Long John transportfiets en de Monark Truck

Monark Truck

De ‘Monark Truck’, of ‘Bakers bike’.

De fabrikant van de “originele” Long John, Everton Smith uit Denemarken, is in 1997 overleden. Nu worden Long Johns geproduceerd door het Zweedse Monark en het Deense Esimex.

De Monark Long John wordt verkocht door Velorbis.

Long-John Delivery bike

Het frame van de Long John van Esimex verschilt op kleine punten van het originele SCO-type en de kwaliteit blijft volgens sommigen achter op sommige punten, maar dat zien we met meer moderne fietsen.

Kijk ook eens naar de ‘Long Harry’ van pedalpower.de.

Bron: longjohn.org

15 gedachten aan “Long John transportfiets en de Monark Truck”

 1. Hoi,
  Inderdaad is er een wereld verschil tussen een Monark Long John en de Esimex. Beide zijn wel ouderwetse lange-wielbasis fietsen maar de Monark is een veel betere fiets in vrijwel iedere manier. Als je een echte werkpaard zoek kan je beter een aangepaste Bakfiets.nl Cargobike gebruiken. Het heeft zeker minder charm en geschiedenis maar het is ook sterker, stabieler, handiger en sneller. Ik heb een voorbeeld op mijn blog gezet:

  http://www.bakfiets-en-meer.nl/2007/10/09/deliveries-of-bakfiets-cargobike-delivery-bikes/

  Groeten,
  Henry

 2. Doe maar een echte oude Long John. Niet aangepast met versnellingen en trommelremmen.

  Zoals een echte transportfiets hoor te zijn.

  Groeten
  Davy

 3. Wie maakt nog een remnaaf stevig genoeg voor een Long John? Niemand. Een Shimano of Velosteel naaf gaat niet lang mee in een fiets die een extra 100kg meeneemt. Dus kan een moderne fabrikant beter een veel sterkere Sram of Shimano 3vsn naaf monteren in een zware fiets. Zelfs zijn deze niet zo duurzaam als een oude Torpedo.

  De versnellingen en trommelremmen zijn geen nieuwe aanpassingen op Deense en Zweedse transportfietsen. Volgens mij was dat al vrij gebruikelijk daar wel eeen tijdje geleden.

  In ieder geval is het niet zo pannekoek vlak elders als hier in Nederland, noch zijn de straten zo veilig als 50 jaar geleden. Neem je me niet kwalijk maar ik vind dat een wat elitair mening.

  “Echt” is niet synonym met “ouderwets”. Er zijn weinig goede voorbeelden maar een moderne transportfiets in een andere vorm en met moderne techniek kan ook bestaan. Als het maar vergelijkbaar functionaliteit en degelijkheid heeft als de oude transportfietsen is het wel een “echte transporfiets”.

  Groet,
  Henry

 4. Ik kan me voorstellen dat als je hem echt gaat gebruiken met de doelstelling om er echt veel transport mee tegaan doen. En je de fiets met de moderne tijd mee wilt laten gaan en er dan een versnellingsnaaf in gaat zetten. Dan zeg ik ja.

  Maar als je een oude Long John wilt gaan opknappen en er dan een keer mee gaat fietsen. Vind ik dat je hem in de zelfde staat moet laten als dat hij destijds van de fietsenmaker kwam.
  Maar dat is mijn mening

  Groeten Davy

 5. Absoluut. Ik vind het ook veel mooier en zuiverer om een oude fiets een originele oude fiets te houden… tenzij de originele fiets niet heel bijzonder is en iemand echt creatief is een goed smaak heeft. Dan kan een “hot-rod” best leuk zijn.

  Groet,
  Henry

 6. Over ‘hot-rod’ gesproken ben benieuwd hoe de fiets van Nick van de Wiel
  er uit komt te zien.

  Ben zelf nu ook een Long Jonh aan het opknappen. Moet zeggen dat hij al weer redelijk bijstaat. Had al laatst al foto’s naar Bas verstuurd maar hij heeft ze er nog niet tussen gezet. Zullen nog wel komen. Het grootste probleem tot nu toe is alleen de spaken. Maar heb iemand in Raalte gevonden die in velgen en spaken doet. Hij zegt dat hij ze heeft en op zal sturen maar tot nu toe nog niks ontvangen(WEL BETAALD).

  Groeten Davy

 7. Hoi ik had zoeen mooie op mij n manier opgepimpte monark bakfiets maar die is een uur geleden van mij gestolen,als iemand iets hoord of ziet alstublieft bel of mail mij tel:020-6256433

 8. dat is k*t.
  heb je een foto, detailbeschrijving, framenummer? dan kunnen we voor je uitkijken.

  een opgepimpte transportfiets blijft nooit lang onder water.

 9. Beste fietsliefhebber,

  Met trost importeren wij de authentieke Long John direct vanuit Denemarken. Een ieder die de kwaliteit en het fietsgedrag van deze karakteristieke fiets wil aanschouwen is van harte welkom in Soest, vanwaaruit wij de fietsen direct verkopen zonder tussenkomst van dealers.

  Inmiddels fietsen er een aantal rond in grote steden, waaronder Amsterdam. Ze worden ingezet als “werkpaard” door een aantal bedrijven in het centrum.

  Hartelijke groet,
  Jelke van Dapperen
  http://www.cargobikes.nl

 10. Hallo,

  Ik ben zoekkende naar een goede transportfiet en de long johon speekt mij er aan, maar? Is dit nu een goede keuse
  kan ik beter een Cargobike kopen?
  Groet Henk

 11. Leuk om meer van de fiets te lezen, ik heb een sco longjohn die opgeknapt moet worden. Ik zoek daarvoor nog nieuwe spaken en de kleine onderdelen. Zoals de wielreflectoren en kettingkast. Weet iemand wat er origineel opzat? (merk, type tc.)
  Ik twijfel daarnaast of ik er een leren zadel en handvaten moet opzetten: blijft dat niet erg lang nat na een bui en /of zuigt het vol met water?

  Veel longjohn fiets plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *