Wisselen bandenmaten

Hallo,

Ik heb een achterband met de maat 26×2 Vredestein Balloon 26x2x2,5.
Nu is mijn vraag: kan ik er een band opzetten met alleen 26×2? Ik snap het verschil niet echt… Weet iemand raad?

Alvast mijn hartelijke dank,

Frank

3 gedachten aan “Wisselen bandenmaten”

 1. Dit is ook mijn probleem. Ik kocht onlangs een verbouwde Nederlandse 26 inch ballonbandenfiets met gebogen bovenbuis. Ben nu bezig dit in originele staat terug te brengen. De wielen zijn gelijk aan die van een 26″ transportfiets, heb er een gehad. Voorop zit een Vredestein band met de maten 47-571-26x2x1 3/4-650-50 C, achter een ATB noppenband. Bij het artikel van Herbert Kuner in ‘het rijwiel’ en Rijwiel.net staat een foto van zo’n fiets met witte banden. welke witte banden passen er op mijn fiets? Zoek ook een bagegedrager voor de achterkant. Groeten René

 2. De inch-bandenmaten zijn inderdaad verwarrend. Ze zijn niet gebaseerd op de velgmaat maar op de buitendiameter van de band en dan nog bij benadering. Velgen voor 26″ banden kunnen een velgdiameter (gemeten op het vlak waar de band ligt) hebben van 559, 571, 584, 590 of 597 mm. Zelfs banden met een identieke inch-aanduiding kunnen gebruik maken van van verschillende velgmaten en zijn dan onderling niet uit te wisselen.

  Gebruik dus om te weten of een band past de ERTRO aanduiding waarbij het eerste getal de velgmaat aangeeft en het tweede de dikte van de band zelf. Op een velg met de maat 571 kun je dus alleen een andere 571 band monteren. De dikte mag best iets afwijken.

  Vredestein levert nog banden in de maat 47-571, zwart zonder reflectie. Ze zijn iets breder dan de oude 47-571’s en kunnen dus ook een 54-571 vervangen.

  Groeten,
  Sjoerd

 3. Wat Sjooerd zegt.
  Zit wel logica in die ERTRO maten, al is die goed verstopt; zijn eigenlijk omgerekende inch maten: 559 = 22″, 571 = 22 1/2″, 584 = 23″, 590 = 23 1/4″, 597 = 23 1/2″.
  26″ minus de teruggerekende ERTRO maat, gedeeld door twee geeft de (nominale) bandenmaat.
  Deze onzin geld alleen voor fietsbanden, bij motorfietsen geeft men de velgmaat in inches en daarbij de dikte en vaak breedte van de band.
  Handig hoor, zo’n rolmaat met inches en centimeters, kun je gebruiken als (om)reken liniaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *