Amsterdamse Flevo

Hallo,
Ik ben sedert gisteren (19-11-2011) de trotse bezitter van een FLEVO. Ik heb op deze site gekeken en zag twee types die onder de naam FLEVO gemaakt zijn. FLEVO model T Prijs 80,= en FLEVO model T prijs 82,50 Ik heb goed moeten zoeken en het verschil is dat de eerste een vast achtertandwiel heeft en de andere een vrijlopend tandwiel. Hier zal ook het verschil van prijs in zitten. De achternaaf is inderdaad een torpedo met achter de naam de cijfers: 2.8 en daar onder 36 R Kan iemand mij vertellen hoe oud deze fiets globaal is en waar ik nog ergens een origineel stuur zou kunnen bemachtigen? Het stuur wat er nu opzit is links ontzet. Ik vermoed door omvallen. Ik heb er ook nog een rieten mand bij. De vorige eigenaar vertelde dat hij hiermee nog vlees heeft rondgebracht in amsterdam.
Groeten Peer

34 gedachten aan “Amsterdamse Flevo”

 1. Hoi Peer,
  Gefeliciteerd met je fiets.
  Het cijfer 2.8 gaat over de grootte van de spaakgaten in de flens van de naaf. Dat wil zeggen dat er spaakdikte G13 in gespaakt moet worden.
  36 staat voor het aantal spaakgaten en de R geeft volgens Herbert Kuner aan dat de naaf van 1973 is.
  Dus je moet maar eens aan de vorige eigenaar vragen of die hem 35 jaar geleden naar de fietsenmaker heeft gebracht om er een nieuwe naaf in te laten zetten want er werden toen geen transportfietsen meer gemaakt.
  Het zegt zeer waarschijnlijk niets over de leeftijd van de fiets. Of er daar voor een doortrapper of een remnaaf in gezeten heeft kan je misschien zien aan de lengte van de trapas. Als die lang is, 15 of 16cm loopt de kettinglijn een beetje naar binnen omdat de oude doortrapnaven vaak (maar niet altijd) breder waren dan de remnaven.
  Is het stuur niet meer te richten? Met een paar dikke doeken, een stuk pijp en een bankschroef kom je vaak een heel eind maar ik heb natuurlijk niet gezien hoe erg het is.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hallo Charles,
   Ik kan het navragen bij de vorige eigenaar, maar dat duurt nog even omdat hij nogal ver van me vandaan woont. Dat idee met die doeken en pijp in de bankschroef vind ik wel aardig, maar ik ben bang dat het dat niet gaat worden omdat de buis van het stuur in de onderste knik al enigszins plat is.
   Bedankt voor je snelle reactie
   Peer

   1. Hallo Peer
    Het stuur moet toch te richten zijn !
    Voor dat je gaat buigen zou ik het op de gekikte plek even heet stoken en voorzichtig terug buigen
    Groet Ad

    1. Ik heb het stuur teruggebogen en het is wonderwel gelukt. Maar nu heb ik het nagemeten en een kant is vanaf de stuurstang 35cm lang en de andere kant is 34 cm ook staat er onder de koppeling van stuur- stuurstang. Ned.Octrooi 1340
     Heeft dit wat te betekenen?

     1. Hoi Peer,
      Mooi dat het gelukt is. Heb je het warm gestookt? Het verschil in lengte kan een slordigheidje zijn maar ik vermoed dat het door het eerdere knikken en terugbuigen is gekomen.
      Een octrooi betekend dat ze iets uitgevonden hebben wat ze willen beschermen. Als dat op het T-stuk van het stuur staat dan zal daar wel iets speciaals mee zijn of het is héél oud. Ook speciaal dus. Volgens mij kan je die octrooien nog steeds ergens terug vinden. Er zijn er hier op de site ook wel eens enkele voorbij gekomen.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

  1. Hallo Marcel,
   De lak is goed. volgens mij is er al een keer overgeschilderd (met de hand). Er zitten geen transfers op. Het plaatje op het balhoofd is nu te zien op de foto.Er zijn ook geen nikkelen of chromen delen, behalve bij de trappers dan, aan de fiets. Het stuur is ook zwart geschilderd. De mand moet wel een behandeling hebben tegen houtworm.
   Peer

   1. Hoi Peer

    Mooi dat er nu ook een Flevo bekend is en op de site staat en toch fijn dat je weet welk merk jouw Transport Rijwiel is .

 2. Nagezonden foto’s toegevoegd. Met bijgaande tekst:

  Hallo,
  Hierbij enkele foto’s van de FLEVO. Kettingkast hoort niet erop, voorspatbord is van een Sparta. Achterspatbord heeft geen wit vlak. Achterlicht draagt de naam “Spanninga 6″ Ronde reflector eronder ” NED.FABR.”Foto’s zijn niet echt scherp, maar te bekijken.
  Gegroet Peer

 3. Hallo Peer, Charles,

  De aanduiding “36 R” op de achternaaf kan op 1973 of op 1936 slaan, het ligt eraan hoe het getal en de letter geplaatst zijn. Maak er een foto van, dan is daar uitsluitsel over te geven. En als je nog een scherpe foto van het framenummer kunt plaatsen helpt dat ook bij een goede datering.

  Groeten,
  Herbert

  1. Bedankt Herbert, voor de tip. Ik wil wel een foto maken van het framenummer, maar weet niet waar ik dat moet vinden. Ik heb de fiets al helemaal nagekeken en kan het niet ontdekken. Ik heb ook de achternaaf geprobeerd te fotograveren, maar dat is niet geliukt omdat het nikkel van de naaf teveel terugschittert op de foto. Ik ben geen Anton Corbijn en heb maar een toestelletje van de ALDI, dus dat zal hem wel niet worden. Ik probeer het en wie weet komt het goed.
   Gegroet Peer

   1. Hoi, Peer
    Geen flits gebruiken en zet het fototoestel op een stabiele ondergrond (zoals b.v. een stapeltje stenen) Bij langere sluitingstijden krijg je dan geen bewegingsonscherpte. Zelf heb ik wel eens de fiets plat gelegd en het toestelletje met plakband aan wat spaken gefixeerd. De achtergrond was bewogen, maar de naaf was scherp. Je zal even moeten improviseren. Succes.
    Gr. Erwin

  2. Hallo Herbert,
   ik ben de verf van het frame aan het halen en kwam een nummer tegen: 395040. Ook de naam pon en wel in deze vorm:

     P
   PON
     N

   Kun jij of iemand anders nu zeggen uit welk jaar deze fiets stamt?
   gegroet Peer

   1. Ik dacht het goed gedaan te hebben echter dit programma heeft de letters een plaats opgeschoven. De eerste P staat boven de O en de onderste N onder de O
    Peer

   1. Dat is inderdaad het Pon logo, op de balhoofdplaatjes staat het ook zo gekruist. Flevo was dus eigendom van Pon. Wie-oh-wie weet hier het fijne van ?
    Gr. Erwin

 4. Hallo Peer, Charles,

  Ja, dat is de typische manier hoe framenummers bij Pon werden ingeslagen. Met dat eigen logo, heel klein en onopvallend. Ik ben het al een handvol keren bij Pon-fietsen van rond 1950 tegengekomen. Volgens het framenummer is jouw fiets van ca. 1952 – 1954. Daarmee is dat van het bouwjaar op de achternaaf ook niet meer relevant, die kan niet origineel zijn.

  Groeten,
  Herbert

   1. Hallo Peer,

    Nee, ze moeten rond 1950 ermee zijn begonnen, en het duurde ook maar een paar jaar. Vanaf ca. nr. 420000 werd het nummer op een andere plek ingeslagen, met kleinere cijfers en zonder logo.

 5. Hoi Herbert, hoi Peer,
  Het is wel een originele manier om de fiets zijn identiteit mee te geven.
  Best grappig. Net zoals Gazelle zijn naam onderin het balhoofdgedeelte van het frame zette of Fongers het type aan de zijkant insloeg.
  Misschien hadden ze toen ook al door dat een balhoofdplaatje van een transportfiets wel eens kon verdwijnen.
  Welke naven zouden ze bij Flevo (PON) gemonteerd hebben in die tijd?
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Pon leverde toen meer fietsen zonder merk aan grossiers en dergelijke dan dat er onder het eigen merk Pon verkocht werd, misschien is dat de reden om het logo er maar onopvallend bij te zetten.

   Wat de achternaaf betreft: van transportfietsen specifiek weet ik het niet, maar de meeste gewone Pon-fietsen hadden toen Torpedo- of Styria-naven, zoals bij andere merken ook.

   Groeten,
   Herbert

 6. Hoi Herbert,
  Kan jij iets zeggen over de verschillen tussen F&S en STYRIA?
  Ik leef een beetje in de veronderstelling dat F&S de beste is maar nu ik een paar keer STYRIA naven heb gebruikt om wielen van te maken komt er een vermoeden omhoog dat het elkaar niet veel ontloopt. De kogelbanen van zeer vroege Torpedo’s, jaren 20 die ik tot nog toe gezien heb waren allemaal nog glad terwijl latere nog wel eens putjes vertoonden.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hallo Charles,

   Ik kan over geen van beide fabricaten klagen. Maar ik vermoed ook dat F&S iets beter was. Niet alleen was de prijs hoger, ze deden ook veel aan kwaliteitscontrole en ze hadden natuurlijk de meeste ervaring met deze naaf. Harde gegevens heb ik niet.

 7. Hoi Herbert,
  Grappig dat je de kwaliteitscontrole noemt. Daardoor kan je wel eens naven hebben die door de controle heen zijn geglipt. Bij merken die daar minder aan deden glipten er natuurlijk meer doorheen.
  Als ik een oude naaf, ouder dan 30 of 40 jaar tegenkom die duidelijk gebruikt is maar nog helemaal glad op de kogelbanen heb ik er veel vertrouwen in dat dat voorlopig ook wel zo zal blijven. Goed ingereden noem ik dat.
  Op de cups en konen van trapassen en voornaven zie je dat ook. Een goed ingereden setje is goud waard.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 8. Ik ben met de restauratie begonnen. Frame, wielen, voorvork, stuur en achterbrug helemaal kaalgemaakt en die liggen bij de spuiter. Nu heb ik een vraag voor dees’ en geen, waar kan ik een 28″ voor- en achterspatbord bekomen?
  gegroet Peer

  1. Hoi Charles, bedankt voor het seintje van je. Ik heb er een bod op gedaan. Nu maar hopen dat die man vlug reageert. Ik had al gekeken bij die man in Oirschot, maar die heeft alleen maar 26″spatborden. Ook bij de onderdelen pagina van Marktplaats waren er geen 28″spatborden voor transportfietsen te verkrijgen

 9. Hoi Peer,
  Mooi, je weet maar nooit. Ik meen op de foto gezien te hebben dat er een klein stukje van het voorspatbord af is. Het onderste “lipje” maar dat is niet zo erg. Als je daar weer een beetje model in vijlt is er geen haan die ernaar kraait. Het achterspatbord moet ook een beetje uitgedeukt worden. Als je daar mee aan de gang gaat moet je uitkijken dat er geen scheurtjes vanaf de zijkant van het spatbord ontstaan. Mij is dat wel eens overkomen omdat ik dacht dat het sterker was.
  Veel succes met bieden.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *