Renak uit Ruinerwolde

Hallo Transportfiets.net site owner,

Eerst wil ik je complimenteren met je leuke site.
Ik heb zelf recent van een boerderij in Ruinerwolde (Drente) een oude transportfiets opgehaald.
Hij is in slechte staat en ook nog eens minimaal twee keer over geverfd.
Toch heb ik deze gekocht, omdat ik altijd al zoiets zocht.
Ik kan niets van een merk vinden.
De achternaaf is van Renak. In de naaf staat ” Renak 28 A 36 ”
Ook over Renak kan ik niets vinden wat betreft dateren.
Op de zadellug staat 1417M
Ik zou graag willen weten hoe oud de fiets is en wat waarschijnlijk het merk is.

Alvast bedankt voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,
Eric Alferink

24 gedachten aan “Renak uit Ruinerwolde”

 1. Hi,
  Renak was an old German manufacturer of hubs, and probably other bicycle components. They didn’t make bicycles themselves, let alone “transportfietsen”. Renak hubs were popular in 50/60s, just like Fichtel und Sachs or Favorit (made in Czechoslovakia). Your bicycle’s hub might have been made in 50s; “36” is a number of spoke holes rather than the year of manufacture.

 2. Hallo Eric,

  Jouw transportfiets is een Jüncker van 1929. Dus uit de tijd dat de naam met een umlaut op de letter u werd geschreven en de fabriek nog in Rotterdam stond.
  De Renak naaf is van na de oorlog. De fabriek in Reichenbach waar F&S de Torpedonaven fabriceerde was achter het ijzeren gordijn terecht gekomen. De Oost-Duitsers bleven de naven produceren maar vanwege merkrechten van F&S werd de naam gewijzigd in Renak.
  De Jüncker zal zoals de meeste transportfietsen uit die tijd oorspronkelijk een doortrapper geweest zijn, zonder rem dus (wat tegenwoordig een single speed fixie heet). Als je met de fiets aan het werk gaat moet je eens opletten. Verschillende originele onderdelen waren voorzien van een fabrieksmerk, een logo met een leeuw en de afkoritng J.C.R. Als aanduiding voor het jaar van fabricage werd een letter ingeslagen, waarbij de M 1929 betekent.

  Het rek is zo te zien nog het originele exemplaar. Klik op deze site eens op prijscouranten, dan vind je het een en ander over de vroege Jüncker modellen. In de documentatiebank van De Oude Fiets is een folder uit 1929 te vinden van de Jüncker JCR Transportrijwielen.

  Groeten,
  Sjoerd

  1. Hoi Ad en Eric,

   Trnasportfietsen zijn inderdaad vaak moeilijk te identificeren en te dateren, maar bij dit exemplaar waren er duidelijke aanwijzingen. Het framenummer is een typisch Jüncker JCR nummer. De plaats van inslag, vorm van cijfers en letter en de samenstelling 4 cijfers plus 1 letter. En kijk maar eens in de oude folders, daar kom je hetzelfde rek tegen als op Eric’s transporter.

   Zelf heb ik een Jüncker damesfiets met nummer 2767 M, een familiestuk, gekocht als een verjaarscadeau voor de 3e juli 1929. Daarnaast nog eentje uit 1928 met nummer 4169 L, afkomstig uit Friesland en sinds nieuw in bezit van dezelfde familie. Vandaar de snelle herkenning!

   Groeten (en tot ziens in Vorden?)
   Sjoerd

 3. Dank jullie allen voor je reactie.
  Sjoerd, Ik zou het erg leuk vinden, indien het inderdaad een Junker uit 1929 is.
  Ik heb wel dezelfde vraag als Ad. Waaraan kun je dit zien want ik heb ook nog geen andere kenmerken op de fiets kunnen ontdekken. Er staat een klein tekentje in het tandwiel deze zal ik fotograferen en hier plaatsen. Ook heb ik in de voornaaf een grote U gevonden in een soort vaandel. Hier zal ik ook een foto van maken.
  Groet,
  Eric

  1. Hoi Eric

   Juncker J.C.R had in heel veel onderdelen merktekens zoals in de :
   Trapas zelfs in de cups en conen als ook op de as zelf daar staat bij Juncker ook het bouwjaar in met het logo kroontje /leeuwtje .
   Zadelpen en voorvork .
   Je voornaaf is van Union die is blijkbaar al eens vervangen .

 4. Eric,

  Verwacht niet dat bij een transportfiets van die leeftijd alles nog origineel is. Vooral in de jaren veertig moesten deze fietsen vanwege gebrek aan benzine werk doen wat normaal met auto’s of motorbakfietsen werd gedaan. Alles wat draait is vaak al een keer vervangen bij transporters uit die tijd en lang niet altijd door originele onderdelen. Het frame en rek zijn in elk geval nog wel origineel.

  Of Jüncker toen zelf de voorvorken maakte voor zijn transportfietsen weet ik niet. Bij de toerfietsen was dat wel het geval en vind je op de binnenbalhoofdbuis het JCR logo. Ik ben benieuwd of dat bij jouw fiets nog tevoorschijn komt als je de vork demonteert. Hou ons op de hoogte.

 5. Het merkteken op het tandwiel is een ‘G’ van Gerkinet uit België.
  Daar werden de tandwielen voor veel merken transportfietsen gemaakt. Die kom je veel tegen.
  http://www.transportfiets.net/2008/12/19/transportfiets-crankstel-producent-jhg/
  De naaf van Union die ben ik al op vier Junckers tegen gekomen maar dat waren allemaal Junckers uit Apeldoorn. Het is moeilijk te zeggen of die nou wel of niet origineel is maar ik vermoed van niet want ik ben in fietsen uit 1929 altijd veel dikkere naven tegen gekomen. Het is wel zeker een naaf voor een transportfiets. Het grappige van die naaf is dat er een soort vuilkering in de vorm van in elkaar grijpende revetten is gemonteerd. Als er vuil de naaf binnen wil dringen moet het een soort ’s bocht’ maken.

  Typisch van Juncker is dat ze twee aangesoldeerde nokken op de voorvorkkroon hadden om het rek met twee bouten vast te kunnen zetten maar dat is waarschijnlijk van later datum.

  Vanaf 1935 was op deze plek de Juncker rijwielfabriek gevestigd. Het is nu niet meer goed te zien, maar de fabriek lag indertijd precies in het hoekje waar de inmiddels verdwenen spoorlijn naar Zwolle aftakte van de lijn Apeldoorn-Amersfoort.
  Juncker stond al snel bekend als ‘de tweede fietsfabriek van Apeldoorn’, naast de Spartafabriek die hier een steenworp vandaan lag. Vooral in de jaren na de Tweede Wereldoorlog stonden fietsen van Juncker bekend als kwaliteitsproducten. Ze waren netjes afgewerkt en hadden slimme oplossingen voor de geleiding van de kabels tussen de dynamo en de voor en achterlichten.

  Het merk Juncker werd in 1968 door Gazelle overgenomen.
  http://www.geheugenvanapeldoorn.nl/#/bijzondere-plaatsen/west/juncker-rijwielfabriek/

 6. Hallo Eric, Charles,

  Het kettingblad van mijn Jüncker uit 1928 is ook van Gerkinet. Goede kans dat die Gerkinet kettingwielen toen de originele montage waren.

  Groeten,
  Sjoerd

 7. Allen bedankt voor jullie reactie en info.
  Ik dacht al dat het stuur en balhoofd veel ouder was dan de jaren vijftig. Dat het een Juncker fiets is uit 1929 vind ik helemaal geweldig. Ik heb nu nog meer zin in de restauratie.
  Is er een dateringslijst met framenummers van Juncker? Of een algemene regel waarmee je de leeftijd van de Juncker fiets kunt herleiden?
  Ik ga jullie zeker op de hoogte houden van de bevindingen bij verdere demontage en de vorderingen van restauratie. Heb wel enig geduld want dit zal doordat ik niet veel vrije tijd heb langzaam gaan.
  Als jullie nog tips hebben dan hoor ik het graag.

  Groet,
  Eric

 8. Een goed overzicht van de Juncker nummering is er niet. Na de oorlog was er een wisselende manier van nummeren. Voor de oorlog waren het vier cijfers plus een letter. Van drie fietsen heb ik de leeftijd met zekerheid vast kunnen stellen, die met letter L, M en een X. Deze waren van 1928, 1929 en 1940. Het lijkt er dus op dat elk jaar een nieuwe letter werd gebruikt.

  Succes met de restauratie. Een tip? Maak hem niet te mooi, maar zorg dat alles wat draait in orde is. Je zult dan ontdekken hoe goed zo’n 85-jarige zwaargewicht nog rijdt!

  Groeten,
  Sjoerd

  1. Ik ben het met Sjoerd eens.
   Je kunt beter je energie en aandacht besteden aan het soepel draaien van alle draaiende delen dan aan het uiterlijk.
   Niet te veel met lak werken. Dat maakt de fiets niets beter.

   Het lijkt er op dat je balhoofd niet meer helemaal compleet is.
   Er moet een klemband om de staande lamellen heen.
   Maar kijk eerst maar even of je het stuur los kan krijgen.
   Als je daarna het balhoofd los hebt moet je daar ook maar eens foto’s van maken.
   Ook van het onderste lagerdeel. Ik kan het niet zo goed zien op de foto maar ze zien er anders uit dus het kan zijn dat het bovenste vervangen is.
   Niet dat dat erg is maar als je toch aan de gang gaat kan je er meteen eenzelfde bij zoeken.

   Veel plezier met de demontage.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Natuurlijk is het belangrijk dat alles lekker loopt, maar als een fiets al 2 keer is over geschilderd. Zie ik niet in waarom je hem niet mooi zou maken. Als het originele slechte lak was zou ik het niet doen maar in deze staat? Waarom niet.

    Groet,

    Dick

 9. Foto-reactie:

  Ik heb met veel moeite een trapper kunnen verwijderen waarna de as gemakkelijk kon worden gedemonteerd.
  De as is vermoedelijk ook niet origineel want ik heb niets anders kunnen ontdekken dan deze ingeslagen C. Zie de foto.
  Ik heb een aantal pogingen gedaan om het stuur los te krijgen, maar dit is nog niet gelukt. De pen komt wel los en ik heb deze netjes terug getikt, maar er is verder geen beweging in te krijgen.
  Ook de bovenste ringmoer van het stuurhuis zit muurvast. Ik ben bang dat ik de boel beschadig.
  Volgend weekend zal ik het met de gasbrander proberen.

  Met vriendelijke groet,
  Eric

  1. Hoi Eric,

   Sturen kunnen geweldig vast zitten, maar dankzij een tip van Charles had ik toch succes bij fietsen waarbij het niet lukte als ze nog op hun wielen stonden. Dat was door de vork (met het frame er nog aan hangend) vlak onder de vorkkroon in de bankschoef vast te zetten, op de werkbank te gaan staan en dan proberen te draaien en trekken. Maar dan moet je natuurlijk wel de beschikking hebben over een stabiele bankschroef en werkbank. Van te voren kruipolie er in laten trekken heeft ook effect. Warm maken zal zeker helpen om de moer los te krijgen en misschien ook voor het stuur zelf.

   Succes,
   Sjoerd

 10. Foto-reactie van Marcel:

  2 foto’s van een Juncker J. C. R. trapas uit 1927. Let bij een van de foto’s op de rechter cone daar staat ook het bouwjaar in .

 11. Mooie trapas.
  Het zijn details maar ik vind het mooi om te zien hoe de ring die tijdens het aandraaien van de contramoer voorkomt dat de koon meedraait zodat ie niet ontsteld raakt, verzonken is in de koon.
  Het is alleen maar ‘ontwerp’ en juist daarom kan ik het waarderen.

  Als er geen merk in de trapas is geslagen dan wil dat overigens niet zeggen dat ie niet origineel is.
  Niet alle trapassen werden ‘af fabriek’ van een kenmerk voorzien.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 12. Gave Transportfietsen!! Sjoerd ik zou graag met je in contact komen. Ik verzamel Juncker fietsen en ik ben bezig met een project om ze te dateren. Nu merk ik dat voor-oorlogse Junckers dateren niet z’n probleem is gewoon 4 cijfers + een letter, maar na oorlogse is een flinke uitdaging.

  Ik heb het idee dat je meer van het merk af weet dan ik. Zou je me een mailtje willen sturen? colinjbeckerhotmail.com

  Groetjes alvast,
  Colin

 13. Oja, een brandende vraag:

  In welk jaar schakelde Juncker over van het Juncker J.C.R-plaatje naar het bekende Juncker plaatje met de grote rode ‘J’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *