Burgers van Cees

Hierbij mijn Burgers transportfiets. Ik had altijd gedacht dat ik een Gazelle doortrapper had. (zie Juncker van Cees). Hoe ik erbij kwam ik weet het niet maar het was dus een Burgers.
Nadat ik alle onderdelen in garage en schuur had gevonden, was wel een zoekplaatje na zo’n lange tijd, kon het in elkaar zetten weer beginnen. Ik heb de fiets opnieuw laten spuiten op de wielen na. Deze heb ik met de hand geverfd omdat de spaken en naven nog in redelijke staat waren en ik het dus zonde vond om deze uit elkaar te halen.
Het Roelewiel rek had ik nog in de toen nog bestaande loodmenie gezet toen ik de fiets uit elkaar haalde, dus ik heb er flink aan moeten schuren om hem een beetje schoon te krijgen.
Ik heb er wel nieuwe banden erom gedaan omdat de oude nogal uitgedroogd waren en er nieuwe verlichting opgezet. Naar handvaten heb ik lang gezocht totdat ik deze kurken tegenkwam. Alleen had en heb ik nog problemen met het stuur en sturen. Het stuur zit vastgeroest. Ik heb hem zeker twee weken ingespoten met kruipolie maar loskomen ho maar. Hij zit eigenlijk op goede hoogte dus heb ik besloten om het maar zo te laten zitten. Alleen het stuur stuurt linksom zwaar en rechtsom valt hij bijna om, zo los. Met mand erop stuurt het nog moeilijker door het gewicht. Wat het is ik weet het niet. Maar voor de rest fietst hij erg lekker.

Groetjes Cees.

8 gedachten over “Burgers van Cees”

 1. Hallo Cees

  Mooi geworden ! en mocht je dat stuur als nog los willen hebben .
  Zet de fiets op de kop spuit het vanaf de onderzijde van de vork in laat een nachtje staan pak daarna een staaf { je had de stuur bout al los gedraaid } en sla dan met de staaf op de klos .
  Ik heb dit probleem ook al 2 keer gehad waarbij de klos erg vast en vast geroest zat van de bovenzijde kwam het niet los maar vanaf de onderkant door een keer op de klos te slaan { laten schrikken } wel .

  Sucses .

 2. Hoi, Cees
  Dat stuurprobleem wordt vrijwel zeker veroorzaakt door een kromme vorkbuis (de binnenbalhoofd buis). Je lagercups en conen zitten daardoor scheef ten opzichte van elkaar en gaan wringen (met als gevolg dat ze niet zo lang meer meegaan). Gezien dat je stuur in de voorvorkbuis zit, is deze misschien ook mee gebogen en daardoor vast gaan zitten, eventueel gecombineerd met de nodige roest. Trouwens, oppassen met het op de onderkant slaan van de klos, als je te hard slaat wordt de onderkant van de stuurbuis zover uit elkaar gedrukt dat je een uitstulping in je vorkbuis veroorzaaakt. Dan ben je zogezegd de klos en kan je een andere voorvork gaan zoeken.
  Succes, Erwin

 3. Hoi Allemaal,
  Ik zit met een zelfde probleem en krijg het stuur van mijn tranportfiets ook niet meer los.
  Daar komt nog bij dat de moer van het balhoofd ook niet meer los te krijgen is.
  De volgende stap die ik heb verzonnen is om de moer heet te stoken terwijl die ondersteboven in de bankschroef zit (niet te vast.) om dan met een stevig stuk hout of een stalen pijp met een doek er omheen vlak boven de kroon tussen de vorkpoten te zetten om er zo kracht op te kunnen zetten.
  Als dat lukt dan kan ik het stuur ondersteboven in de bankschroef zetten (ook weer niet te vast) en het frame (balhoofdgedeelte) over de stuurpen naar beneden laten zakken. De binnenbalhoofdbuis komt dan vrij en die kan ik dan heet stoken en proberen om het stuur er dan zo uit te krijgen.
  Ik weet natuurlijk niet of dat gaat lukken maar dat krijgen jullie nog wel te horen.
  Als bij mij de binnenbalhoofdbuis krom is dan weet ik niet of het wel gaat lukken en weer recht maken dan lijkt me ook niet echt makkelijk maar we gaan het proberen.
  Wel eers even wachten tot de temperaturen weer gezakt zijn naar 25 graden of lager.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Hallo allemaal,
  Ten eerste bedankt voor alle reaktie’s. Ik had de stuurpen en de klos/conus in de stuurbuis al wel los gekregen evenals de stuurbout. Ik had de fiets al een week op zijn kop gezet en ingespoten met kruipolie en een middel dat een roestige bout en moer binnen vijf minuten moet kunnen losweken. Ik heb het stuur ook van boven ingespoten. Daarna had ik de voorvork in een bankschroef gezet en de stuur los proberen te draaien, maar het stuur zat muurvast zodat ik het maar had opgegeven.
  Nu gaf een fietsenmaker in de buurt ook een oplossing van zaag het stuur zo hoog mogelijk af en haal de vork eruit en stook de buis warm, dan komt de stuurbuis waarschijnlijk met veel wrikken wel los. Was bij hem al een paar keer gelukt. Dus ik ga nu zitten dubben wat ik zal doen. Ik ben bang dat als ik een klap op de klos geef dat hij toch ook niet echt loskomt aangezien de kracht die ik erop heb gezet in de bankschroef en de stuur afzagen….
  Nou jullie horen het vervolg wel of het al wel of niet gelukt is.
  Groetjes Cees.

 5. Stuur afzagen is niet echt een probleem, laat zo’n 2-3 cm pijp aan ’t stuur zelf zitten, daar kan later een bus in als ’t weer aan elkaar moet, is steviger dan de las alleen en dan zit ’t mooi in lijn.
  Dat stuurgedrag doet me vermoeden dat ’t daarbinnen al aardig naar z’n grootje is….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *