Tempo met Durex

Hoi Bas,
Er zijn al verschillende verzoeken gekomen om foto’s van de duurzame DUREX naaf naast een gewone remnaaf of kloon van een Torpedo te maken.
Alles wat groter is komt van de DUREX. De andere naaf is een TEMPO
Meerdere onderdelen zijn duidelijk zwaarder uitgevoerd dan die van een Torpedo en de “remkoon” werkt met een ander principe.
De kogelring aan de hevelkant is groter in diameter en de kogels zijn ook groter.
Bij Torpedo zijn ze 1/4 deze zijn 3/8 De remvoering is duidelijk groter en er zit een los balkje in wat het contact tussen de remvoering en de remhevel tot stand brengt.
Als er een remvoering is in die maat met nokken inplaats van uitsparingen dan zou die er ook zo in kunnen door het balkje weg te laten.
De remkonus werkt door dat er groffe schroefdraad inzit. Hoe harder je remt, hoe vaster de remkonus komt te zitten zodat ie niet terug glijdt als je remt. Het is een ander principe dan bij de Torpedo.
De as is ook een slag dikker. Er zit de zefde draad op als in het midden voor de hevelkonus bij een Torpedo.
Het is ook grappig om te zien hoe ze de walsjes en het huis daaromheen op zijn plek houden. Dat gebeurt niet net als bij een Torpedo met een borgringetje of veertje maar door piepkleine nokjes aan het “walshuis”. Op een van de foto’s is te zien wat ik bedoel en op een andere het plekje van de drijfkop waar bij een Torpedo de uisparing zit voor het borgringetje. Hier dus niet te zien.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

10 gedachten over “Tempo met Durex”

 1. Mooie duidelijke foto’s. Het binnenwerk is precies zoals ik het ook heb aangetroffen. Het huis is anders uitgevoerd dan die van mijn. Echt heel leuk, succes! groeten Anne de Jager.

 2. Ik heb geen oude transporter zoals jullie. Maar ik geniet wel van jullie artikeltjes. Misschien moest ik toch ook maar eens aan een oud “barrel”, dan heb ik een excuus om ook het inwendige eens te bekijken.
  Voor een fraaie serie over het inwendige van een SA S2C (kwam hier al eerder langs) zie: http://www.scheunenfun.de/ onder Sturmey Archer 2 gang.
  Groetjes, Jaap-Willem

 3. Beste mensen,

  Apart die twee smeernippels, heb je ook bij de oude dreigang van Torpedo.
  Heeft iemand ook een exploded view en kun je ‘m ook op die manier een keer fotograferen? Best lastig om technische info over Durex naven te vinden, aangezien je zoekresultaten onder de rubbertjes bedolven raken.

  Groeten,

  Yorick.

 4. Hoi Yorick,
  Het is niet echt gebruikelijk om twee oliepotjes op een achternaaf zonder versenellingen te zetten. Het heeft ook geen enkel nut dus ik weet niet zeker of het wel helemaal origineel is.
  Als het dat wel is kan ik bedenken dat er eentje is voor “remolie” en de andere voor “smeerolie” maar dan slaat het nog steeds nergens op want dat vermengt zich onmiddelijk met elkaar.
  Dus ikke nie weetuh. Maar het is wel grappig.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Ook hier heeft de naaf die in de hand word gehouden twee smeernippels. Waarschijnlijk is dit gedaan omdat de remmantel vaker verse olie nodig had dan de drijfkop. De simpele oliën van vroeger konden veel slechter tegen de hitte en druk van het remmen als moderne smeermiddelen. Als zo’n zware remnaaf in een transportfiets of een gemotoriseerd voertuig (waarvoor ze vaker gebruikt werden) moest je geloof ik minimaal iedere week wat olie bij de remmantel doen (meen ik ooit ergens gelezen te hebben). De drijfkop kon met veel minder olie toe. Sturmey Archer raadde vroeger de eigenaren van hun versnellingsnaven ook aan om voor iedere rit wat olie, een theelepel vol, in de naaf te doen (om de soepele werking te waarborgen).
   Gr. Erwin

   1. Hoi Erwin,

    Toch origineel dus, die twee nippels.
    Als je het mij vraagt dan is het nog steeds de bedoeling dat je vóór iedere flinke rit wat olie op de draaiende delen van je fiets laat lopen.
    Er zijn meer dan genoeg versleten lagers tevoorschijn gekomen die dat zeker weten niet waren geweest als ze voldoende olie hadden gekregen.
    Bovendien fietst het lekkerder.
    Bij een Torpedo of een kloon daarvan zit het olievulpotje overigens boven de remmantel maar die olie loopt vanzelf naar de lagers toe. Dat kan ik zien omdat het daar ook weer uitloopt.
    Mijn banden worden er niet mooier op. Ik kan me wel voorstellen dat er ooit iemand op het idee is gekomen om zwarte banden te monteren :-o)

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar.

 5. Mwjhahaaa…. op een oude fiets moet je het leren en als je het nog niet kunt dan wel veilig alsjeblieft :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *