Balako Rijwiel Industrie Holland

mijne heren,

ik heb sinds ongeveer een 1 1/2 jaar een transportfiets van het merk Balako. hier op is een drager van het merk Roelewiel gemonteerd.
ik heb deze fiets op markt plaats gevonden en ben er erg blij mee. ik gebruik hem bijna dagelijks.
graag zou ik wat meer informatie over deze fiets willen. kunt u mij vertellen waar ik moet zoeken?
het gaat mij voornamelijk over de geschiedenis en of er te achterhalen is hoe oud mijn fiets ongeveer is.

vriendelijke groet,

Cees van den Berg

9 gedachten aan “Balako Rijwiel Industrie Holland”

 1. IK heb ook niet meer kunnen vinden over dit merk. De merknaam kwam ik wel tegen op de site van een indonesische fietsclub, maar dat bleek een link te zijn naar dit artikel. Dateren van transportfietsen is vaak een probleem, maar je kan naar een paar dingen kijken. Weet je misschien of hij helemaal nog origineel is ?
  Zitten voor en achter de zelfde spaken ? Ik zag dat ze licht van kleur waren, dat betekent dat ze verzinkt zijn. Dan zijn ze naar mijn weten niet ouder als de jaren vijftig, daarvoor waren ze altijd zwart. Als ik je crankstel zie zou het kunnen dat je een Williams crankstel hebt. Een stukje terug op deze site staat hoe je deze kan herkennen/dateren. Bekijk ook je achternaaf nauwkeurig, er kan een jaartal of code hiervoor in staan. Torpedo heeft tot in de jaren vijftig met twee cijfers een jaartal ingeslagen, daarna een een letter als jaartal aanduiding. Bij andere merken kan het anders zijn. Meer hierover vindt je ook op de site van rijwiel.net: http://rijwiel.net/artdaten.htm
  Als de gegevens elkaar bevestigen kan je vrij zeker van je datering zijn.
  Je verlichting doet mij trouwens ook aan de jaren vijftig denken.
  Ik zou zeggen; heb geduld, misschien reageert er nog iemand die wat van dit merk af weet. Ga je fiets eens nauwkeurig bekijken voor merktekens en jaartallen, misschien kom je zo wat meer te weten.
  Als diverse onderdelen al een keer vervangen zijn wordt het bijna onmogelijk om de fiets te dateren zonder framenummer lijst van een merk vrees ik.
  Succes, Erwin

 2. Johannes Albertus Balk uit Heemstede / Bennebroek van Rijwiel Industrie Holland kwam ik ook tegen.
  Mijn ervaring is dat transportfietsen waar het transfer nog op zit, na-oorlogs zijn.
  Ben benieuwd wat er verder uit komt!

  Bas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *