Fiets uit Soest identificeren

Hallo transportfietsgemeenschap,
1 jaar geleden heb ik een transportfiets gekocht, met het doel hem weer mooi te maken. Bij het uit elkaar halen blijkt, dat toch meer kapot of slecht gerestaureerd was, dan ik in eerste instantie gedacht had. Intussen is hij gezandstraald, waardoor ik eindelijk een framenummer kon herkennen. Nu ben ik er aan toe om hem weer nieuwe verf te geven en originele onderdelen te zoeken. Bij het zandstralen bleek echter, dat er op sommige onderdelen maar 2 verschillende lagen verf op zaten, dus ik denk, dat deze niet de originele onderdelen zijn. Op het frame, het stuur (de voordrager weet ik niet zeker) waren het tot 5 verschillend kleurige lagen. Het voorrek is van het merk ‘Standaard’. Aangezien bij het crankstel gelast werd, is het mogelijk, dat ook deze niet origineel is. De framenummer zit aan de rechterkant op de zadelbuis, waarbij onder de zadel ‘PB 221’ stond. Aan de bovenkant voorvork en balhoofdstel zijn geen resten van een afdruk te ontdekken. De zadel is van het merk ‘Leppers’ en is behoorlijk gebruikt, wellicht origineel. De handvaten zijn van hout (vastgelijmd). Ik heb de fiets uit Soest, maar de mensen wisten ook niet veel over de fiets, want zij hadden hem ook maar ergens vandaan gehaald.Ik heb al in de overzicht prijscouranten gekeken maar heel veel fietsen lijken op die van mij. Kunnen jullie mij helpen mijn fiets te identificeren?
Groet,Lyn

4 gedachten aan “Fiets uit Soest identificeren”

  1. Hoi Lyn,

    Je fiets is in’t ieder geval een oudje. Zelfs voor een oude transportfiets.
    Het rek waar Standaard op staat is later Roelewiel geworden omdat meneer Roelofsen en meneer van de Wiel, de boekhouder en de bedrijfsleider het bedrijf over hebben genomen. Dat is ergens begin jaren dertig gebeurd dus je fiets is ouder. Het is overigens een niet zo vaak voorkomend model.
    Ik kan helaas niets zeggen over het merk. Er zijn een paar dingen die opvallen. Het trapashuis met klembouten om de cups op hun plaats te houden en de vorm van de achtervork bij de zadelklembout.
    Als ik het goed zie is het voorwiel vervangen. Net als het zadel want dat is een ’toer model’. De zadelpennen van die tijd waren haaks dus die zal ook wel een keer vernieuwd zijn.
    Het kranckstel is bij zulke oude fietsen meestal ook vervangen maar dat hoeft niet persé zo te zijn.
    Als het vervangen is dan is het al heel lang geleden want het ziet er authentiek uit.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles,

      bedankt. Dat is mooi om te horen.
      Het voorrek zit met klinknagels in elkaar. De dwarslatten zijn vast gelast en ik wil ze graag weer op de originele manier vast maken. Weet je toevallig waar je dit soort klinknagels kunt krijgen?
      Wat voor zadel zou er dan wel origineel op kunnen passen?
      Het zou idd mooi zijn als het crankstel nog wel origineel zou zijn.

      Groet,
      Lyn

      1. crankstel lijkt op een Veeno ,misschien dat dit er nog wel op staat
        veder een mooie fiets ,

        vriendelijke groet Ronald Rozendaal
        Gouda

        1. Beste Ronald,

          helaas er staat niets op. Op de aangelaste traparm staat ‘Nervar’ en op de andere traparm staat op het pedaal ‘JRC Made in Belgium’ .

          Groet,
          Lyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *