De transportfiets van Bas A.

Beste Bas,

Met veel plezier en zo en dan als naslagwerk lees ik deze site.
Nadat ik vorige winter een oude Empo tandem opgeknapt heb en hier veel voldoening uithaalde, heb ik afgelopen winter een transportfiets opgeknapt. Toch iets praktischer als een tandem op naar je werk te gaan.

De fiets is volledig uit elkaar geweest tot de remnaaf toe. Overal nieuw vet en waar nodig zelfs nieuwe kogels. Via Charles nieuwe vredestein transport banden gekocht (waarvoor nogmaals dank) en wat ander klein spul.

Ik heb de fiets zelf gespoten met Hornbach hoogglans zwart en vind hem het resultaat erg mooi. Ik heb er voor gekozen om onderdelen die ooit verchroomd waren te ontdoen van alle verf en met blanke lak te beschermen tegen roest.
Op deze manier vind ik de leeftijd van de fiets beter tot zijn recht komen.

Nu de fiets klaar is ben ik nog benieuwd wat voor merk het eigenlijk is. Kenmerken zijn het getal wat onder het zadel in het frame is geslagen 217446 en de stroomdraad die door het frame loopt. In het achterwiel zit een Styria naaf uit 1950 (50 omcirkeld).

Ik heb de toertocht in Velp al een tijdje in mijn agenda staan, dus misschien tot dan.

Met vriendelijke groet,

Bas A (uit het schone Brabantse Dongen)

11 gedachten aan “De transportfiets van Bas A.”

 1. Hoi Bas A..
  Wat een schitterend resultaat. Om je fiets te kunnen dateren is moeilijk. Het kan van alles zijn met 6 nummers. Gazelle, Empo, Phoenix, Simplex, om maar eens wat te noemen. Een Gazelle is het waarschijnlijk niet, want dan zou je een typisch Gazelle kettingwiel moeten zien. Maar dat kan ook vervangen zijn. Zo ook een naaf. Het zal niet makkelijk worden om het beestje een naam te geven maar zonder dat kun je er toch enorm van genieten.
  Groeten,
  Roeland.

  1. Hoi Ad,
   Het is geen 2 componenten maar een spuitbus lak.
   Eerst goed schuren ontvetten dan grondlak (zelfde merk).
   Wederom schuren en hierna de eerste laag zwart, schuren
   met waterproof en hierna de laatste laag.

   De spuitbussen heten dupli-color rally-lack, de kleur is zwart
   glanzend 385865. Een bus kost €6,95 en ik heb er ongeveer 10
   gebruikt.

   Groet Bas.

   1. Hoi Bas
    Ik heb namelijk niet niet z,n goede ervaring met spuitbusverf
    Ik vind spuitbusverf te zwak voor een fiets,en na al dat opknapwerk erg terleurstelend dat de verf er heel gauw eraf barst!!!
    Daarom gebruik ik Sikkens Redux PUR tweecomenenten hoogglanslak,dat kan tegen een stootje.
    Ik heb al veel transporters op die manier gerestaureerd (zie op deze site)
    Groet Ad

 2. Hoi Bas,
  Mooie banden!!
  Maar even zonder dollen, volgens mij kan het een Phoenix zijn.
  Er is ooit gedacht dat Juncker het merk was wat het octrooi en dus het alleenrecht had om het achterlichtsnoertje door het frame te laten lopen maar Phoenix deed dat ook. Ik heb er toevallig net twee in mijn handen gehad.
  Het is zeker geen Gazelle omdat die een eigen balhoofd en een typische voorvork met “afhangende schouders” had. Verder hielden ze bij Gazelle wel van een beetje leesvoer want hun naam stond overal in gestanst.
  En een Juncker is het ook niet omdat dat merk zijn frames zo bouwde dat er bijna geen ruimte zit tussen het achterspatbord en de staande framebuis. Ik kan het niet helemaal goed zien op de foto’s maar Juncker had ook weer een heel specifieke manier om het bagagerek aan de voorvorkkroon te monteren.
  Verder is het balhoofd ook gebruikt door Phoenix maar dat zegt eigenlijk niet zo veel.
  Verder heb je misschien gekeken of er gaatjes in het balhoofd zitten. Als het een Phoenix is moeten die recht boven elkaar zitten. Ik zal de afstand eens opmeten.
  Het is me niet bekend waar je eventueel je framenummer kunt controleren op “Phoenix gehalte” maar misschien dat ze bij Velorama in Nijmegen iets meer weten. Daar zou je contact mee op kunnen nemen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. Hallo Bas,

  Jouw transportfiets is zo goed als zeker een Union. Die sloegen het nummer op deze wijze in het frame (rechts, van boven naar beneden) en zaten volgens mijn gegevens in 1949 rond de 220000. Ik zou de fiets dus op 1949 gedateerd hebben, maar een naaf van 1950 geloof ik dan ook wel.
  Misschien staan de letters U-N-I-O-N zelfs nog in het kettingwiel, maar dat hoeft niet per se.

  Groeten,
  Herbert

 4. Hoi Bakkertje,
  Er liggen nog drie Union naven bij mij in de onderdelenkast.
  Twee voor transportfietsen. Een dunne en een dikke maar daar moet ik wel bij zeggen dat de dunne alleen maar dun is omdat ie dunner is dan de dikke en die dikke is héél dik ;o)
  Ik ga er van uit dat je weet dat er een Union van de fietsen en een andere Union van de onderdelen was. Ze maakten pedalen, kettingen, voornaven en nog wel een paar dingen waar ik het bestaan niet van ken neem ik aan.
  Het is natuurlijk leuk om een Union met Uniononderdelen op te bouwen maar het is niet helemaal zeker dat Union dat zelf ook deed
  Als je de héle dikke over wilt nemen maak ik wel foto’s maar daar moet je wel even een weekje op wachten omdat we langs de kust aan het fietsen zijn tot zaterdag.
  We gaan van Maasluis over Rozenburg naar Hoek van Holland en dan in een paar dagen naar Den Helder.
  Met zuidewind als antieke trapondersteuning.
  Zaterdag weer terug, zondag foto’s
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Wij hebben die tocht eens andersom gemaakt. Zeker een aanrader!
   Veel plezier en maak er een feestje van morgen.

 5. Hoi Bas,
  Ja, hartstikke bedankt.
  We zitten er echt naar uit te kijken.
  We hebben gezien dat het alle dagen zuidewind wordt.
  Anders hadden we ook voor “andersom” gekozen.
  Mooi geworden, éé?! Die fiets van Sandra!
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *