Leiden ca. 1904

Volgens de site dateert deze foto van ca. 1904 (bron). Dan zou de afgebeelde transportfiets een van de alleroudste exemplaren kunnen zijn. Nu is de datering van foto’s in archieven vaak niet echt betrouwbaar. Een oud exemplaar is het wel.

Ingezoomd op de fietsen (rechts transportfiets met dubbele bovenbuis):

Wat opvalt zijn o.a. het kettingwiel en het gebrek aan spatborden. Dat zie je ook bij de Simplex uit 1903, maar op geen transportfiets daarna. Het aantal bekende merken dat transportfietsen maakte in de eerste jaren zijn Simplex (1903), W.K.C. (1904) en Burgers (1905). De afgebeelde transportfiets is weer een andere aan het kettingwiel te zien, dus kennelijk produceerde er toen al meer merken transportfietsen.

De beschrijving van de foto:
“Haagweg vanaf de Haagbrug naar de spoorwegovergang in de lijn Leiden-Utrecht gezien. Rechts het huis Haagweg 5 (thans staat hier de flat Haagplein) met ervoor een afdeling cavalerie. Links de voorgevel, gedeeltelijk, van de ambachtsschool. Op de achtergrond links een wagon van de stoomtram. Midden op de weg staat een fietser met een bestelmand aan het stuur.”

Eén gedachte over “Leiden ca. 1904”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *