De Raleigh Low Gravity Carrier van Dennis

Hallo,

Mijn korte bijdrage voor transportfiets.net
Mijn “Raleigh Low Gravity Carrier model …..?”

Ik kreeg onlangs een “groene” ingeving want iedere keer met de Jeep 4.0 ltr naar de supermarkt is niet goed voor moeder aarde 🙂 En aangezien ik niet zo van de moderne zwabbertransportfiets ben, moest er een oudje komen alleen wel een die voor 80-90% goed is.
Ik had nog een oude opafiets van de 40/50er jaren die ik door verschillende projecten waarschijnlijk nooit meer gaat afmaken dus deze heb ik ingeruild op mijn nieuwe aanwinst. Qua originaliteit valt tie zeker niet in de prijzen maar ik vind die 20″ voorwiel wel leuk staan. Daarnaast heb ik de voorste lastdrager in lijn van het frame aangepast, bagagedrager verwijderd en oude 26×2″ spekbanden gekocht.
Echter deze kreeg ik niet om de velg gemonteerd. Blijkt de velgmaat 571 mm te zijn de mijn “nieuwe” banden 559 mm. Dus op zoek naar de juiste witte/beige banden. Helaas die heb ik niet kunnen vinden maar wel een 2″ velg “in goede staat”. Dus die heb ik gekocht maar niet goed gecheckt ter plaatse want volgens de verkoper was tie in goede staat. Bij thuiskomst bleken er 3 spaken gebroken en een “slinger” in te zitten…%$%#^#^%…..de verkoper was iemand die redelijk verstand van zaken heeft dus dit is bewust gegaan, en dat voor die paar centen.
Het voorste wiel was aluminium en deze ik vervangen voor een 20″ kinderfietsvelg. Ik hoop dat tie het houd qua belasting anders moet ik een ander oplossing voor vinden.
Mijn dank nog aan de mensen die me van info hebben voorzien waar ik onderdelen kan krijgen.

Dennis

31 gedachten over “De Raleigh Low Gravity Carrier van Dennis”

 1. Hoi Dennis,
  Met deze fiets kan je meer vervoeren dan met een Jeep 4.0ltr.
  Je heb er een mooie fiets van gemaakt.
  Fietst ie lekker?
  Dat voorwiel blijft wel heel volgens mij en anders laat je er toch een andere naaf in spaken met dikkere spaken. Zo gebeurd.
  Achterwiel zou ook niet zo’n probleem zijn maar 571 is inderdaad een lastige maat waar je bijna alleen maar zwarte banden voor kunt krijgen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

   1. Hoi Frits,
    Dus ook in de kleur crème?
    En waar zijn ze te koop? Ik heb nog twee zeer oude cremekleurige Vredestein banden in de maat 47-571 maar die zijn eigenlijk alleen nog maar voor het museum.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hij is er alleen in ’t zwart, van Vredestein (modelnaam ; Vredestein, oftewel de Vredestein Vredestein). Voor de rest maakt niemand meer deze maat.
     Gr. Erwin

 2. Dank je voor de reacties. De wielen hebben allebei een andere kleur voordat ik ze met leerverf geverfd heb en ik moet zeggen het blijft redelijk zitten behalve op de loopvlakken.
  @Charles, Hij fietst wel relaxt maar het is natuurlijk maar een relatief klein fietsje dus met mijn knieën raak ik net niet het stuur (Ik ben 1,82 m).Is een 24 spaak naaf nog makkelijk te krijgen voor het voorwiel dan?

  1. Hoi Dennis,
   Ik heb nog een naaf liggen voor een Solex. Daar zitten minder spaakgaten in dan 36 maar ik moet even kijken of het er 24 zijn. Dat weet ik niet meer uit mijn hoofd. ‘k Zal kijken als ik weer in mijn werkplaats ben.
   Maar als je de spaken er uit haalt en er andere spaken in zet en de zelfde naaf gebruikt heb je ook een sterker voorwiel. Ik weet natuurlijk niet wat voor naaf er nu in zit.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  2. 24 GTS VOORNAAF IS LEVERBAAR.
   IK HEB ER HELAAS GEEN FOTO BIJ, DUS WEET IK NIET WAT DE OVERIGE MATEN ZIJN.
   VOOR ZO’N 5 EURO OOK GEEN PROBLEEM DENK IK.

   FRITS

   1. Hoi Frits,
    Ik kan je site niet meer vinden, dus daarom maar even op deze manier. Mijn vraag aan jou is: heb je nog gekeken of je een melkbussendrager (over)hebt? Zo ja, laat het me dan weten via witzel@kabelfoon.nl waar ik die kan komen halen en voor welke prijs.
    Groeten Peer

 3. Heya Dennis,
  wat een geweldig ding is dat geworden.
  en nu maar steeds naar AH, hoeveel kratten bier passen er in?

  Met Raleigh zit je gebeiteld
  In mijn HBS tijd was Raleigh een elite merk

  Nu met de rage van elektrische fietsen is Raleigh weer het beste getest (zie bijlage)

  Past Iris er eigenlijk wel op (of beter: past ze er in ?)

 4. Erg druk dus een beetje late reactie.
  Charles en Frits, de naaf die er nu inzit is merkloos en vrij fragiel. Maar waarschijnlijk zijn de dunne spaken de zwakste schakel. Tot nu toe geen problemen,maar met 2 zware tassen in het vooronder een bochie maken is wel ff link. Maar welke van de 2 naaf en spaken adviseren jullie?

 5. Hoi Dennis,
  Als ik het goed begrepen heb dan zoek je een wiel van 20″ met een wat zwaardere naaf en zwaardere spaken.
  Als ik naar 20″ velg koekel dan kom ik in ’t ieder geval velgen tegen met 36 spaakgaten. Als de gaten geschikt zijn voor spaak 14 zijn ze makkelijk op te boren voor spaak 13 of 12. Dat wil zeggen dat je er een voornaaf in kan zetten van een transportfiets.
  Is dat wat je wilt? Want dan zijn er nog naven genoeg te krijgen.
  Mooie RENAK bijvoorbeeld.
  Groetjes van mij,
  Charles waagenaar

 6. Hoi Denis,
  Die velg die er in zat en op de eerste foto te zien is is die ook 20″?
  Anders zou ik daar een andere, zwaardere naaf in spaken.
  Of past dat mooie bandje daar niet op?
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 7. Mijn Butcher’s bike had origineel ook een 20″ voorwiel (57-400).
  Omdat de buitenband hiervan aardig slecht was kon ik volstaan met een lagere bandenspanning. Na een klein jaar toch plotseling een lekke band, bleek de hieldraad gesprongen en de binnenband geperforeerd.
  Een -400 buitenband niet te vinden, dus een 20″ -406 velg ingespaakt. Bleek ook nog dat de originele naaf 32-gaats was en moest ik snel een 36-gaats zoeken.
  Wel dien je er op te letten dat de vervangende naaf niet te breed is omdat een 20″ vorkje niet gemakkelijk breder gezet kan worden.
  Nu kan ik, zelfs met 14G spaken, alles zwaar belasten en is ook het bochtenwerk veilig!

  http://www.transportfiets.net/tag/hercules

  Frits

 8. Ja, beide velgen zijn 20″. Ik heb de fiets gekocht met een mountainbike alu. velg en zwarte band. Nu zit er een jaren 60/70 kinderfiets (soort van) westwood velg en naaf in. Minder sterk past wel beter bij de fiets dan aluminium.
  Ik denk qua sterkte dat dikkere spaken al een heel eind scheelt, toch?
  Het is nog een gepuzzel als ik jullie reacties lees.

 9. Hoi Dennis,
  Voor het mooi zou ik inderdaad de velg van het kinderwieltje handhaven en de naaf die er in zit is misschien sterk genoeg. Ik kan me niet voorstellen dat je door die naaf in de problemen komt. Volgens mij is een lichtere naaf alleen maar eerder versleten maar gaat ie niet zo maar kapot.
  Als je dan alleen maar dikkere spaken in het bestaande wiel zet heb je een sterk wiel en het ziet er mooi uit.
  Het lijkt mij de meest simpele oplossing. Alleen dikkere spaken monteren is niet zo moeilijk. Gaatjes groter boren en spaken.
  Waarom denk je overigens dat het wiel niet sterk genoeg is? Gaat het zwabberen? Is de spaakspanning wel voldoende?
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 10. Hi Charles

  Hij zwabbert iets (met harde band) en onlangs zat mijn nichtje van 3 voorin de mand en dat voelt niet helemaal safe.
  Ik heb ‘m al een keer opnieuw gespaakt omdat ik de voor velg en achter velg uitgewisseld heb ivm een slag in de voorvelg. En nu zit de velg iets uit het midden (dus de ene kant van de velg zit dichter bij de vork dan de andere kant van de velg bij de vork ) dus ik denk idd dat opnieuw met dikke spaken opbouwen een stuk beter zou zijn.

 11. Hoi Dennis,
  Dikke spaken monteren dan.
  Ik weet uit ervaring dat het makkelijker is om dikke spaken beter op spanning te zetten dan dunne.
  Het is nou eenmaal zo dat dikkere spaaknippels makkelijker te pakken zijn door een spaaksleutel of ander gereedschap dan dunne. Ze gaan ook minder snel kapot door het geweld van de spaaksleutel.
  Ik gebruik zelf altijd een 4″ BAHCO ?69
  Als je zo’n bahcootje gebruikt of iets wat er op lijkt krijg je superstrakke wielen maar je bent wel even bezig om iedere keer de slagen er weer uit te halen.
  Als je daar het geduld voor hebt krijg je wel waar voor je moeite.
  Nog een kleine tip; als je aan de gang gaat met spaak 12 kan je daar nippels met een standaard dikte en wat dikkere nippels voor krijgen.
  Als ik nog eens naar de foto kijk vind ik het velgje wel de moeite waard in’t ieder geval.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi Dennis,
   Ikheb eindelijk weer eens tijd gehad om in mijn onderdelen kast te grasduinen en het naafje gevonden. Blijkt het 28 spaakgaten te hebben inplaats van 24!
   Dus dat gaat ook niet door.
   Ik kan er zelf ook niets mee dus ik zet het maar op marktplaats.
   Zijn er nog andere ontwikkelingen gaande i.v.m. je voorwiel?
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 12. Hoi Dennis,
  Dat moet je niet bij de fietsenmaker kopen! Véél te duur. Niet doen!
  Bij mij kan je terecht maar er zijn er hier meer die aan spaken of andere courante onderdelen kunnen komen.
  Ik heb zelf nog van die dikke nippels liggen van Sapim. De gewone standaard nippels is al helemaal geen probleem.
  Van de spaken moet je de lengte even opmeten maar daar moet ook aan te komen zijn.
  € 20.- moet ruim voldoende zijn. Ik denk zelfs goedkoper. Als je ze bij de tussenhandel gaat halen betaal je je scheel.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 13. Hallo
  An Alle
  Eine Tolle seihte.
  Ich Habe Germaan von 1952 leider fehlen mir die Aufkleber Am Rahmen und Hinten auf den Schutzblech Kann mir dar Jemand Helfen

  1. Stickers (“transfers”) of the brand Germaan are quite hard to find. It is possible to replicate them using a modern printer. But you need an example.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *