Flevo klaar voor gebruik

Hallo Bas,
Na een hoop geploeter en veel zoeken naar ontbrekende onderdelen is de restauratie van mijn FLEVO transport fiets eindelijk voorbij. Hij moet mij gaan dienen als dienstfiets naar mijn werk.
Ik heb veel hulp gehad van de Lithse fietsenmaker Henri van Os in Lith, zoon van de hier welbekende Frans van Os (één de hoofdsponsors van de Bak- en transportfietsen races in Lith.)
Groeten Peer

6 gedachten aan “Flevo klaar voor gebruik”

 1. Hoi Charles,
  Het lijkt me plezant, maar durf nog niets te beloven. Ik werk ook regelmatig in de weekenden, maar zal proberen voor deze gelegenheid vrij te maken. Je hoort nog van me
  Gegroet Peer

 2. Hoi Charles,

  Op de banden van de FLEVO staat het volgende verhaal.
  CST CHENET SHIN TIRE made in China
  Classic Zeppelin 50-622 (28×2.00-700×48)
  280-450 KPa(40-65 psi/28-4.5 Bar) Min.-Max.
  mIsschien dat jij me uit kunt leggen wat dit allemaal betekend.
  Gegroet Peer

  1. Hoi, Peer
   CST etc. lijkt mij duidelijk, dat is de chinese fabrikant van de band en het model heet Classic Zeppelin (hoe verzinnen ze het). 50-622 is de ETRTO (European Tire and Rim Technical Organisation) maataanduiding. Oftewel de hoogte en breedte van de band is 50 mm en hij is voor een velg diameter van 622 mm (gemeten van het punt waar de hiel van de band op rust). Dit is de meest betrouwbare maataanduiding en geeft zekerheid of een band past op een velg. De 28 x 2.00 is de meest bekende, maar niet zo betrouwbare maataanduiding. De 28 inch is de buitendiameter en de band is 2 inch hoog. Eigenlijk zegt deze maatvoering niks over de velgdiameter. Zo is 28 x 1 1/2 40-635 en 28 x 1.5 is 40-622. Bij 16 x 1 3/8 zijn er 2 velgdiameters mogelijk. Deze maat zit bijvoorbeeld op een Brompton vouwfiets, maar de 16 x 1 3/8 van b.v. Vredestein krijg je niet op deze velg. Ook bij 26 x 1 1/2 en 26 x 1 3/4 zijn 2 velgdiameters mogelijk. Ook is/was het in sommige landen zoals duitsland de gewoonte om bij maten met 3 getallen de laatste 2 om te draaien. Zo staat op een nederlandse band 28 x 1 5/8 x 1 3/8, op een duitse staat 28 x 1 3/8 x 1 5/8. Op de moderne velgen staat alleen nog maar de ETRTO aanduiding en bij veel bandenfabrikanten is de oude aanduiding in inches ook aan het verdwijnen. De 700 x 48 is de franse maatvoering. 700 is de diameter in milimeter en 48 de hoogte in milimeter. Deze wordt hier hoogstens voor racebandjes gebruikt. Voor de rest niet gangbaar hier. Daarna heb je de aanduiding voor de minimale en maximale bandenspanning in KiloPascal (KPa), Pressure per Square Inch (PSI) en Bar. Staat prima beschreven in Wikipedia. Google ook maar even ETRTO.
   Gr. Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *