Bakfiets uit Frankrijk?

Hallo,
Mijn naam is Peter en heb nu al een tijdje een bakfiets klaarstaan om op te maken en plezier aan te beleven.
Nu zit ik met een aantal vragen die ik op de site niet terug kan vinden.
Maar er zitten hier blijkbaar wel wat kenners.
Ikzelf heb de bakfiets overgekocht van iemand die beweert dat deze uit Frankrijk zou komen.
Maar dat is wat vage informatie.
Ook vind ik de afmetingen van de fiets uniek, elke bakfiets die ik tegen kom, gaat niet over 1M breedte terwijl deze 1m40 in de breedte is. bakmaat zou 180 op 120 moeten zijn.
de vooras is niet handmatig verlengd ofzo, en de bladveren lijken me ook heavy duty.
Ik heb gauw nog wat foto’s gemaakt vooraleer ik hem van zijn verf ga strippen, ik kom nergens een nummer en/of merk tegen. Misschien na de talloze lagen verf verwijderd te hebben komt er misschien wel iets boven. Er zijn al onderdelen af zoals je kan zien, achterspatbord heeft wat liefde nodig en trapasje ook. Stond niets van merk op ofzo.
Kan iemand me hier meer informatie over verstrekken aub? Mogelijk bouwjaar – merk – waarvoor ie mogelijk gebruikt is geweest (elke bakfiets had blijkbaar zijn nut) ps. het is een doortrapper.
Grt

5 gedachten aan “Bakfiets uit Frankrijk?”

 1. Hallo Peter,

  Bakfietsen die ik ken uit Frankrijk zijn allemaal van het kleine model, vergelijkbaar met bakfietsen die hier vanaf 1900 tot ca. 1925 werden gebruikt, zoals bijvoorbeeld deze: http://3.bp.blogspot.com/-fewvpSb0vxw/UW8dvBXjcZI/AAAAAAAAAPM/f22syc3JGXk/s1600/IMG_6278a.jpg

  Ik heb nog geen grote bakfietsen gezien uit Frankrijk zoals hier vanaf eind jaren ’20 in gebruik kwamen. Maar daar moet ik bij vermelden dat de hoeveelheid voorbeelden die ik ken beperkt is.

  De bladveren zijn typisch voor bakfietsen uit de jaren ’20, maar ik heb ook wel een voorbeeld in een van de prijscouranten op deze site gezien uit eind jaren ’30 nog uitgevoerd met dergelijke bladveren. Maar het kan zijn dat in Frankrijk deze langer werden gebruikt.

  Voor Nederland zijn bakfietsen vrijwel altijd boven de 1m breedte. 140cm breed is aan de brede kant, maar niet uitzonderlijk. Een bakfiets die ik heb gehad was ook zo breed: http://3.bp.blogspot.com/-fewvpSb0vxw/UW8dvBXjcZI/AAAAAAAAAPM/f22syc3JGXk/s1600/IMG_6278a.jpg (linker). Die had ook een bak van 190cm lang, 117cm breed excl. zijsteunen (op de foto nagemaakt vanaf afmetingen origineel). Bakfietsen in de tijd kon je in ieder geval bij sommige merken bestellen op maat. Mijn huidige bakfiets heeft een breedte van 120cm. Dat vind ik wel prettig, want die past daarmee nog goed tussen alle paaltjes en de smalste fietspaden, op uitzondering van wat smalle paadjes door weilanden etc. Met de andere bakfiets moest ik regelmatig omkeren of de weg over, want met 140cm pastte die niet overal door.

 2. Hallo Peter
  Dit model bakfiets ziet er wel erg nederlands uit, de franse bakfietsen die ik heb gezien waren altijd klein en licht (net als de franse transportfietsen). Die breedte is niet zo bijzonder, ik heb vaker van die brede bakfietsen gezien (Union had voor de oorlog zelfs een speciale bakfiets waarmee de bakken van de houtwerkplaats werden opgehaald met een bakbreedte van 2 1/2 meter !). Dat het een doortrapper met trommelrem is, is hier heel normaal. Als in het stadsverkeer moet manoeuvreren zal je de mogelijkheid om achteruit te kunnen rijden zeker kunnen waarderen.
  Gr. Erwin

 3. Ok bedankt voor jullie reacties alvast, dus ik kan er op uit maken dat het een Nederlandse bakfiets betreft pre-warII, dan is ie nog in goede conditie vind ik persoonlijk in deze vochtige contreien. Ik heb al talloze (gewone) fietsen uit die periode en vroeger onder handen gehad. Maar deze waren telkens te ver heen. Op enkele uitzonderingen na. Het is niet direct de bedoeling om er dagelijks gebruik van te maken, maar als het lekker weer is een leuk uitstapje mee plannen, en tegelijk wel handig als je in de buurt iets op kan halen.
  dus ik zal er wel een leuk bakje op voorzien – iets in iepenhout of grenen, mooie classic look. Maar eerst het frame zelf onder handen nemen binnenkort. Ik zal zo van tijd tot tijd fotos plaatsen ivm de restauratie.

 4. Update van Peter:

  Na wat herrie te hebben kunnen maken, het frame al kaal kunnen zetten.
  Nu zoals ik wel had verwacht komen er hier en daar wat nummers vanonder de talloze lagen lak tevoorschijn.
  Op de lugs hier en daar ook maar dat zullen wel lugnummers enzo zijn.
  1 nummer viel me op en dat is rechts onder het zadel (op het frame) kan iemand hier iets op uitmaken? Merk? Jaartal?
  Ik heb nu al wat ads bekeken en ik zie dat een maxwell er op lijkt maar toch wijkt het frame er onderaan dan weer op af, en een lely heeft dan weer nergens het stukje tussenbuis…
  is het een concept van beide? hoor het graag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *