Victoria transportfiets Martin Sanders

Deze week ben ik de eigenaar geworden van onderstaande fiets welke ik de komende te tijd wil gaan restaureren. Nu ben ik eerst de historie van de fiets aan het onderzoeken zodat ik de fiets zo juist mogelijk in originele staat terug kan brengen. Ik ben er al achter gekomen dat de fiets van het Duitse merk Victoria Werke is, wat in Nürnberg gevestigd was. Volgens mij kan ik van de achternaaf van Fichtel & Sachs afleiden dat de fiets uit 1952 komt, klopt dit? Verder zitten er nogal wat onoriginele delen op fiets:

-Zadel
-Bel
-Standaard
-Kruiskopschroeven?
-Imbus?

Zouden jullie mij kunnen vertellen hoe en wat hier dan origineel heeft gezeten? Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen bij mijn project. Ik zal de vorderingen hier dan ook graag laten zien. Als iemand trouwens nog tips heeft over waar ik ook nog naar toe zou kunnen gaan met deze vragen, dan zijn deze tips van harte welkom.

Martin Sanders

14 gedachten aan “Victoria transportfiets Martin Sanders”

 1. He Sjoerd,

  Die tweede site had ik inderdaad al gevonden. Heb ook al een paar oude foto’s waar de afgebeelde fietsen grote overeenkomsten tonen. Maar het is toch nog niet precies hetzelfde model. We blijven verder zoeken. Op die eerste site staat ook nog een e-mail adres onder de tabel. Is het misschien de moeite waard om die man nog te mailen, of is het gewoon ‘iemand’ die de tabel heeft gemaakt. Hartstikke bedankt.

  Groeten,

  Martin

 2. Inmiddels ben ik begonnen met het opknappen van de fiets. Nu ben ik aangekomen bij de voordrager, maar deze lijkt wel te bestaan uit honderden (lichtelijk overdreven) buizen. Nu is dat niet zo’n groot probleem, ik moet het alleen gesorteerd houden. Maar mijn volgende probleem is dat in al die kleine buisjes van de voordrager roest zit, daar kom ik natuurlijk niet bij. Iemand tips hoe ik dit het beste kan bestrijden? Ook nog tips over de uiteindelijke laklaag van mijn fiets, zoals ik eerder al schreef was ik aan het informeren over de machinelak van Marcel’s fiets en de Sikkens lak die Ad heeft gebruikt op zijn Maxwell. Maar wat nu wel/niet goed is en redelijk binnen budget blijft is mij niet duidelijk.

  Groeten,

  Martin

  1. Hoi Martin,
   Misschien is het een idee om het rek met Owatrol te behandelen. Het is een olieachtige coating met een lange droogtijd die je rechtstreeks op metaal én op roest kunt aanbrengen.
   Daar gaat het een chemische verbinding met de roest aan waardoor een conserverende laag ontstaat.
   Het belangrijkste daar van is dat de “old look” in stand wordt gehouden terwijl roest geen kans meer krijgt.
   Ik zou het wel eerst even uitproberen want niet iedereen vindt het even mooi.
   Ik heb er een van mijn Gazelle’s mee behandelt. http://www.transportfiets.net/2010/11/01/nieuw-in-het-arsenaal/
   De foto’s zijn niet helemaal duidelijk om de Owatrol te kunnen beoordelen maar roesten doet het niet meer en je kunt er mee op alle onbereikbare plekjes komen.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Dat klinkt inderdaad ook goed. Als ik de binnenkant van de buisje hiermee zou behandelen en de buitenkant opnieuw zou lakken, goed plan?

    1. Hoi Martin,
     Dat lijkt me een heel goed plan.
     Ik wil er nog aan toevoegen dat de Owatrol een zeer goede roestwerende ondergrond is waar je overheen kunt lakken. Het duurt alleen een beetje lang voordat het droog is en als je het met een roterende staalborstel hebt bewerkt is het ook niet echt nodig. Dus Owatrol van binnen, primer en lak van buiten. Moet goed komen.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 3. Hoi, Martin
  Ik weet niet hoe de bereikbaarheid van de binnenkant van de buisjes is, maar zelf gebruik ik vaak roestoplosser van HG (Hagesan). Dit goedje komt in flesjes van 0,5 l en wordt verdund met 2,5 l water. Het is geloof ik op basis op fosforzuur, dus rubber handschoenen is aan te raden. Het is de bedoeling dat de delen ondergedompeld worden. Als dat niet gaat, misschien de buisjes volgieten ? Het moet wel met veel water nagespoeld worden. Volgens de gebruiksaanwijzing kan je bij grotere delen met de kwast het onverdund opbrengen. Het schijnt ook een roestwerend oxide laagje achter te laten. Het lijkt mij handig om de binnenkant daarna met een fohn o.i.d. droog te maken. Je zou eventueel daarna speciale was kunnen gebruiken die gebruikt wordt voor het beschermen tegen roest in holle ruimtes van auto carrosseriën.
  De HG producten worden veel bij bouwmarkten verkocht, maar de roestoplosser hebben ze in het algemeen niet. Ik haal het zelf bij de ijzerhandel. Als het mogelijk is er met een kwast in te komen, kan je ook roestomzetter gebruiken, daarmee wordt de roest omgezet in een harde substantie die overschilderbaar is. Dit spul wordt ook voor roestplekjes op auto’s gebruikt.
  Gr. Erwin

 4. Hallo Edwin,

  Bedankt voor je snelle reactie. De buisjes verschillen veelal van dikte, dus met een kwast binnenin komen is niet echt mogelijk. Aangezien er toch veel roest aan de buitenkant ook zit, ben ik de verf er vanaf aan het halen met een roterende staalborstel. Missschien als ik dan de verf aan de buitenkant er vanaf haal en ze vervolgens in de roestoplosser leg, zou dit het meeste oplossen? Misschien dat ik het met een opgerold stuk schuurpapier binnenin nog licht op kan schuren voordat ik dat dan ga doen.

  1. Kijk ook eens op http://www.owachem.nl Ik heb zeer goede resultaten weten te bereiken met Owatrol. Dat trekt tot zeer diep in roestige lagen en sluit dat af zodat er geen zuurstof meer bij kan. Owatrol wordt veel gebruikt in de watersport wereld en is ook te koop bij een goed gesorteerde watersport winkel. Je hebt 2 soorten. Gewone Owatrol, dat transparant is, en Owatrol RLS. Dat laatste is voorzien van een knal oranje menie. Die heb ik gebruikt voor de ‘wind-waterlijn’ van mijn boot waar de meeste kans op roestvorming ontstaat en dat werkt echt perfect.

 5. Hoi Roeland en Edwin,
  Ik heb de Owatrol ooit gekregen van vrienden die op een oude binnenvaarder wonen. Dit was omdat de schippersvrouw een transportfiets van mij gekocht heeft. http://www.transportfiets.net/2010/08/17/weer-een-nieuwe-de-straat-op/
  Aangezien deze fiets was gedoemd om altijd buiten te staan vanwege plaatsgebrek hebben wij nagedacht over het conserveren van de fiets.
  Het lag toen zeer voor de hand om hetzelfde te gebruiken wat het schip in goede conditie hield en houdt.
  Zij hebben er hun hele schip mee behandeld en nu dus ook de fiets die er ondanks de buitenstalling nog geen roest vertoond.
  De fiets gaat nu voor het eerst weer de winter in en we gaan kijken hoe het zich houdt.
  Daar zal ik in het voorjaar van 2011 verslag van doen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. Goedenavond,

  Na lange tijd niks meer gedaan te hebben aan de fiets heb ik het nu toch weer opgepakt. Frame, voorvork, spatborden etc.. staan nu allemaal in de primer. Ik kan nu dus langzaam gaan denken hoe ik het lakken van de fiets aan pak. In het verleden heb ik vanalles de revu zien passeren; owatrol, wijzonol, sikkens, hammerite, motip.

  Nu lijkt mij het spuiten van de fiets (motip bijvoorbeeld) een zo mooi mogelijk resultaat op te leveren, de laag wordt immers zeer gelijkmatig en kleine hoekjes en kiertjes zijn goed te bereiken. In dit geval zou je voor een autolak kunnen gaan (geen 2k want lijkt me zeer kostbaar uit te vallen) Nadeel zal aan de andere kant weer zijn dat het niet zo sterk zal zijn en eventueel ook niet zo roestwerend als lakken voorgaand beschreven.

  Wat is nu wijsheid, ik ben een groot dubio over wat nu te doen. Ik lees vanalles en alles heeft zo zijn plussen en minnen. Maar een echt definitief antwoord is er voor mij ook nog niet uit gekomen. Wellicht dat jullie nog goede tips voor mij hebben en me eventueel een duwtje in de goede richting kunnen geven?

  Bedankt!

  Martin Sanders

 7. Hoi Martin,
  Het spuiten doe ik, na van alles geprobeerd te hebben, met Motip. Eerst primer en dan lak.
  Eventueel een blanke lak als finishing.
  Hier in Tilburg kan je bij de Verfkampioen bussen +25% kopen voor € 4,75
  Ze zeggen dat de blanke lak sterker is dan de kleurlak maar of dat ook zo is weet ik niet.
  De kleurlak is niet zo sterk maar roesten doet het niet meer. De roestwerende werking is eigenlijk erg goed behalve als de lak beschadigd natuurlijk.
  Het ligt er ook een beetje aan wat je allemaal met je fiets doet. Als je regelmatig met vet en olie in de weer bent komt dat ook op de plekken waar de lak beschadigd is en gaat het roesten tegen.
  Mijn fietsen worden binnen gestald. Dat maakt ook veel verschil.
  Onderhoud moet je toch plegen en omdat de oude gemoffelde lak toch niet te evenaren is hoort het lakwerk daar ook bij.
  Af en toe bijwerken is onontkomelijk dus daarom ben ik uiteindelijk voor de goedkopere oplossing gegaan. Heb ik af en toe ook nog wat te doen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.