Help: Wat is door voor een frame?

Hallo allemaal,

Graag wil ik het volgende artikel plaatsen.

Ik heb resent een ongebruikelijk frame (zie foto) gekocht en wil het weer compleet gaan maken tot een transportfiets.

Onbekend transportfietsframe

Wie kan mij helpen om uit zoeken wat dit voor een frame is? Is het Nederlands? Welk merk/type? etc, etc.
Heeft iemand misschien nog documentatie of afbeeldingen van een complete fiets waar dit frame bij gebruikt is?

Het enige wat ik weet is dat er een bsa trap as in kan en dat de vorige eigenaar het vermoeden had dat het waarschijnlijk ook gebruikt is met hulpmotor.

Er kan ook nog een fietspomp aan de achter zijde van de zitbuis geplaatst worden. (een steunpuntje zit er alleen niet, maar dat is nog wel te maken). Ik vraag me steeds af, of het wel een “echte” transporter is.
Wie zal het weten?

Ik hoop iets van jullie te horen. Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Michel

Onbekend transportfietsframe

Onbekend transportfietsframe

11 gedachten over “Help: Wat is door voor een frame?”

 1. Heb ook naar dit frame zitten kijken maar wist ook niet of het wel een echt transport is als ik kijk naar waar het achterwiel invalt lijkt me dat niet echt iets voor een oude transport. Heb nog wel gedacht om te gaan kijken bij dit frame omdat het erg dicht in de buurt was (Doetichem). Maar was dus al verkocht.

  Ben benieuwd of iemand het weet.

  Davy

 2. Het is vast geen transportfietsframe, alles met een dubbele buis wordt in Nederland al snel een transportfiets genoemd.
  Het lijkt me geen oud frame, hooguit een jaar of 30 oud, het stond volgens mij op Marktplaats aangeboden om er bijvoorbeeld een “lowrider” van te maken en ik denk dat het frame ook uit deze hoek komt.
  Volgens mij is het een Amerikaans frame voor zo’n “speelgoedfiets” (lowrider).

 3. Hallo allemaal,

  Een “amerikaanse lowrider” en “cruiser” is het niet, deze frames zijn toch echt wel anders van vorm.

  Het zou best kunnen zijn dat het frame niet echt oud is en dat het geen “echte” transporter is. Anderzijds passen de onderdelen van een transporter er wel weer gewoon op en dit zou weer niet kunnen bij een “normaal smal” fiets frame.

  Of is dit “speelgoed” frame zo uniek dat er maar Ć©Ć©n van bestaat?

  Ik hoop dat er iemand is die weet wat dit voor een fiets is geweest.
  Tenslotte: That’s the question!

  Groet, Michel

 4. Het volgende ontving ik van Michel.

  Hallo Bas,

  Met hulp van H. Kruner heb ik de volgende informatie weer van de heer Beaujon (voorzitter van de oude fiets) mogen ontvangen.

  De heer Beaujon schrijft het volgende aan mij:

  “Ik denk dat dit frame vrijwel zeker in BelgiĆ« gemaakt is, en dat je er vermoedelijk als je het zou afkrabben geen framenummer op vindt. Deze lage en extra stevige frames waren bedoeld voor rijden op de kasseien, en inderdaad waren die met dubbele bovenbuis vaak transportfietsen. De ‘camelback’, d.w.z. de aflopende bovenbuis, is een typisch Belgisch detail, alsook de pompachter tegen de staande buis en het aangesoldeerde lipje voor een kettingscherm (bij Nederlandse transportfietsen vind je of een gesloten kettingkast, of een scherm maar dan vaak op een aangeschroefd steuntje.
  In Nederland werden dit soort frames gebruikt door bijvoorbeeld Benzo (=Bakker en Zonen, uit Vlaardingen) en Brabantse fietsenmakers zoals De Mol. De framebouwers waren anonieme (vandaar geen framenummer) Belgische bedrijfjes waar er dozijnen van waren. Welke dat precies geweest is zal niet te achterhalen zijn. Als je hem opbouwt als bv een Benzo doe je niks verkeerd”.

  De heer Beaujon kan mij op dit moment nog niet voorzien van afbeeldingen. Ik hoop dat deze later nog zullen volgen.

  Misschien kunnen de mensen mij met deze informatie misschien weer verder helpen?

  Met vriendelijke groet,

  Michel

 5. dit frame is waarschijnlijk belgisch,he nog met zon frame rondgereden toen ik bij een slager uit Braschaat bestellingen aan huis leverde,dit was in de jaren 1960-1968

 6. hallo
  ik ben een belg
  en ik heb een aantal antieke fietsen
  het frame waar hier over gepraat word is misschien belgisch ???
  maar is geen transportfietsframe !!!
  waarom het heeft al haakjes op het frame gemaakt voor de kettingkast
  was nooit bij transportframe en al zeker waar de trapas inzit is zonder moeren !!! en er zijn al haakjes tegen het frame bevestigd om de draad van het achterlicht in te stoppen enja de transportfietsen hadden een dobbel buis maar niet zulke afgeronde
  mijn oordeel is hij is nog heel jong of namaak

  vriendelijke groeten

  1. Hallo Sander,
   Ik zag net jouw reaktie op deze oude trail en vroeg me af of jij nog steeds met oude transportfietsen bezig bent?
   Ik ben al meer dan 30 jaar in het bezit van een oude transportfiets die ik nog op de rommelmarkt op het Vossenplein in de Marollen heb gekocht.
   Hij heeft een dubbele, rechte bovenbuis en zo’n kader die naar voren doorloopt om er een rieten mand in te zetten. Er zit vooraan op het frame nog een sticker met logo van de fabrikant maar dat kan ik me nu even niet herinneren.
   Kan jij me meer advie sgeven over zo’n type fiets? Ik ben van plan om hem binnenkort te restoreren…
   Groeten,
   Luc

 7. Op Marktplaats wordt momenteel deze ‘beenhouwersfiets’ aangeboden. Ik zie overeenkomsten!

  In de advertentie staat dat dit de ‘leerjongen uitvoering’ is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *