Joka/Magneet

Hallo,
hierbij mijn bijdrage aan jullie bijzondere website!
Al vanaf mijn zestiende ben ik altijd bezig geweest met transsportfietsen, de eerste die ik had had ik zelfs uitgegraven, die stond half in een weiland tussen de schapen.
Het merk weet ik niet maar het was een Duits of Engels merk of misschien wel Frans,het rek draaide niet mee en had een klein voorwiel met een grote standaard.
Daarna kreeg ik de kans om die transsportfiets te ruilen voor een Gazelle transsportfiets, met nog hele goede originele spekbanden.
Ondertussenhad ik ook nog de hobbie van het verzamelen van amerikaanse fietsen uit de jaren ’30 t/m ’50 en toen werd er minder omgekeken naar de transsportfiets en werd verkocht.
Uiteindelijk kreeg ik een zoontje en wat is er dan handiger om je boodschappen met kind voorop te hebben, mijn zoon weleens waar in een zitje dan….
Mijn Buurman had nog iets staan voor weinig, het bleek een JOKA te zijn een soort zijtak van MAGNEET uit Amsterdam.
het was een hele klus om daar wat van te maken, maar de fiets totaal uit elkaar gehaald en opgeknapt,gespoten,gebiest,wippermann pedalen, oud/nieuw canvas snoer voor de verlichting, alle delen vernikkelt, nieuw zadel,ect.
Hier zijn twee foto’s die ik heb van de JOKA, ik heb het oude merk nagemaakt, maar uiteindelijk toch voor Magneet gekozen,uiteindelijk is deze fiets toch verkocht voor een hele zeldzame amerikaanse fiets uit 1936.
Maar ik heb toch ook weer een bijzondere transsportfiets op het oog, aangezien ik als schilder te werk ga en dat ook op een zo authentieke manier wil doen gaat er misschien toch weer 1 komen.

mvg. Ronald

12 gedachten aan “Joka/Magneet”

 1. Hoi Ronald,
  Wat een mooie fiets heb je op de foto gezet. Mag ik aan je vragen hoe je de lak er op gezet hebt en wat producten je daar voor gebruikt hebt.
  Ik fiets zelf al op een prachtige Juncker maar ik ben nog bezig met een Gazelle en een Phoenix.
  Dat zijn echte uitdagingen (bonken roest) en aangezien er geen originele lak meer op zit is die dus ook niet te handhaven.
  Als je, zoals je zegt, als schilder te werk gaat neem ik aan dat je uitgezocht hebt wat de beste manier is om een oude fiets weer mooi in de lak te krijgen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Hallo Charles,
  je wilt niet weten hoe deze eruit zag en achteraf spijt dat ik ‘m heb verkocht….affijn,
  bloed zweet en tranen, de stuurpen zat zo vast dat ik ‘m er uit heb moeten vijlen, je wilt het niet weten.
  De lak is gewoon gespoten en in een “echte” spuit oven gemoffelt, ik kan je het adres van deze spuiter wel geven, stuur maar even een berichtje naar me ( r.vijsma1@chello.nl).
  de decals zijn nog verkrijgbaar, in iedergaval is de fiets gestraalt, door mijzelf, zodat ik de druk zelf kon regelen, anders wordt het erg gepit.
  voor de rest is alles zo origneel mogelijk gemaakt, dus vele beursen af.

  mvg. Ronald

 3. nog ter aanvulling,
  deze is zo’n beetje 15 jaar geleden door mij gerestaureerd.
  wippermanpedalen, alles vernikkeld,
  vredestein NOS banden toen nog gehaald bij de befaamde rijwielhandelaar in amsterdam.
  de fiets is in zijn geheel helemaal uitgeplamuurd en gespoten en gemoffeld.
  eigenlijk zou ik m best weer terug willen­čśé

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.