Gazelle Transport, 1938

Het “Gazelle Transport” rijwiel is gemonteerd met speciaal voor transportgebruik vervaardigde “Gazelle” transportbanden, breed transportstuur, zeer stabiele velgen en extra zware naven en spaken, speciale transportketting, breede zware spatschermen en bagagedrager steunende op de vooras.
Het draagvlak van den bagagedrager heeft een afmeting van 43 x 41 cm.
Frame en vork zijn geheel voor zwaar en veelvuldig transportgebruik geconstrueerd. Uitvoering geheel zwart.

Het Lakwerk is evenals dat bij onze andere rijwielen geschiedt, door een speciaal procedé roestvrij gemaakt, hetgeen vooral voor transportfietsen die aan alle weer bloot staan, van groot belang is.


Met dank aan Martin Hagen

12 gedachten aan “Gazelle Transport, 1938”

 1. Ook hier weer leuk om te zien dat de ventielen niet tussen de paralel lopende spaken zitten maar op een andere plek van de velg. Blijkbaar hechten ze daar vroeger niet zo’n waarde aan.
  Het wil ook zeggen dat de spaakgaten in de velg niet “gericht” waren naar de hoek van de spaak ten opzichte van de velg.
  Moesten ze daar toen nog achter komen?
  Of is het een tekening? Foto te duur en had de tekenaar niets met fietsen?
  Nog geen verplicht witte 30cm op het achterspatbord.
  Nog geen verplichtte rem.
  Er zie ook geen lamphaak aan de bagagedrager zitten.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi, Charles
   Dit is inderdaad een tekening, geen foto. Ik heb de indruk dat foto’s pas in de jaren zestig gemeengoed werden (ook in kranten uit die tijd vind je erg weinig foto’s). Waarschijnlijk gebruiken ze gewoon de tekeningen van de ontwerpafdeling, waarom zou je een fotograaf inhuren als je een prima tekening hebt ? De sinds 1904 wettelijk verplichte bel staat er ook niet op. Het “passieve achterlicht” (geloof ik ook verplicht) weer wel. De lamphaak hebben ze waarschijnlijk weggelaten omdat die toch gedeeltelijk achter de band zit en zonder ziet de tekening er wat strakker uit. Het witte achterspatbord was toen al verplicht (sinds 1936 ?), hebben ze misschien een oude tekening hergebruikt ? Nog goedkoper.
   Gr. Erwin

 2. Volgens mij is gedoe met plaatsing van ’t ventiel net zoiets als ’t merk op de band links bij ’t ventiel zetten: een soort bijgeloof. De enige verklaring die ik ooit kreeg was dat ’t ventiel beter bereikbaar was wat bij een grote velg eigenlijk onzin is.
  Iedereen doet ’t, om te laten zien dat ie weet hoe het hoort…

 3. Hoi Charles en Erwin

  Zie ook de brochure,s van 1930 en 1939 :
  deze tekening lijkt me de foto van het Transport rijwiel onder de brochure van die van 1930 { foto staat daar vanwege de standaard } .
  Maar opvallend hier is het verchroomde stuur en balhoofdstel net als op de foto in 1939 was de Gazelle Transport rijwiel al geheel zwart .
  Dat de ventielen niet tussen de paralel lopende spaken zit ,dat kan want ik las in een nummer van de oude fiets dat er een fietsen fabrikant was die er op gebrand was dat wel te doen de ventielen tussen paralel lopende spaken dus de ene fabrikant deed het wel en de ander niet
  { details, perfectie in afwerking ? } .

  1. Mijn Gazelle transporter uit ’63 (zover ik weet ongerestaureerd) heeft ze wel weer tussen de parallel lopende spaken zitten. Misschien hing het ook wel af van wie de wielen in de fabriek had gemaakt.
   Gr. Erwin

 4. Ja, grappig. In het achterwiel zit ie wel waar ie tegenwoordig altijd zit en in het voorwiel niet.
  Ik denk dat het toch niet zo’n vreemde gedachte is dat ze nog niet door hadden dat spaken minder snel breken als je de spaakgaten in de velg een beetje “richting” geeft naar de plak op de naaf waar ie naar toe moet.
  Die fietsenmaker zal het daar in zijn verhandeling ook wel over gehad hebben want dat is volgens mij een meer legitieme reden om het te standaardiseren dan dat je er makkelijk bij kunt.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. Hoi Ton.
  Je datering klopt prima. Als het een Gazelle is is hij van 1959. En waarom zou je een gek vragen wat hij voor je fiets geeft? Hou hem lekker zelf. Het is een pracht fiets en de waarde in geld is een heel vluchtig begrip. Kan fluctueren… je weet wel.
  Groeten,
  Roeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *