16 gedachten aan “Union model Transport, 1917”

  1. Zonder bagagedrager maar wèl met een ‘groote metalen bel’. Kijk, dan heb je nog eens wat. Mijn hypermoderne Cube hybride is, na een recente totale reparatie, weer totaal versleten. Alle tandwielen, ketting derailleur etc. kunnen weer vervangen worden. Ik fiets al weer een weekje op mijn transportfiets uit vervlogen tijden die het gewoon altijd doet. Ik ben nu op zoek gegaan naar een revisie set voor mijn Cube die langer stand houdt dan een half jaar. Ik wil alles vervangen wat van inferieure kwaliteit is. Dat is alles wat draait. Maar ik kom er niet uit. Al die moderne troep is gemaakt op economische grondslag. Het moet snel stuk, want anders groeit de economie niet meer. Je zou onderhand alles zelf gaan maken. Of… alleen nog maar gaan fietsen op een echte fiets.

    1. Hoi, Roeland
      Dat is inderdaad vaak het probleem bij fietsen met derailleurs. Alles is open en aan de elementen bloot gesteld. Waarschijnlijk verwachtten fabrikanten dat je na iedere rit keurig alles schoonmaakt en eventueel bijsmeerd. Hoe meer versnellingen, hoe smaller de ketting en hoe dunner het materiaal van de ketting en bladen. Dat slijt dus sneller. Het loont als je het materiaal zelf kan vervangen, je hebt dan o.a. afnemers voor crankstel en cassette nodig, een kettingpons, blokkeer gereedschap voor de cassette. Bij elkaar ook niet echt goedkoop, maar als je ieder half jaar de boel moet vervangen kan het best lonend zijn om het zelf te doen.
      Hou er rekening mee dat sommige afnemers (o.a. bij trapassen) merk gebonden zijn. Het kan je aardig wat arbeidsloon schelen. Bij achter derailleurs is het vaak voldoende om de derailleur-wieltjes te vervangen (er zijn ook aftermarket wieltjes van o.a. Tackx). Neem ook een crankstel waar vervangende kettingbladen voor te krijgen zijn (o.a. duurdere Shimano en Truvativ). Kan ook de nodige centen schelen.
      Eventueel kan je er natuurlijk ook een single speed van maken. Er zijn voor 7/8/9 versnelling cassettenaven ombouw setjes naar één versnelling. Deze hebben een kettingwieltje voor een normale 1/2″ x 1/8″ ketting. Als je horizontale achtervork patten hebt zodat je de ketting kan spannen, kan je de derailleurs e.d. gewoon verwijderen. Als je vertikale vorkpatten hebt kan je een ketting spanner gebruiken die in het derailleur oog wordt geschroefd en één derailleur wieltje bevat (kost ongeveer 8,-). Soms is het ook mogelijk er een versnellingsnaaf in te zetten.
      Dit soort problemen doet je de nederige transportfiets toch echt wel waarderen.
      Gr. Erwin

      1. zo is het ; wat er niet op zit kan ook niet kapot, bij auto,s is het hetzelfde verhaal , we willen er zoveel mogelijk luxe op en aan maar je schrikt als je er stukken aan krijgt mvr grt

      2. Hoi Erwin.
        Dank voor je mooie uitleg. Ondanks alle pech met slijtage blijft de Cube een fijn fietsje waar ik graag grotere afstanden mee fiets en die ik wil blijven gebruiken voor het woon-werkverkeer. Ik ga nu toch zoeken naar een duurzamer setje om alles wat zo hard slijt te vervangen. Gelukkig heb ik een maatje die fietsenmaker is en met hem ga ik binnenkort eens achter de computer zitten om alles uit te vlooien. Daarna ga ik een dagje sleutelen in de werkplaats om de Cube weer in topconditie te krijgen.
        Groeten,
        Roelan.

  2. Hoi Roeland,

    Alleen nog maar fietsen op een echte fiets is wat er over blijft, toch?

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

      1. Hoi Richard,

        Volgens mij is dat een heel erg smal dragertje.
        Die heb ik nog niet eerder gezien.
        De drager van de fiets uit Beverwijk leek er wel op maar was veel breder.

        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

    1. Ja, Charles. Helemaal waar, maar ik wil mijn transportfiets toch zo veel mogelijk ontzien. Vandaar dat we gaan speuren op internet naar een setje om de Cube weer tip-top te krijgen.
      Groeten,
      Roeland.

  3. Nadeel van onderdelen versterken bij een fiets is dat er steeds iets anders kritisch wordt. Dan kan het zo zijn dat bijvoorbeeld het frame ineens de zwakste schakel wordt. Beste is gewoon met goed materiaal beginnen.

    1. Hoi Jeroen.
      Het rare met de Cube is dat die een geweldig frame heeft dat met halfbakken zooi is afgemonteerd. Foutje van de zaak denk ik. Gaan we oplossen.
      Groeten,
      Roeland.

  4. Beste Roeland,

    Probeer eens Blackspire (Canada) voorbladen, duur, maar zeer duurzaam.
    Verder is het semi prof afmontage spul (bijv shimano XT) voor ATB over het algemeen duurzaam zat voor een hybride.
    De afmontage van sommige, soms ook dure, fabrikanten is soms bedroevend slecht.

    1. Hoi Isa.
      Blackspire waren we al tegen gekomen. Maar toch bedankt voor de tip. Ga me er veder in verdiepen.
      Groeten,
      Roeland.

  5. Hoi Roeland,

    Ik moet zeggen dat iedere fiets die bij mij binnenkomt en gereviseerd of gerestaureerd wordt altijd wel een of twee kinderziektes vertoont.
    Ze worden dan ook altijd door mij in gebruik genomen zodat gebreken aan het licht komen.
    Af en toe kan het wel eens even duren voordat het naar mijn zin is.
    De fiets van Sandra moet natuurlijk de mooiste en beste fiets van het westelijk halfrond zijn dus daar ben ik ongeveer anderhalf jaar mee bezig geweest om verbeteringen aan te brengen Iedere keer als ik weer een beter onderdeeltje tegenkwam werd er weer gesleuteld maar die fiets is dan ook weer goed voor de volgende honderd jaar.
    Met een nieuwe fiets is het eigenlijk niet anders, nooit geweest ook.
    Als je vroeger een fiets kocht moest je na een maand terug en daarna nog een of twee keer.
    Spaken natrekken, speling in naven, trapas en balhoofd wegwerken en zo nog een paar dingen.
    Veel goedkope fietsen krijgen misschien nog wel een servicebeurt maar je kunt je afvragen wat dat voorstelt.
    Het lijkt er op dat als je kwaliteit wilt dan moet je dat zelf aan je fiets moet hangen.
    Je koopt eigenlijk een basis bouwpakket wat je door de tijd heen naar je wensen op kunt bouwen.
    Ik moet nu denken aan een laserprinter die ik onlangs kocht. Daar zit een cartridge in die ‘starterstoner’ wordt genoemd. Die is minder dan half vol. Als ie leeg is kan je er voor kiezen om hem zelf te vullen, om hem te laten vullen, om een volle nieuwe te kopen of om een volledig nieuwe printer te kopen.
    En geloof maar dat het vaak gebeurt, een nieuwe kopen.
    Volgens mij is het met een nieuwe fiets niet anders.
    Er blijf natuurlijk een grote groep fietsers over die niet in staat zijn om tijd, energie of geld in hun fiets te steken en die zitten met de gebakken peren. Of met een lege printer :-o)

    Maar alle gekheid op een stokje, of je nu een nieuwe of gebruikte fiets koopt je bent altijd wel even bezig om het goed te krijgen.
    Het vreemde is dat je voor een nieuwe fiets vaak meer betaald en meer tijd kwijt bent dan voor een gebruikte.
    Gebruikt staat in dit verhaal voor ‘kwaliteit van voor de oorlog of vlak er na’.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles.

      Klopt helemaal. Mijn transportfiets is perfect. Doe ik niks meer aan, alleen smeren en onderhouden. De Cube is echter een ander verhaal. Maar daar kom ik wel uit. Er is erg veel te koop om het geheel te verbeteren en dat gaan we op ons gemak uitzoeken en uitvoeren.

      Groeten,
      Roeland.

  6. Hoi Roeland,

    Geïnspireerd door jouw Cube heb ik vanmiddag eens met andere ogen naar stadsfietsen van de HEMA gekeken.
    Die stonden daar te koop als ‘simpele kwaliteit’ en ‘Nederlands product’.
    Er zat bijna niets aan, zag er leuk uit en leek solide maar het was dus zo’n typisch bouwpakket wat je eigenlijk eerst moet demonteren en dan weer opbouwen met duurzame onderdelen.
    Er is geen bagagedrager voor of achter en ook geen licht.
    Omdat er bijna niets anders aan zat als het strikt noodzakelijke blijven de kosten overzichtelijk.
    En dat is geen synoniem voor goedkoop.
    Het bouwpakket zelf kost € 400.- en als je er de meerkosten van het vervangingsmateriaal bij telt kom je volgens mij op ongeveer € 550.-
    Om te beginnen, dat is.
    Het kettingscherm is het eerst aan de beurt.
    Dat is een soort niemendalletje van plastic wat lijkt aan te horen lopen. De spatborden zijn ook minimalistisch te noemen maar ik moet zeggen, het ziet er leuk uit.
    Het stuur is verchroomd maar ik zo niet zien of dat bij de eerste regendruppel gaat roesten of niet.
    Een bel zit er ook op. Als je de fiets twee keer tegen de muur aanzet is die ook aan vervanging toe.
    Ik weet het niet zeker maar ik vermoed dat de trapas ook niet echt heel erg duurzaam is.
    De achternaaf is van Shimano. Loopt licht en remt goed. Het moet alleen niet kapot gaan want het is een pokkeding om te moeten repareren.
    Maar voor je aan vervanging van de achternaaf toe bent zijn er nog wel een paar andere zaken die tussendoor komen zoals tandwielen en de ketting. De voornaaf gaat wel even mee volgens mij en de spaken leken ook aardig op spanning te staan. De banden weet ik niet en het ligt er natuurlijk aan hoeveel je met zo’n fiets fietst.

    Alles bij alles denk ik dat als je zo’n fiets koopt en er vervolgens gewoon mee gaat fietsen, fatsoenlijk onderhoud pleegt en binnen stalt je er best wat jaartjes mee kunt fietsen.

    Het is typisch voor deze tijd.
    Kopen, gebruiken en weggooien of kopen en net zo lang onderdelen vervangen tot het goed is.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles.

      Vanaf een bepaald moment in de geschiedenis is alles om productie en economie gaan draaien. Alles moet stuk. Anders groeit de (groei) economie niet meer. Maar, knutselaars als we zijn, we komen er wel uit. Voorlopig is er voor mij maar één werkende oplossing. En dat is fietsen op een echte fiets.

      Dan maar minder snel als op de Cube, maar ik kan weer meer zooi meenemen naar het atelier en terug naar huis. Op de een of andere wijze bevalt me dat toch het beste. Ik heb er wel, tijdelijk, opsteek verlichting op moeten zetten omdat de Bosch dynamo uit ± 1930 kuren heeft. Maar ik heb al gehoord dat dat eenvoudig te repareren valt. Daarvoor moet de dynamo uit elkaar. Heb ik nog nooit gedaan. Weer iets om naar uit te kijken.

      Groeten,
      Roeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *