Weer een mooie fiets de weg op

Hoi Bas,

Weer een mooie fiets de weg op.
Deze keer heb ik geluk gehad omdat de fiets de tand des tijds erg goed doorstaan heeft.
Toen ik de fiets op ging halen dacht ik niet dat ik de banden zou kunnen handhaven. Ik ben gek genoeg geweest om het te proberen en heb er inmiddels al weer 60km mee gefietst.
Het is een Juncker vermoedelijk uit 1952 want dat staat in de Styria achternaaf maar misschien is die er later ingezet want de rest van de fiets komt me ouder voor. Het framenummer is 25537 M
Ik ben nog niet bezig geweest om het op te zoeken.
De lak is nog origineel en er zit nog een balhoofdplaatje en een spatbordplaatje op.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

13 gedachten over “Weer een mooie fiets de weg op”

 1. Hoi, Charles
  Dat getuigd wel van moed, met deze banden fietsen. Dat ze het al 60 Km uithouden verbaast mij. De laatste keer dat ik zelf banden in deze staat had was het bij het oppompen al bekeken; Boem !
  Die remhevel bevestiging aan de achtervork is volgens mij iets wat na de oorlog in gebruik kwam, het zou wel eens de originele naaf kunnen zijn.
  Gr, Erwin

 2. Super mooie fiets, Charles. Gefeliciteerd. Mijn complimenten voor het in stand houden van de originele staat. Zo zie je de geschiedenis. Mooi doorleefd en echt. Ik ben alleen erg benieuwd hoelang die banden het houden. Ik hoop heel lang.
  Groeten,
  Roeland.

 3. Hoi Erwin en Roeland,
  Volgens mij heeft de fiets nooit veel buiten gestaan omdat het canvas niet verrot was. Dat canvas werd indertijd gemaakt van katoen en als het water door de scheuren in de latex bij het canvas kon komen ging het rotten. Daardoor hield het de druk van de binnenband niet echt op zijn plek. Maar als het canvas droog blijft en dus niet gaat rotten is er niets aan de hand.
  De latex zelf is natuurlijk wel gaan “krakkeleren” maar het was niet echt uitgedroogd. Toen ik er mee ging fietsen was het buitenste laagje zo weg maar er zat nog genoeg onder. Het was ook maar voor de leut om het eens te proberen maar ik weet nu dat niet iedere band die er uit ziet of ie ieder moment de geest geeft geen tweede leven kan gaan leven.
  Het ziet er in’t ieder geval mooi uit.
  Verder was alles wat nog al eens versleten wil zijn zoals handvatten, het leer van het zadel en de blokken van de pedalen nog in zeer goede conditie.
  Er zat in het achterwiel nog een rode binnen band “Vredestein Transport”maar die kon ik er wel zo tussen uit blazen.
  En de ketting was zo verschrikkelijk versleten dat ie bij wijze van spreken bijna van het voortandwiel af viel. De tandwiel zijn vermoedelijk al eerder vervangen want daar was niets aan te zien. Aan het voor- en achterwiel heb ik de konen vervangen. Die waren ook niet meer zo best. Meteen maar nieuwe kogels er in. Het linker pedaal was vastgelopen. Even uit elkaar gehaald en opnieuw afgesteld, vet er op en het gaat weer jaren mee. De dynamo van VT zat er nog op en ik had nog een koplamp liggen van het zelfde merk dus die zit er nu ook op.
  Ik heb er geluk mee gehad want het is echt een mooie fiets.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. hallo Charles,

  Het begint bij jou warempel op een transportfiets herstellingsoord te lijken, ik ben benieuwd wat jij allemaal nog meer met een mooi resultaat een kuur laat volgen!

  groeten, Arnold

  1. Hoi Arnold,
   Best veel! Er staan er nog een stuk of wat en er ligt er alweer een ander die met zijn tweede leven kan gaan beginnen.
   Het gaat nou zo rap dat ik nog geen foto’s heb gemaakt maar die komen natuurlijk nog.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 5. Hoi Huib,
  Ik ben benieuwd. Staan er al foto’s op de site hier?
  En zit er bij jou ook zo’n mooi “ventiel” voor het achterlichtsnoertje aan de remhevelplaat?
  Juncker was een van de weinige (misschien enige) merken die het snoertje door het frame liet lopen zodat het niet kon beschadigen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. Hoi Charles, vandaag heeft mijn originele achteband het begeven, iets te warm voor hem denk ik. Na een echte winter en nu dit zomer weer heb ik de banden in 1 jaar opgereden……, best wel zonde. Maar goed. Nu nieuwe erop! De maat wat er op zit is nu 26×2 maar veel nieuwe banden zijn 26×2.30, past dat gewoon?

 7. Hoi Huib,
  Ik weet niet precies wat je voor banden had. Dat is wel belangrijk omdat er twee verschillende maten 28×2 bestaan. Als het echt oude zijn dan wordt het lastig omdat de velgen te klein zijn. Als het wat nieuwere waren dan kan je gewoon 28×2 van Schwalbe of iets dergelijks monteren.
  Als het breder wordt dan 28×2 zoals je schrijft 28×2,30 dan passen die wel op de velg maar moet je wel even kijken of ie ook tussen de voorvorkpoten past. Achter is waarschijnlijk niet zo’n probleem met zulke dikke banden maar voor is het net wat smaller dus daar moet je een beetje uitkijken.
  Als jou velgen 55mm breed zijn dan is het waarschijnlijk de kleinere oude maat en dan wordt het lastig maar anders kan je er iedere band met de maat 622 opleggen.
  http://www.transportfiets.net/2010/11/01/nieuw-in-het-arsenaal/
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 8. Hoi Huib en Richard,

  Ja! Je hebt gelijk. Ik heb het niet goed gelezen.

  Het is wel zo dat het verhaal over dikke banden hetzelfde blijft.
  26×2.35 is eigenlijk al te dik voor de voorvork van een transportfiets.
  Als je de band niet te hard oppomt gaat het nét.
  De kans is echter groot dat ie aan gaat lopen.
  26×2.1 bestaat geloof ik ook en daar zou ik dan eerder voor kiezen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 9. De linker pedaal zou weer jaren meegaan en dat is ook zo maar het zijn niet zoveel jaren geworden als ik wel hoopte.
  De maat van de schroefdraad op as van de pedaal is bij het koontje dikker dan de standaard van UNION die bijna overal toegepast wordt. Dat koontje is totaal versleten en wordt ondanks de contramoer meegenomen door de draaiende beweging van de pedaal zodat ie vast gaat lopen.
  Ga maar eens zo’n koontje zoeken. :-o)
  Gelukkig heb ik ooit zo’n as me koon aan iemand overgedaan die alleen maar de as nodig had. Daar heb ik de koon weer van teruggekregen zodat ik de originele pedaal weer kan reviseren.
  Het is een van de betere fietsen en mijn vakantiefiets dus er is wat aan gelegen dat ie het goed doet.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 10. Dat was juli 2013 en de pedalen zitter er nog steeds op :-o)
  Bijna weer genezen van alle operaties dus dan kan ik er de DGTT weer mee fietsen.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *