Union model transport, 1912

Climax

Henley fietsketting

Dit is de prijscourant van Union uit 1912. In die tijd werden de frames niet meer bij Gazelle ingekocht, maar zelf gebouwd. De oprichter van Union was B.J. van den Berg. Plaats van vestiging was Den Hulst. De naam Union komt van een schip dat in de Dedemsvaart voorbij scheen te varen, met de naam ‘Union on fait force’.

De hoogste productie werd gehaald in de eerste jaren van de oorlog, daarna zakte de productie snel in, wegens het ontbreken van grondstoffen.

Gedurende de jaren ’70 draaide de fusie-organisatie Union/Kaptein, Unikap, niet lekker. Dit lag aan de oliecrisis, de invoering van helmplicht en falen van de organisatie zelf. In 1976 wordt de fabriek verwoest door een brand. Het kartel ‘Centraal Bureau voor de Rijwielhandel (CBR)’ deed lastig over de alternatieve verkoopkanalen van Union, buiten de controle van het CBR. In 2009 woedde er nogmaals een grote brand. Sinds 2006 was Union echter slechts nog een merknaam, waaronder bij Halfords, het Duitse Hermann Hartje en het Deense Scan-Bike ook nu nog fietsen worden verkocht:
www.union.nl.


Bronnen: Union.nl, Wikipedia en Rijwiel.net. Met dank aan Marcel, Sjoerd en Velorama voor de scans.

4 gedachten aan “Union model transport, 1912”

  1. Ongeveer twee jaar geleden (misschien iets langer) hadden wij een vertegenwoordiger van Union over de vloer, de merknaam bleek toen eigendom van de fabrikant die ook de bouwmarkt fietsjes van Ranger maakt (DGB, Dutch Bicycle Group, begonnen als importeur van fietsen uit het verre oosten). Toen hadden we zoiets van; Laat maar, we hebben geen belangstelling. Hij probeerde ons toen ook nog die Ranger fietsen aan te smeren en de kwaliteitsproblemen van die barrels te bagatelliseren door te zeggen dat het kwam omdat ze bij de bouwmarkt geen eerste servicebeurt kregen. Alsof dat de oplossing zou zijn. Geen belangstelling meer voor dat merk, het is ook al te vaak doorverkocht c.q. failliet gegaan.
    Gr. Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *