Nieuwe site-bovenkant 4: Gazelle

De vierde fiets uit de site-bovenkant herkenden jullie meteen. Toegevoegd op verzoek van Marcel, die het ‘gewone’ model miste. Het is een Gazelle. Het meest genoemde merk op deze site. Het frame uitgevoerd als de meeste Nederlandse transportfietsen; twee parallelle bovenbuizen. Het rijwiel heeft toch een unieke accessoire, een voorstandaard. Dit is de enige manier om de fiets met volgeladen mand stabiel te parkeren zonder muur of hek in de buurt.

Meer info hier.

4 gedachten aan “Nieuwe site-bovenkant 4: Gazelle”

 1. Het valt me op dat er een groot achtertandwiel gemonteerd is op de doortrapper(?). Ik heb twee van die achternaven waar tandwielen met 22 tanden op zitten. Dat is een verzet voor zware lasten. Niet om een transportfietsrace mee te rijden.
  De tandwielen hebben overigens ook een groter gat en passen dus niet op een drijfkop van Torpedo of een kloon daarvan.
  Ik ging er van uit dat de tandwielen die ik heb nog bestaan, ze zijn nooit gebruikt, omdat tandwielen van die grootte niet populair waren. Nu zie ik ineens dat ze voor de reclametekening gebruikt werden wat suggereert dat ik me daar in vergis. Iemand?
  Verder een mooie strakke fiets om reclame mee te maken. Geen kettingscherm, pompje, gereedschapstasje, bel of licht. ‘k Moest stiekem even denken aan de AZOR als ander uiterste.
  Waar ik nog steeds niet achter ben is of de Gazelle die ik heb staan originele wielen heeft omdat er 28×2 velgen en banden gemonteerd zijn. http://www.transportfiets.net/2010/11/01/nieuw-in-het-arsenaal/
  Iemand vertelde dat ze die maat bij de PTT veel gebruikten voor hun transportfietsen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Tja mischien ietwat gewoontjes vanwege de parallelle buizen .
  Naar mijn mening verschilt een gazelle wel degelijk van de rest ! .
  Dit omdat Gazelle veel eigen onderdelen had als: Balhoofdstel ,naven ,tandwiel ,trapas ,spatborden ,zadelpen ,stuur ,rek , cranckstel .
  Veel andere producenten gebruikte de in de handel verkrijgbare standaard onderdelen en bouwden daarmee rijwielen { uitzonderingen daargelaten } bij veel transporters die je onderhanden neemt kom je dezelfde onderdelen tegen .
  Ik denk { ben zeker } dat het achter tandwiel standaard 22 tands was vanwege rijden met lading .
  De Gazelle doortrapper tandwielen zijn ook 22 tands en bij bakfiets tandwielen kom je ook b.v. 24 tands tegen .
  Ikzelf ben wel weg van de Gazelle vanwege de verschillende eigen onderdelen en hoe die eruit zien ,mooie details .

 3. De Gazelle Doortrapper tandwielen zijn erg moeilijk te vinden !
  heb stad en land afgezocht en 2 gevonden hier om de hoek .
  We proberen er ook een te verkransen vanwege de aparte as diameter .
  Je draaid op een draaibank de tanden eraf en draaid in een ander tandwiel een gat waar het orgineel weer invalt en last dat weer op elkaar moet wel heel precies anders krijg je hoogte slag .
  Vermoed dat ze bijna alle verdwenen zijn sinds de jaren 50 toen Doortrappers { Rijwielen zonder rem } werden verboden en bij opruimen sinds die tijd al werden weggegooid ,ze zijn zeldzaam omdat Gazelle bij de Doortrappers een andere as diameter gebruikte .

 4. Hoi Marcel,
  Eén van de dingen die ik echt goed vind van de eigenzinnigheid van Gazelle is de dubbele zadelpenbout. Bijna al die dingen zijn krom getrokken door de jaren heen omdat de zadelpen anders niet goed blijft zitten. Bij sommige Gazelle’s zijn ze dubbel uitgevoerd en hoef je ze maar net vast te draaien om hun werk goed te laten doen waardoor ze mooi recht blijven. Je hoeft niets te forceren. Bij andere merken ben ik dat niet tegengekomen.
  Ik heb nog één tandwiel voor Gazelle liggen met 24 tanden. Het is helemaal versleten en als jij nog een keer met die verkransing aan de gang gaat mag je die ook wel meenemen.
  Een andere goede oplossing van Gazelle die je af en toe bij Simplex ook wel tegenkomt is de manier waarop het snoertje voor het achterlicht aangebracht is. Eerst door een buisje onder de schuine framebuis en dan door de zijkant van het achterspatbord naar het achterlicht toe.
  Bij Juncker deden ze het ook leuk door het frame heen en dan door het holle stangetje van het achterspatbordsteuntje maar als dat brak moest je de hele fiets demonteren om het snoertje weer door het frame te geleiden. Bij de Gazelle was het makkelijker te repareren als het dan toch een keer kapot ging.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *