De transportfiets van Martijn

een goeden dag ik heb gister een transport fiets gekocht maar nu ben ik benieuwd wat het merk en bouw jaar zijn ik heb geen plaatje op het bal hoofd weet ook niet hoeveel gaatjes er in zitten (ivm klinken) de naaf achter staan de nummers/letters 3 37 drb hd (kreeg ik niet mooi op de foto) frame nr 12853 gevolgd door een rare driehoekige B (zie foto) de drager is van roelewiel op een mooie manier vastgezet aan de voorvork (zie foto) stripje aan de achterbrug voor de rem (zie foto) de fiets heeft een lepper zadel alle mogelijke transfers zijn overgeverfd

m.v.g Martijn

5 gedachten aan “De transportfiets van Martijn”

  1. Hoi Martijn,

    Je fiets is van het merk Juncker.
    Ik weet niet precies hoe oud maar zeker van voor 1940.
    Zou die rare driehoekige B een K kunnen zijn?
    De 3 in de achternaaf wil zeggen dat er spaak 12 in zit. Dat gaat over de dikte van de spaak. Normaal zit er 13 in. 12 is dikker dan 13.
    Als je zeker weet dat er 37 in staat dan is de naaf van 1937 maar omdat je DRB hebt gelezen inplaats van DRP kan het zijn dat je de cijfers ook niet goed hebt kunnen zien.
    36 staat voor het aantal spaken. Kijk nog eens goed en als er toch 37 staat inplaats van 36 dan is de fiets waarschijnlijk net zo oud.
    Aan het bevestigingsstukje van de remhevel zit een ‘draadventiel’. Dat is om het snoertje van het achterlicht aan te bevestigen wat van voor naar achter door het frame hoort te lopen. Misschien zit dat er nog in en werkt het nog. Vlak achter het balhoofd op de schuine buis naar beneden zit er ook een. Het kan zijn dat het kapot is gegaan dan zit er een gat. Waarschijnlijk aan de linkerkant van de fiets.
    De manier waarop het bagagerek aan de voorvork is bevestigd is ook typisch Juncker.
    Het is alleen jammer dat het cranckstel vervangen is. Origineel zit hier een zogenaamde BSA trapas in van Bailiss Whiley met een diameter van 16mm. Als je geluk hebt dan zit ie er nog in.
    De ketting heeft de maat 1/2 x 1/8″ en daar hoort eigenlijk een 1/2 x 3/16″ op te liggen.
    Dat wil zeggen dat het achtertandwiel vervangen is.
    Heb je al naar de voornaaf gekeken? Die is waarschijnlijk Engels met een klemmetje over het olievulgaatje maar dat klemmetje zou wel eens weg kunnen zijn.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Ik heb vanavond nog even alles nagekeken en ik had inderdaad op de naaf achter de leters niet niet goed gelezen er staat drp (zat een betje verf in de weg )en er staat daadwerkelijk 37 ingeslagen. De letter achter het frame heeft inderdaad meer weg van een k maar dan boven en onder staan horizontale streepjes in geslagen daar door dacht ik dat het een driehoekige b was.de aansluitingen voor de verlichting zitten er nog en zijn werkend de voor naaf moet ik nog even kijken die is geverft met alupaint of zinkspray dus lezen wat er op staat het olie vul gaatje zit er nog maar geen klepje meer.
      Nu wil ik op zoek gaan naar het corecte balhoofd plaatje. ik heb al wat gezocht op internet maar er zijn een aantal verschillende en ik niet presies welke tijd correct is. Ik weet dat het plaatje met de puntjes op De u afvalt om dat ze ivm nazi duitsland in 1932 de naam een betje veranderd hebben de puntjes weg lieten uit het logo (uitspraak) joenker veranderde in juncker en dat is al gebeurd voor dat deze fiets is gemaakt wie kan mij aan een foto van de goede helpen of nog beter het plaatje zelf

  2. Hoi Martijn,

    Ga er maar van uit dat je een fiets hebt uit 1937. De achternaaf is denk ik wel origineel.
    Het balhoofdplaatje was van koper en wat zwaarder dan de latere.
    Ik heb ze wel gezien waar het alleen nog maar te herkennen was aan de vorm omdat er geen lak meer opzat. Ik kan dus ook niet zeggen wat voor kleur ze toen gebruikten. Waarschijnlijk rode letters maar dit ziet er ook wel leuk uit :-o)
    http://www.flickr.com/photos/jacquesmounnezergues/6686449809/

    Er zit zeer waarschijnlijk het originele voorwiel in. Daar kan je de konen en kogels van vervangen en draait het waarschijnlijk weer bijna als nieuw :-o)

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *