De Union van Frans Volmer

Hallo,

Nieuwe aanwinst transportfiets.

De Gazelle die ik aangeschaft had om er een “biefstukwarmer” van te maken is waarschijnlijk aardig aan “ gerommeld “
Zo te zien een 28 inch frame met 26 inch wielen, dus er passen zomaar grote wielen in.

Nu heb ik een andere gekocht met hetzelfde doel die wel redelijk origineel er uit ziet, maar in slechte staat.
Een Union, vermoedelijk van 1952, toch wel 60 jaar oud !
Vragen zijn er natuurlijk wel.

Er is een zadel bij.

Een beugeltje er aan gelast ?

Het lijkt niet dat deze er later op is gezet.

Kun je hier ook aanzien of het een Union is ?

Onder zadel 332653

Duidelijk af te lezen 52…..M op achternaaf.

Dit staat onder de trapas in het frame ?

Duidelijker kan het niet.

De banden en velgen zijn rot !

Ik kan de maat van de banden niet meer aflezen.
Ook op internet kan ik niet de maatvoering vinden als ik het opmeet in cm ?
28 x 1,75 inch ? = bandenmaat ? doorsnede 64 cm en de breedte 4,2 cm van de velg ?
Kan iemand mij uitleggen hoe je dat meet ?

Met vr. groet,
Frans Volmer.

11 gedachten over “De Union van Frans Volmer”

 1. beste Frans , ; zo te zien ga jij een uitdaging niet uit de weg ! ook hier is flink werk aan de winkel , maar goed als je van zelf restaureren houd kun je hierop jezelf flink uitleven mvr grt

 2. beste Frans ; ik zit de foto,s nog eens nader te bestuderen maar , ik kan ECHT niet begrijpen waarom je deze hebt aangeschaft terwijl er voor rond 200 euro volop zeer nette exemplaren worden aangeboden , de banden zijn op , de velgen rot , de spatborden rot en vervormd , zadel + zadelpen + handvatten ontbreken ,de verlichting niet aanwezig , en aan de verdere staat van de aanwezige onderdelen zal vast ook nog e.e.a mankeren daar ie zo te zien jaren buiten heeft gestaan , ik ben werkelijk benieuwd naar het eindresultaat, ik wil niet negatief doen maar bij mij zou de moed in m,n schoenen zinken, maar goed ; gelukkig bestaan er mensen met doorzettingsvermogen mvr grt

 3. Hoi Frans,
  Weet je zeker dat het een Union is? Die hadden opengewerkte balhoofdlugs en de voorvorkkroon was ook heel specifiek. Alsof de vorkpoten doorliepen naar boven. Ik kan het niet zo goed zien op de foto.
  De cranck is later gemonteerd. Hij zit iets op de as geschoven waardoor de as er een beetje uitsteekt. En de spie is een korte. De originele zijn langer omdat de crancks zo dik zijn.
  De pedalen zijn van de onderdelen leverancier Union. Dat is een ander bedrijf dan de fietsenleverancier Union.
  Daar zijn/waren er dus twee van. Die van de onderdelen en die van de fietsen.
  Ik kan me vergissen maar ik denk dat de crancks van een Union fiets afkomen. Van de Union van de fietsen en later gemonteerd dus. Het kan ook zijn dat niet alle Union transportfietsen van die opengewerkte lugs hadden.
  Niet dat het iets uitmaakt want het is een mooie basis met een beetje werk.
  Jammer van die velgen maar dat gebeurt helaas wel vaker. Ik heb er ook een paar staan waar niets meer mee te doen is. Zitten er echt grote gaten in of valt het wel mee?
  Kleine gaatjes is niet zo netjes maar er is nog goed mee te fietsen als je er een lapje binnenbandrubber inlegt. Of dicht smeren met polyesterplamuur. Zolang de spaken het maar houden als je opnieuw gaat spaken.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. eigenlijk had je voor de prijs van deze twee aangeschafte ,,projecten ,, een goed compleet orgineel exemplaar kunnen aanschaffen

  1. het gaat toch niet om de prijs maar om een paar prachtige fietsen met een rijke historie?
   transportfietsen hebben een lang en zwaar leven achter de rug, waarin natuurlijk regelmatig onderdelen vervangen moesten worden.
   heb je een transportfiets dan moet je fietsen kunnen maken…

   1. sorry Mario , maar hoezo gaat het niet om de prijs ; ALLES IN HET LEVEN DRAAIT OM DE DUIT OF DE FLUIT , een mooi meeslepend verhaal van rijke historie is een verkoop praatje voor iemand die zich graag voor de gek laat houden , maar wees eerlijk laat eens 2 wielen spaken en koop 2 nieuwe banden + binnenbanden , en je bent al meer kwijt als wat een fatsoenlijke nette transportfiets opbrengt hobby,s kosten geld maar waarom zou je jezelf voor de gek houden ?

    1. geweldig ; deze stond een paar dagen terug nog te koop aangeboden in rijssen voor 39,95 in een tuin waar ie al jaren buitenstond nu is ie even verderop te koop en heeft zogenaamd jaren in de schuur gestaan [vandaar dat ie zo, mooi groen en verroest is ], en ja hoor ; de biedingen voor een stuk roest lopen al flink op terwijl voor een paar tientjes meer mooie exemplaren te koop zijn ; wie zegt dat het slecht gaat met de economie ? http://link.marktplaats.nl/563286348

      1. ha ha ha ; klopt dat is ie weer , van rijssen , naar hellendoorn , naar almelo ; wie volgt ? en geloof het of niet ; er is al weer 137,50 op geboden terwijl er zo te zien echt alles aan mankeert ; waarom toch kopen mensen juist zoiets voor een paar tientjes verschil met een goeie ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *