Puzzel voor de lange avonden

Wat betekent het volgende logo?

Gwm

Dit logo is op sommige transportfietsen te vinden op het bracket, op andere op de onderste balhoofdlug.

Bracket

De eerste die achter de betekenis van dit logo komt wint de gouden transportfiets en krijgt de titel transportfietsspecialist 2009. De oplossing zal veel transportfietsbezitters verder helpen bij de speurtocht naar merk en leeftijd van hun stalen ros.

Oplossingen kunnen hieronder worden gepost. De eerste die het juiste antwoord geeft heeft gewonnen, al kan extra achtergrondinformatie de uitslag nog beĆÆnvloeden.

Om de oplossing te vinden is alles toegestaan; Velorama of De Oude Fiets kunnen licht werpen op de zaak, een speurtocht in de archieven van een fietsfabriek of mailen van de fietsspecialisten op de maillijst (al geprobeerd) of..

Tip: Sommigen menen dat hier ‘Gwm’ staat. Anderen lezen ‘Gwh’. Natuurlijk zijn meer combinaties mogelijk. Staat de G voor Gazelle? Is het een keurmerk?

Natuurlijk kan ook een slagzin worden afgemaakt, al is dit niet verplicht.
“Met transportfiets.net…”

Medewerkers van transportfiets.net zijn niet uitgesloten van deelname, integendeel, zij zijn al een dag eerder begonnen met zoeken šŸ™‚

Veel succes!

22 gedachten aan “Puzzel voor de lange avonden”

 1. Gwh-Gwm of Gwn ik denk dat dit niet specifiek een fietsmerk is maar net als Roelewiel een leverancier maar dan voor frames en vorken.
  Gezien de verschillende frames die hier al de Revu gepasseerd zijn.

 2. Ook op mijn transportfiets staat dit logo. Op elke clug staat er een behalve op het stuur. Het is duidelijk GWH. Op de bracket staat ook 112 A. Dit is niet een seerienummer van de fiets, die staat bij mij links onder het zadel.Het lijkt er inderdaat op dat dit sets waren die een fietsenmaker kon gebruiken om zo zelf in de ‘nul-uren’ een fiets in elkaar te solderen. De mijne is met koper gesoldeerd.
  Binnenkort volgt een beschrijving van mijn fiets

 3. Een niet eenvoudig op te lossen raadsel denk ik.

  Een vriend van mij verondersteld, dat het waarschijnlijk een logo is van een fietsemaker in de regio Utrecht, Hij sloeg in iedere fiets die hij verkocht, zijn eigen “naam” bij wijze van kwaliteitsgarantie.

  Blijven speuren allemaal zeg ik…

 4. Zoeken jullie wel hard genoeg ik wil het wel eens weten ?
  Heb zelf al gezocht ,gemaild en gebeld maar nee ?
  Soms hier en daar een mischien of probeer hier eens jammer 1 logische kans is mischien dat dit bedrijf gedurende de oorlogs jaren door Duitsland is geconfisceerd gezien het feit dat veel van DERGELIJKE bedrijven op die manier verdwenen.
  Hierover vind men veel in het Nationaal Archief .
  Het Gwh tekentje wie heeft het op een frame staan van na 1945 ?????

 5. ik heb een link naar deze verkiezing geplaatst op de hoofdpagina om wat meer aandacht te krijgen voor dit vraagstuk, want er is nog geen gouden transportfiets uitgereikt!

 6. ik ben met me juncker transportfiets bezig en ben druk bezig met de rek en er staat iets in met dubbel a wie weet wat het kan zijn ?

 7. Gwh is gewoon het logo van de fabrikant van de lugs. Heeft dus weinig met het fietsmerk te maken.Deze werden vaak ingekocht, zeker door de kleinere fietsfabrikanten. Het was goedkoper om de lugs gewoon in te kopen (van b.v. Chater Lea) dan zware/dure apparatuur te kopen om ze zelf te maken. Sommige fietsfabrikanten kochten komplete frames in bij framebouwers. Ik weet van een kleinzoon van de directeur/eigenaar van framebouwer “de Wilde” dat Gazelle zijn tandemframes daar inkocht (na de oorlog) Als fietsenmaker kon je vroeger bij de groothandel ook gewoon lugs en buizen krijgen om je eigen fietsen te bouwen. Je kon eventueel ook een kaal frame kopen om zelf op te bouwen. Het is dus niet zo vreemd dat je dit logo veel tegenkomt. Zoveel fabrieken zullen er niet zijn geweest die lugsmaken. Ik heb een aantal jaren dertig groothandels catalogussen van Gazelle, Simplex, Eysink, Empo en Juncker (toen functioneerde de merken zelf ook als groothandel), in allemaal staan lugs en buizen(sets). Bij geen enkele staat helaas de fabrikant genoemt, maar bij die van Empo is duidelijk het Gwh logo zichtbaar bij de lugs voor het dienstframe en transportframe.
  Ik zal dit binnenkort kopieren en inzenden.

 8. Nog tot aanvulling van jullie verhaal.. een vraag van mij.? ik heb een empo transportfiets helemaal opgeknapt freme is helemaal kaal geweest maar in de slugs op mijn fiets staat helemaal niets in geslagen. wat wil dat zeggen over mijn fiets ??

  Graag iemand met een antwoord.

  Gr helmut

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.