Transportfiets Tuborg Pilsener

Hallo,

Fijne website is transportfiets.net, goed gedaan!

Ik zoek advies met betrekking tot de transportfiets die ik eind januari gekocht heb (zie foto). Ik wil hem zelf gaan opknappen (kan inmiddels weer e.e.a., daags na de aanschaf ging ik met mijn gewone fiets onderuit op de gladde straat en brak ik mijn pols).

Nou ben ik geen kenner en ik weet derhalve niet eens welk merk het is. Wel weet ik van de vorige eigenaar dat het oorspronkelijk een bierfiets was en vaag zichtbaar is dan ook nog ‘Tuborg pilsener’.

Vóór zit nu een 20″ wiel (met flinke slag) en trommelrem (die niet meer functioneert) en achter zit een 26″ wiel, met versleten naaf vermoed ik, omdat hij nogal doortrapt. Beide wielen hebben aluminium velgen. Maar als ik zo kijk naar de ruimte tussen spatborden en wielen, bijna 5 centimeter, dan vermoed ik dat de wielen oorspronkelijk groter waren, respectievelijk 22 inch vóór en 28 inch achter. Mahaar, het zou misschien ook nog kunnen dat er dikkere banden op zaten? Ter informatie, op de voorband staat 47-406 (20″ x 1.75) en op de achterband 50-559 (26″ x 1.90/2.0). De spatborden zijn 6 cm breed.

Mijn vragen zijn deze:

 • Welke maat wielen zijn de juiste voor deze fiets?
 • Als ik de wielen vervang, al dan niet voor grotere, is het dan erg onverstandig om de trommelrem aan het voorwiel te vervangen voor een knijprem (i.v.m. de geldstroom is niet oneindig)?
 • Heeft iemand nog tips voor de aanschaf van brede wielen/banden?
 • Als e.e.a. nu niet lukt vanwege mijn verzakte / verzwakte pols, weet iemand nog een enthousiaste fietsenmaker in Utrecht?

Maica Martens

9 gedachten over “Transportfiets Tuborg Pilsener”

 1. Hallo, Macia
  Volgens mij heb ik er hier in Amsterdam wel eens eentje in het wild gezien.
  Als het goed is, hoort er voor een 20″ bromfiets velg op met een 20 x 2 1/4 of 20 x 2 1/2 (bromfiets) band. Achter zat een 26″ bromfiets velg. 26″ bromfiets velgen zijn in duitsland niet bijzonder, hier zeldzaam. Achter kan je een 26″ transportband gebruiken en voor een bromfietsband.
  Velgremmen kan je vergeten, die passen niet om de band heen.
  De moderne uitvoering van deze fiet (zoals hierboven door Bas geplaatst) heeft zo te zien zwarte velgen van het zogenaamde westwoodprofiel (zelfde als de zwarte opoefiets velgen). Deze worden door Rigida/Schothorst gemaakt en zijn hier in nederland lastig verkrijgbaar. Voor zo’n zwarte achtervelg kan je het eens proberen bij een dealer van BSP fietsen. Dit merk heeft deze 26″ velgen toegepast op hun transportfiets (model Metropolis). Voor zal je kunnen zoeken naar een (gebruikte) 20″ bromfietsvelg en deze zwart verven. Misschien als de trommelrem past, een compleet brom/snorfiets voorwiel.
  gr. Erwin

 2. Hallo allemaal! Heel erg bedankt voor alle info. Wat leuk dat ik nu weet dat het ‘nen Nonda betreft, erg handig om te weten. Heb afgelopen mooi-weer-dagen al goed benut — het voorrek is reeds bijna volledig kaal. Wat een Klus zeg, maar ik vermoed dat aan het rek ± net zoveel werk zit als aan de rest van het frame, qua verf en ROEST! verwijderen en dergelijke. Verder is de crank naar zijn grootje, zit de zadelpen vast, maar het achterwiel voldoet tenminste nog en de trommelrem voor heb ik inmiddels schoongemaakt en zijn hefboompje licht gesmeerd. Komende dagen is het nog even lekker dus ga ik vrolijk verder. Ik ga rustig op zoek naar mooie wielen, maar eerst maar eens repareren wat er te repareren valt. En misschien een sterke man vinden die me kan helpen met het losdraaien van dinges. 😛

  Bedankt!

 3. Zadelpen: beetje WD40 ertussen en twee dagen later nog eens kijken. Tijd heb je, fiets is voorlopig niet af. (Geen kruipolie, dat veroorzaakt later weer rot.)
  Dat voorwiel: zou de firma in Duitsland dat los verkopen? Goeie 20″ velgen heb ik ook nog niet gevonden. Een BMX wiel zou kunnen, totdat je een mooiere hebt.
  Band: even bij Schwalbe gekeken, hebben een 20″x2 1/4″ band, geen mooi profiel maar wel sterk, de HS 242 Roadstar.
  Vond dat groen overigens wel leuk, met die vage letters.

 4. Hoi Maica,

  we zijn intussen wel 4 jaar verder maar ik heb recentelijk een soortgelijke transportfiets aangeschaft. De voordrager heeft geen standaard meer en de zijstangen ontbreken. Graag zou ik de maten willen wten en teven gedetailleerde foto’s van de voordrager. Met name gaat het om het standaardsysteem.

  Ben erg benieuwd hoe je fiets er nu uit ziet.

  Gr. Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *