Eland

Rijwielfabriek Eland was gevestigd aan de Burgwal 45 te Delft. De oprichter was L. Rook.
Nu is het een jongerencentrum, “De Eland”.

Transportrijwiel

Geschikt voor het vervoer van zware lasten, maar toch licht lopend.

f 195,-

19 gedachten aan “Eland”

 1. Goedemiddag,

  mijn vriend is de kleinzoon van de oprichter en eigenaar van de Eland fietsfabriek. Ik zou hem graag verrassen met zo’n fiets. Heeft u enig idee waar ik er nog één zou kunnen kopen? Bij voorbaat hartelijk dank!

  Met vriendelijke groet,

  Jeanette v.d. Pijl

  1. Mijn moeder heeft jarenlang de kantoren van De Eland op de Burgwal schoongemaakt. Ik heb haar een lange poos geholpen. Mijn loon werd door de secretaresse ( Juffrouw Bakhuis???) van Mijnheer Rook opgespaard. Toen er voldoende geld was gespaard werd er in de fabriek een fiets voor mij in elkaar gezet. Ik mocht vertellen hoe ik het wilde. Heel veel jaren heb ik plezier van m’n Eland gehad.

   1. Hi,

    Misschien heeft u meer info voor mij?!

    Ik restaureer momenteel een fiets, waarschijnlijk van deze fabriek.
    Weet u bijvoorbeeld hoe het logo er uitzag?
    En in welke jaren produceerde de fabriek fietsen?
    Mijn fiets heeft een kruisframe en ik probeer hem te dateren, maar dat lukt niet erg, dus alle informatie is welkom!

    Groetjes,
    Marlies

   2. Beste A. Hoogendoorn,

    De naam van de secretaresse van mijn opa was Jeanette Bakhuis. Zij is ook na het sluiten van de fabriek altijd ‘vriendin’ van de familie gebleven.

    Mvg.

    Tim Rook

    1. Ik ben de neef van mevr Bakhuijzen en zou graag in contact komen met iemand van de familie rook. Mijn tante is inmiddels 97 jaar en heeft het nog vaak over die periode.
     Ook mijn inmiddels overleden oom piet Bakhuijzen heeft als biezer? Voor de firma gewerkt.
     Mijn moeder heeft kort op de administratie gewerkt, kortom veel verbintenissen maar ik ben de adresgegevens kwijt na het adres op de huis te landelaan in Rijswijk

  2. ik heb toevallig een oude eland heren fiets gekocht had er nog nooit van gehoord of gezien misschien is er belangstelling voor

   1. Hi,

    Ik heb ook een Eland fiets, maar weet niet zeker of die van deze fabriek is.
    Heeft u misschien een afbeelding of beschrijving van de afbeelding op het balhoofd, zodat ik vergelijkings materiaal heb?

    Marlies

   2. Ik ben de kleinzoon van de oprichter/eigenaar van Elandfietsen in Delft en zou het heel bijzonder vinden om een Eland fiets te bezitten. Is de fiets te koop?

    met vriendelijke groet,

    Tim Rook

 2. Wat leuk, ik ben de kleindochter van de oprichter L. Rook. Ik kreeg toen ik klein was een zilveren hangertje in de vorm van een fiets.

  1. Ik heb een Eland fiets te koop gezien, in Krefeld /Duitsland. De mens wil 90€ ervoor hebben. Het is te vinden op Ebay en Ebay-Kleinanzeigen. Groetjes uit Dortmund, Olaf

  2. Heeft u wellicht archief materiaal, afbeeldingen etc.
   Ik heb een Eland fiets en zoek hier meer info over, bijvoorbeeld hoe oud de fiets is.
   Tot nu toe vind ik weinig tot niets op internet etc.

   Graag uw hulp,
   Marlies

 3. Marlies ,
  de eland uit delft heeft een balhoofdembleem met een eland
  en een los koper eland embleem op het stuur

  in den haag – ik denk elandstraat een rode sticker op het balhoofd
  Tot ongeveer 1950 fietsen gebouwd in delft
  daarna meer grossier in banden fiets onderdelen en eldi fiets gereedschap
  Later is grossier de eland verhuisd naar de oude delft en beëindigd gr. Ton

 4. heb ook een Eland dames fiets met victoria FM38 hulpmotor.
  frame is totaal verroest.
  zoek afbeeldingen van de gebruikte tranfers.
  wil hem stralen en spuiten

 5. Mijn vader heeft bij Rook als magazijnchef gewerkt. Ik heb er goede herinneringen aan. Die lucht van al dat rubber in de fabriek: heerlijk. In de hal hing de kop van een eland. Aan de heer Rook bewaar ik ook goede herinneringen. Mijn vader had het ook wel over Sjaan Bakhuyzen. Ik kan me haar ook nog wel voor de geest halen.
  Ik zou ook wel in contact willen komen met (klein)kinderen van de heer Rook omdat ik foto’s bezit waar de heer Rook nog met mij op staat in Elburg (vakantie?) en ook zoons van hem staan er op. 1951? Rob is er één van.

 6. Mijn vader heeft ook bij de Eland gewerkt. Zijn naam was Th.G. Steyger. Mijn boer en ik stonden hem altijd op te wachten als hij tussen de middag thuis kwam eten. Dit moet ergens in de vijftiger jaren zijn geweest. Ik bezit er nog een foto van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *