij het stuur hadden .
Ik meen de ronde stangen aan balhoofd zijde ook te zien op de jaren 20 folder afbeelding ik meen die van 1925 verder is men de platte staaf tot het eind blijven gebruiken .
En leuk is ook dat in sommige Gazelle folders de maten van het rek { draag vlak } staan zodat je ook daarmee een Gazelle rek kan dateren .