Ruw materiaal van het fabrikaat Gwh

Dit zijn drie kopieën uit de Empo groothandels catalogus voor het seizoen 1935/36.
Op de eerste pagina staat dat men de lugs en buizen bij een gerenommeerde fabrikant inkoopt. Het fabrikanten logo van de buizen staat er duidelijk bij, maar de fabrikant van de lugs wordt niet genoemd. Als je goed op de lugs en de verbindingsstukjes (mannetjes) op het onderste deel van de pagina kijkt en op de transport lugs van kopie 2 zie je op allemaal het logo Gwh staan. Welke firma het nu is of deze Nederlands of buitenlands is, geen idee.

Ik ken alleen twee Engelse fabrikanten; Chater Lea en Brampton. Deze zijn het volgens mij niet.
Voor de rest heeft BSA in het begin van de twintigste eeuw ook lug sets verkocht, maar deze hadden het bekende logo met de drie geweertjes. Als Empo het alleenrecht had om deze Gwh lugs te verkopen had men het vast niet nagelaten om dit te vertellen. Er zullen dus vast meer groothandels geweest zijn die dit fabrikaat verkochten. Met andere woorden; iedere “Jan met de korte achternaam” die fietsenmaker was kon zijn eigen merk (transport)fietsen bouwen. Als je het Gwh logo op je lugs hebt zou het hoogstens betekenen dat het één van de kleinere merken was en dat hij misschien uit de jaren dertig is. Zolang de fabrikant niet bekend is, is het misschien een idee dat mensen met dit logo op hun fiets en waar het bouwjaar van bekend is, zich melden. Zo kunnen we een idee krijgen in welke periode deze lugs zijn toegepast.

Wel opletten met de jaartallen op de terugtraprem als deze in de 1940-45 periode valt.
Voor de tweede wereld oorlog waren veel transportfietsen uitgerust als doortrapper. Mij is verteld dat tijdens de Duitse bezetting deze de doortrapper (zonder rem dus) door de bezetters zijn verboden na een paar ongelukken. Het kan dus zijn dat deze er later is ingezet en de fiets dus ouder is.

Erwin de Groot Amsterdam

Nagezonden:
Ik heb zitten zoeken in het vakblaadje “De Nederlandsche Rijwielhandel” van het CBR (Centraal Bureau voor de Rijwielhandel) naar het Gwh logo, maar daar heb ik niks kunnen vinden (ik heb exemplaren uit 1931,39,40 en 41). Ik ben alleen een advertentie tegengekomen van de fabrikant van de in de Empo copiën genoemde framebuizen van het “naadloze coppel fabrikaat”. De framebuizen voor de transportfietsen die Empo (en waarschijnlijk anderen) verkopen kwamen dus uit Duitsland.

14 gedachten aan “Ruw materiaal van het fabrikaat Gwh”

  1. Nee, A.C.S. is alleen de fabrikant van de framebuizen voor de transportfietsen. Welke firma achter het Gwh logo zit werd niet aangegeven. Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat dit de zelfde firma is.
   Het enige wat duidelijk is, is dat Gwh de fabrikant van de lugs is en dat die waarschijnlijk via allerlei groothandels te koop waren. Via dit logo zal je dus nooit kunnen achterhalen wat het merk van je fiets is.
   Je vindt deze lugs waarschijnlijk op tientallen (kleinere) merken.
   Op latere (sport)fietsen staat vaak aangegeven welk fabrikaat framebuizen is gebruikt, maar nooit welke lugs. Schijnbaar is het niet interessant wie die dingen maakt.

 1. Nog een aanvulling betreffende de fabrikant van de frame buizen (Alexander Coppel). Mocht je dit A.C.S. (soms ook zonder de S) logo vinden op bijvoorbeeld de binnenbalhoofd buis van je voorvork is deze van 1936 of eerder.
  Alexander Coppel had twee fabrieken, één in Hilde waar de buizenfabriek stond en één in Solingen waar de eerste paar jaar bestek werd gemaakt en daarna zwaarden, bajonetten en messen voor o.a. leger en politie. De problemen begonnen in de jaren dertig toen de nazies aan de macht kwamen, de familie Coppel was namelijk joods.
  In 1936 werden ze gedwongen de fabrieken voor een habbekrats aan de machthebbers te verkopen. In 1941 of 42 pleegde hij zelfmoord

 2. Weer een aanvulling, ik lees net op de site van De Oude Fiets een intervieuw met Dhr Alt, een 80 jarige ex fietsfabrikant uit Leiden.
  Daarin zegt dhr Alt dat Alexander Coppel ook lugs produceerde.
  Zou Coppel nu toch….. ?

 3. Hoi Erwin

  Je bent mooi ver gekomen met je research Geweldig !!!
  Dit is toch weer zo,n stukje geschiedenis waar normaal nooit aandacht aan besteedt zou worden en nu bewaard blijft .
  Mischien kom je er nog meer over te weten goed bezig !.

  1. Erwin zit op het goede spoor.
   Maar we weten nog niet waar Gwh voor staat.
   Dus Erwin doe nog even je best 🙂

   Ben wel erg benieuwd.

   Groeten,

   Dick

 4. Hoi, sinds kort ook in het bezit van een antiek heren frame. 66 cm hoog. Gazelle lederen zadel en Gazelle voornaaf. Op trapas staat GWH. En 10771 en iets lager 63. Volgens verkoper een union, tja wat is het?

 5. Hallo, GWH staat voor “Eisengießerei Wilhelm Holthaus” / Hagen (Westfalen) in Duitsland. Ze produceerden ondermeer Lugs…

 6. Wilhelm Holthaus bestaat nog steeds! Althans is er nog een bedrijf genaamd Wilhelm Holthaus gevestigd in Werdohl, Westfalen, opgericht in 1860. Zie http://www.holthaus-heizoel.de. Het zo wel heel toevallig zijn als er twee bedrijven met dezelfde naam in Westfalen zouden zitten!

  Helaas handelen ze nu alleen nog maar in olie 🙁 Zouden ze nog iets van de bedrijfsgeschiedenis weten?

  Groetjes, Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *