Fongers DR & TR 1938

FONGERS-LICHT TRANSPORTRIJWIEL
model DR-transport
in uitrusting 5.

Het Fongers-licht transportrijwiel, model DR is een voor licht transport ingericht Fongers-dienstrijwiel. Het heeft een breed transportstuur, een lichte, sterke bagagedrager met een draagvlak van 37 x 40 cm, boven het voorwiel, Fongers-zware-dienst-banden No. 945 A en is in het bizonder geschikt voor snel vervoer van niet al te zware lasten. Als zoodanig is het een uitgezocht boodschappenrijwiel, door zijn groote sterkte en duurzaamheid een zeer doeltreffend transportmiddel voor winkelgoederen, terwijl het bovendien door zijn fraaien bouw en zorgvuldige afwerking een reclame voor iedere winkelzaak mag worden geacht.

Weer-en-wind

Fongers bakfiets

ONDERSTEL VAN DE FONGERS-CARRIER
(transport 3-wieler)
model TR 3
uitrusing A

Het Fongers-Carrier onderstel, model TR3 is een laag-gebouwd onderstel van uiterst practische en sterke constructie. Onder de bizondere voordelen ervan noemen wij het hellende balhoofd, dat het raam in de bochten een naar binnen hellenden stand doet innemen, hetgeen, met den lagen bouw, zeer tot de groote stabiliteit van het Fongers-carrieronderstel bijdraagt. Het frame kan zeer gemakkelijk van de vooras worden losgenomen. Het raam is uit bizonder dikke zware buizen opgebouwd evenals de achtervork. De vooras is sterk en eenvoudig en bestaat geheel uit smeedstukken. Sterke aanslagnokken begrenzen de stuurbeweging.

Verdere korte specificatie:

Wielen 26″ × 2″; 40 spaken No. 12 in de zijwielen, 36 spaken No. 13 in het achterwiel.

Zware carrierbanden 26″ × 2″ (zwart).

Zware carrierzijnaven (met of zonder trommelrem).

Zware 6″ trommelremnaaf, carrier Torpedonaaf of carriernaaf zonder rem in het achterwiel. Veeren lang 100 cm, breed 32 mm.

5 gedachten aan “Fongers DR & TR 1938”

 1. Geachte mevr/Hr

  Ben op zoek naar onderstel voor een bakfiets.
  Hebben jullie hier is in en wat zijn ongeveer de kosten .
  Hoor graag.
  M.vr.gr
  P Rombouts

  1. Eentje om te restaureren (dus er mag flink werk aan zitten) of eentje die geheel klaar is om een bak op te zetten? Daar zit nogal wat prijsverschil tussen (eentje restaureren is vaak veel duurder). Ik weet hier in Leiden een voormalige PTT bakfiets die iemand wil verkopen. Hij is vrij kompleet, met bak, maar er zit wel werk aan. O.a. de wielen moeten opnieuw gespaakt worden (wat lastig is, omdat de spaken in de maat die nodig is voor voorwielen niet te koop zijn). Als je contact opneemt via redactie@transportfiets.net , dan kan ik je eventueel doorverbinden.

   1. Ik heb een contact persoon uit bekgie die maakt ze met de hand op maat weet niey day ik zijn mail adres mag door geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *