De Durabo van Jan

Onlangs heb ik via marktplaats mijn eerste transportfiets gekocht. Aangezien een balhoofdplaatje ontbreekt, heb ik Herbert Kuner een mailtje gestuurd om het merk en bouwjaar te achterhalen. Volgens Herbert is het een Durabo transportfiets. De achternaaf is een Beckson zonder smeernippel; deze naven werden volgens hem tussen 1950 en 1951 gemaakt. Wanneer dit origineel is, is deze fiets dus van ongeveer dit bouwjaar. Qua uiterlijk schat Herbert de fiets op iets tussen 1935 en 1955, preciezer dateren is lastig aangezien de door Durabo gehanteerde nummering van het frame niet chronologisch lijkt te zijn.

De fiets is in de loop der jaren een aantal keren slecht overgeschilderd/gespoten en ik ben dan ook van plan deze flink te schuren en van een nieuwe laklaag te voorzien. Ook de wielen behoeven wat aandacht: er zit een kleine slag in het voorwiel en de spaken van het achterwiel zijn slecht. Hoe het met de achternaaf gesteld is weet ik nog niet: er zit wel wat speling in maar of dit nog te verhelpen is? Verder lijkt er een nippel in de voornaaf te ontbreken zoals op de foto’s te zien is. Al met al een mooi klusje voor de zomer!

Met vriendelijke groet,

Jan

20 gedachten aan “De Durabo van Jan”

 1. Hoi Jan,
  Je hebt een Engelse voornaaf in je voorwiel zitten.
  Die werden niet gemonteerd met een oliepotje of smeernippel maar met een breed stukje metaal van veerstaal wat om de naaf geklemd zat. Daar zat een deukje in wat in het gaatje van de naaf past om de veer op zijn plaats te houden.
  Als je de naaf wilde smeren moest je het verdraaien of verschuiven zodat het gat vrijkomt en je olie toe kan voegen.
  Je komt dat systeem ook wel tegen op dynamo’s van Balaco.
  Ik weet het niet zeker maar misschien zit er niet eens schroefdraad in het gaatje.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Dag Charles,
   Bedankt voor deze informatie! Zijn zulke dingetjes nog te vinden denk je? Ik vrees dat het lastig zal zijn, maar wie weet! Als blijkt dat de achternaaf slecht is, vervang ik waarschijnlijk beide naven en ben ik van dat probleem af. Iemand nog een goed adresje voor transportfietsnaven?

   1. Hoi Jan,
    De voornaaf is van goede kwaliteit. Ik weet natuurlijk niet hoe de huidige staat is maar ik zou er niet veel meer aan doen dan de kogels vernieuwen. Mocht je toch een nieuwe willen, ik heb nog RENAK naven liggen met spaakgaten voor spaakdikte G12.
    Achternaven heb ik ook nog meerdere. Torpedo’s, nieuw of gebruikt met lange as.
    Of een mooie oude met nieuw F&S binnenwerk kan ook.
    Het is overigens nog niet duidelijk of jou originele Beckson echt niet meer goed is dus daar zou ik eerst even naar kijken.
    Er liggen bij mij ook nog een paar dus daar moet wel iets van te maken zijn.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Ik ga zeker eerst kijken hoe de staat van de naven is, maar het is altijd goed om te weten dat er iemand is die me eventueel aan vervangende onderdelen kan helpen! Na de tentamenperiode ga ik er mee aan de slag (begin juli) en dan zullen we wel zien.

 2. ik ben benieuwd hoe Herbert uitgevonden heeft dat dit een Durabo is.
  @Herbert, kun je het geheim van de smid verklappen?

  1. Michael, volgens Herbert is het framenummer specifiek voor 1 merk: Durabo. Een 5-cijferig nummer van deze vrij kleine cijfertjes, rechts op de zadellug van boven naar beneden, dat had alleen Durabo volgens hem.

 3. Fietsidentificatie blijft een probleem. Als je fiets uit 1935 is kan er in de jaren ’50 een nieuwe achternaaf in geplaatst zijn. Dat helpt dus niet bij identificatie. Voorts zijn er in de loop der jaren zeker een hoop andere andere delen versleten en vervangen. Zo krijg je een aaneen gemonteerde verzameling fietsonderdelen van diverse data die samen één fiets vormen.
  Dan rest alleen nog het framenummer dat houvast kan bieden. Maar lang niet alle framenummers zijn bekend. Het blijft dus gissen en gokken. Misschien moeten we eens na gaan denken over een Transportfiets Identificatie Team dat met alle gegevens van deze site aan de slag gaat. Dan kun je mogelijk van al die gegevens een apart, overzichtelijk, hoofdstuk samenstellen op deze site.

 4. Hoi, Jan
  Heb je voor en achter dezelfde spaken ? Als je bijvoorbeeld achter verzinkte spaken hebt en voor zwarte (zullen nu roestig zijn) betekend dat het achterwiel van latere datum is. Tot waarschijnlijk begin jaren 50 (wie het weet mag het zeggen) waren spaken zwart gelakt (gemailleerd) of zogenaamde roestvrije spaken. Deze waren voorzien van een soort zwart oxidatie laagje wat beschermde tegen roest, mits je regelmatig een met olie bevochtigde doekje overheen haalde. De zwarte kleur vindt je nu waarschijnlijk alleen nog bij de spaakkoppen waar ze wat beschermd waren door opgehoopt vet/olie/vuil.(Ik heb de indruk dat vernikkelde spaken meer een luxe artikel waren, ik heb deze zelf alleen gezien in een fiets van voor 1900). Zover ik kan nagaan waren deze “roestvrije” spaken de meest voorkomende (en ook de goedkoopste). Waarschijnlijk begin jaren vijftig is men overgegaan op verzinkte spaken (te herkennen aan de dof grijze kleur). Voor en achter verschillende spaken betekend in ieder geval dat een van de wielen overgespaakt of van latere datum is. Voor de Beckson naaf moet je even de zoekfunctie op de site gebruiken. Er staan twee werkplaats boekjes op de site. Beckson naven zijn zogenaamde lamellen remnaven, remmen erg goed, maar stellen bepaalde eisen aan de smering. Ze moeten zeer ruim met ongelegeerde (zonder additieven) machineolie gesmeerd worden. Als je ze uit elkaar hebt gehad moet je de vrije slag van het kettingwiel ook weer instellen. Het is wat meer werk als een Torpedonaaf, maar ze remmen erg goed omdat ze een veel groter remoppervlak hebben. Bij langdurig remmen kunnen Torpedonaven oververhit raken, Beckson naven niet. Daarom zijn ze in de jaren vijftig ook in een aantal nederlandse bromfietsen gebruikt.
  Gr. Erwin

 5. ik heb zelf een oude gazelle met frame nummer 582378
  zou iemand mij kunnen vertellen waar je kan vinden hoe oud als de fiets is

  alvast bedankt

  1. Hoi Gea.
   Je fiets is waarschijnlijk van het bouwjaar 1938. Volgens het dateringsboekje begint de nummering in 1938 met 556.369. In 1939 begint men met nummer 589.288.
   Groeten,
   Roeland.

   1. Oke dank je wel voor de snelle reactie
    Ik heb hem gekocht via marktplaats en die oude man zei dat ie van voor de oorlog was en dat klopt dan dus wel
    heb er 80 euro voor betaald
    Alleen de koplamp is niet origineel en er zit geen fietspompje meer op

    groetjes

    1. Hoi Gea,
     Volgens mij heb je dat niet verkeerd gedaan voor € 80.-
     Is het overigens een transportfiets of een toerfiets? En heb je er ook foto’s van?
     Ik ben wel benieuwd eigenlijk.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 6. Hoi Gea,
  Een oude fiets is altijd mooi maar dit is meer een site voor transportfietsen. Bas is degene die de site beheert en bepaalt wat er wel en niet op komt te staan. Zijn mailadres is post@transportfiets.net
  Voor oude fietsen geldt dat het moeilijk is te zeggen wat het waard is. Het hangt erg af van de onderdelen die gemonteerd zijn, de staat waarin de fiets verkeerd (originaliteit wordt erg belangrijk gevonden) en het speelt natuurlijk mee wat een gek er voor geeft.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.