Trip door Het Land van Maas en Waal

Hoi Bas,

Ergens in het verleden heb ik beloofd om nog een keer met foto’s te komen van mijn Juncker die ik in onderdelen heb gekocht van iemand die hem uit elkaar heeft gehaald om hem op te knappen.
Hij zit inmiddels in elkaar en ik heb er net 120 kilometer mee gefietst. O.A. door Het Land van Maas en Waal.
We, ik en mijn vriendin zijn een weekeindje aan het fietsen gegaan en hebben een paar foto’s gemaakt die ik meestuur.
Het verhaal van haar fiets is ook wel aardig omdat zij die van haar tante heeft gekregen en dat is toevallig de Moeder Overste van een klooster in Moergestel.
Zij, tante Gonda, vertelde mij dat er één fiets was voor meerdere personen in het klooster en dat de fiets altijd mee naar boven moest zodat ie droog stond.
Zuinigheid staat hoog in het vaandel daar bij de dames en het ding ziet er dan ook nog als nieuw uit terwijl ie toch 60 jaar oud is.
Typisch “van een oud vrouwtje geweest”.

Omdat niet iedereen die de fiets gebruikte even groot was werd het zadel iedere keer in hoogte versteld.
Door de tijd heen gebeurde dat steeds minder omdat er steeds minder mensen in het klooster gebruik van maakten.
Zij werden te oud of overleden.
Toen zij zich realiseerde dat het zadel al een paar jaar niet meer versteld was bedacht zij dat het eigenlijk haar fiets was geworden.
Toen zij ook de leeftijd bereikte om niet meer te fietsen, zij is inmiddels 90 jaar oud, heeft zij de fiets aan mijn vriendin, haar nicht, geschonken.
Het is deze fiets en de staat waarin hij verkeerde die mijn oude hobby weer nieuw leven heeft ingeblazen.

Nu dus weer volop met transportfietsen in de weer waar er ondertussen weer meerdere in de weg staan bij mij in de gang en in de schuur.
De Juncker waar ik zelf op fiets is de eerste die ik na al die jaren weer aan heb geschaft en volgens mij heb ik daar erg veel geluk mee gehad.
Het ding Fietst werkelijk als een tierelier en ik heb hem alleen maar in elkaar moeten zetten. Ik bedoel dat er geen enkele reparatie uitgevoerd hoefde te worden en dat er aan de lak ook niets hoefde te gebeuren.
Op de trapas zat een beetje speling maar dat was volgens mij nog een kinderziekte. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat de fiets werkelijk in gebruik is genomen als transportfiets door een winkel of ander bedrijf.
Het is ook wel eigenaardig dat er een tandkrans van Gazelle in zit en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de fiets zo gebouwd is.

Misschien is de fiets gebouwd in een periode waar transportfietsen eigenlijk niet meer zo gebruikt werden omdat ze verdrongen zijn door de bestelauto en het feit dat mensen hun boodschappen zelf gingen halen.
Ik kan me voorstellen dat ze eigenlijk uit het catalogus werden gehaald terwijl er nog wel onderdelen in de fabriek aanwezig waren.
Volgens het framenummer werden ze al twee jaar niet meer verkocht.
Omdat Juncker al eerder overgenomen was door Gazelle lijkt het me niet helemaal ondenkbaar dat ze alles wat ze hadden gewoon in elkaar hebben gezet en het maar te koop hebben aangeboden.

Er zat geen kettingscherm op en ik kan ook nergens tekenen ontdekken dat er een opgezeten heeft. Ik heb wel geprobeerd om er een nieuwe op te zetten maar de ketting liep tegen de boutjes van de achterste bevestiging aan.
De enige manier waarop dat opgelost kan worden is ruimte te maken tussen het wiel en het frame. Dat heb ik dus nog maar even uitgesteld en zo erg vind ik het niet.
Er heeft ook een Primus van Lepper opgezeten maar dat heb ik gauw verwisseld voor mijn oude en vertrouwde concorde. Het is een oud model met horizontale veren onder het zadeldek.
Het ding is al oud maar zeker voor de langere ritten toch wel wat comfortabeler fietsen. Ik kan het niet waarderen dat het lijkt of ik een meisje ben als ik een uur op mijn fiets heb gezeten als u begrijpt wat ik bedoel.
Het kan natuurlijk zijn dat ik een slecht exemplaar heb getroffen en als er iemand betere ervaringen heeft met een Primus dan houd ik me aanbevolen voor eventuele tips en dergelijke. Het oog wil ook wat en zo’n Primus ziet er natuurlijk wel mooier uit.

De lichtinstallatie zat er niet bij en komt uit Oirschot en van Marktplaats.nl. Het achterlicht is van Philips, de dynamo is een “La Luz” en de koplamp is van Bakkeliet.
La Luz heb ik natuurlijk al proberen te vinden op het net maar dat leverde geen resultaat op. Het ding doet het overigens uitstekend en rolt niet zwaar.
De koplamp draagt de naam Unigro op een apart schildje waar ook nog op staat dat er 8 volt doorheen mag.
Voor het achterlicht gaat er een elektriciteits kabeltje door het frame heen. Ik ben vergeten om er een foto van te maken maar het rubbertje achter het balhoofd om het kabeltje te beschermen zat er nog in.
Vlak bij het achter wiel onder aan het frame zit een “palletje met een veertje” waar je dan weer een draadje aan vast kunt klemmen en het dan weer in het achterspatbordsteuntje kan laten verdwijnen. Op de foto van de achteras kan je het kabeltje zien.
De rode handvaten komen van de markt. Ze liggen lekker in de hand maar als ik aan een paar bakkelieten kan komen worden ze uiteraard vervangen.
Misschien kan ik van het model wat er nu op zit nog aan een paar zwarte komen. Ik moet zeggen dat het wel fijne dingen zijn. Zeker als het wat kouder is omdat ze op een of andere manier de warmte van mijn handen vasthouden. Om de kosten hoef je het niet te laten want de marskramer vraagt er maar €1,50 voor. Made in Italy!! Wat wil je nog meer!?

De as van het voorwiel vind ik ook mooi. Daar staat het logo van Juncker ingeslagen en het ziet er uit alsof het een echte transportnaaf is.
In het achterwiel heb ik bij wijze van experiment toch maar even een “duomatic” gespaakt (‘k zou het niet doen maar ik kon het niet laten) wat me eerlijk gezegd niet helemaal goed bevalt dus die gaat er weer uit.
Het ding loopt me niet licht genoeg en zware verzet wordt bijna niet gebruikt.
Geloof het of niet maar we zijn er de Zeven Heuvelenweg bij Nijmegen mee afgesuizt, tenminste naar beneden was het suizen, en toen was het wel handig maar verder kan ik er niet zoveel mee.
Ik heb ook al een paar velgen voor transportfietsen in mijn handen gehad; met puistjes, zonder puistjes, met 36 gaatjes, met 40 gaatjes, 38mm breed 40mmbreed en kwam er achter dat er bij mij velgen op zitten van 43mm.
Ik had nog niet begrepen dat er zoveel verschil in de breedte van fietsvelgen zit.

Van mij mogen fietsen wel opgeknapt worden alsof ze naar het museum moeten maar ik fiets er toch liever op.
Ik ben dan ook benieuwd of er mensen zijn die dat met mij delen en mee willen denken over een rally of toertocht voor transportfietsen.
Het lijkt mij werkelijk wel aardig om een soort elfsteden tocht te organiseren voor mensen die niet alleen maar in hun sleutelhok willen blijven hangen.
Dus als er iemand is dan moet ie maar even contact met me opnemen dan kunnen we eens kijken waar we mee op de proppen kunnen komen.

En nu ga ik weer verder met mijn Gazelle en ik heb ook nog een Phoenix om me op uit te leven maar die zijn er alle twee wel iets slechter aan toe dan deze Prachtige Juncker.
Als ik daar ook foto’s van heb dan komen ze deze kant op.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar.

38 gedachten aan “Trip door Het Land van Maas en Waal”

 1. Hoi Charles

  mooie Transporter geworden en er zijn wel mensen te porren voor een herfst tourtocht ! .
  maar wat,s met de bandjes ? die staan echt heel goed moet ik ook hebben !
  welk merk ,maat ,waar te krijgen enzo ? goed bezig ! .

  1. Hoi Marcel,
   Ja, mooi is ie éé!! En die banden zijn niet helemaal zoals ze waren toen ik ze kocht omdat ik er met een spuitbus met de zelfde kleur als het rubber overheen ben gegaan maar het blijft wonderwel goed zitten alleen op het spoor van het dynamowieltje slijt het er een beetje van af.
   Het zijn “Fat Franks” van Schwalbe in de “traditie” 28×2 en in de maat 50 622 Ze zijn wel creme maar er zitten reflexiestrepen op en van die typische reclame plakkaten in het zwart met opvallende letters. Die heb ik er onder gespoten met verf die blijft zitten op kunsthars en ik moet zeggen dat het me niet tegenvalt. De verf zie je niet zitten omdat het precies de zelfde kleur is en als je er een stukje mee gefietst hebt dan is het net echt.
   Niets meer van te zien bedoel ik. Verder is er nog over te melden dat je ze moet bestellen omdat het een nieuw model is. Ze liggen wel bij de importeur/groothandel maar ze zijn nog nergens te koop.
   Ik heb er voor een andere transportfiets nog een paar besteld en dat duurt ongeveer 3 weken wat erg lang is voor de webwinkel waar ik dergelijke dingen bestel. Die zijn altijd erg snel, volgende dag is geen uitzondering. En nu ik het toch over banden heb, zij verkopen ook nog Vredestein classic 40 635 creme. Misschien wel handig.
   En een herfst toertocht zie ik ook wel zitten maar ik vrees dat dat niet meer lukt op zo’n korte termijn.
   Ik dacht er aan om eerst in de lente zoiets te organiseren en daar wat meer enthousiastelingen te ontmoeten om er in de zomer en/of herfst met zijn allen nog iets leukers van te maken.
   Ik zag trouwens dat er al mensen zijn geweest die een toertocht in augustus hebben gemaakt. Die zal ik eerst eens aanspreken.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Hallo, Charles
    Ik heb zelf op de site van een grote fietsbanden groothandel gekeken, maar die heeft ze niet in het assortiment zitten. Ik denk dat veel rijwielzaken hem niet kunnen leveren. Ze hadden wel de Schwalbe Big Apple in 28 x 2 / creme. Deze heeft wel een wat “moderner” profiel als de Fat Frank.

    1. Hoi Erwin,
     Ik heb ze besteld (en nou hoop ik niet dat ik aan sluikreclame doe) bij http://www.fietspunt.nl
     Daar kan je via de site mailtjes naar toe sturen met vragen. Een zekere Ruben die daar werkt heeft ze voor me besteld en stuurt ze op. Op de site van Schwalbe staan ze ook bij de Fat Franks. Er zijn meerdere maten en kleuren te verkrijgen.
     De tussenhandelaar moet natuurlijk wel een beetje zijn best doen voor ons transportliefhebbers. Volgens mij heet dat “service verlenen” maar misschien moet je een beetje uitleggen wat dat betekend.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Hallo, Charles
      Ik ben zelf fietsemaker en heb eens zitten kijken bij twee grote landelijk opererende groothandels en bij een van de grootste fietsbanden leveranciers voor de rijwielhandel en niemand heeft deze Fat Franks. Een duitse groothandel heeft ze in wel in de lijst staan maar kan ze op dit moment nog niet leveren. Waarschijnlijk behoren ze tot het 2010 assortiment van Schwalbe en moeten we gewoon wat geduld hebben. Ik denk dat de gemiddelde fietsenboer ze nu nog niet kan leveren.

    2. Hoi Erwin,
     Het is toch apart dat ik ze dan al heb, toch?
     Ik moet zeggen dat het wel héél exclusief is om zo rond te fietsen dan.
     Maar even serieus; ik heb ze van fietspunt.nl en er komen er nog meer aan dus ergens begrijp ik iets niet maar dat gebeurt wel vaker.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Hoi, Charles.
      Misschien ben je nu wel dé trendsetter !
      Het zou mij niks verbazen als de nodige mensen op deze site die banden graag op hun transporter willen hebben. De creme kleur past mooi bij de vooroorlogse transporters. Ik heb zelf een Gazelle uit 1963 en witte transportbanden waren er toen al niet meer naar mijn weten. Dus ik hou het bij de zwarte Vredestein transportbanden (het profiel is trouwens sinds de jaren dertig onveranderd gebleven). Er was nog een voorraadje van de laatste serie bij de banden leverancier, dus ik heb een paar exemplaren in voorraad genomen voor mijn eigen fiets(en).
      Inderdaad zonde van die grote transfers op de zijkant. Oppassen met verf op je banden, het is niet bevordelijk voor je band. Het kan de levensduur aanzienlijk verkorten.
      Waarschijnlijk zijn er al wel exemplaren bij de importeur (AngloDutch), maar wachten de groothandels af met inkopen tot de 2010 folders van Schwalbe er zijn, zodat de mensen notie kunnen nemen van deze banden. Als niemand ze nog kent, verkopen ze ook niet. Het is ook mogelijk dat ze nog maar (heel) beperkt voorradig zijn.
      Wie zal het zeggen ? Waarschijnlijk zijn ze eind van dit jaar beter verkrijgbaar.
      Gr. Erwin

     2. Hoi,

      Wat crème banden betreft, op mijn oudste Eysink heb ik CST’s in de maat 47-622 gemonteerd. Die komen qua maat overeen met de oorspronkelijke 47-622T (28 x 1 3/4). Alleen het profiel is minder grof, maar in elk geval niet te modern.

      De reflectiestrepen zij er af te krijgen als je met een scherp mesje het begin hebt losgemaakt. En de gekleurde logo’s gingen er af na stevig boenen met aceton.

      Voor het resultaat zie: http://www.flickr.com/photos/39602349@N06/3638433730/

      Ik heb ze ook bij Fietspunt.nl vandaan.

      Groeten,
      Sjoerd

     3. Hoi Erwin,
      Ik heb nog even gekeken op de site van Schwalbe. Dit is de link.http://www.schwalbe.com/nl/nl/produkte/tour_city/produkt/index.php5?flash=1&ID_Produktgruppe=37&ID_Produkt=143&ID_Land=15&ID_Sprache=3&ID_Einsatzbereich=9&tn_mainPoint=Produkte&tn_subPoint=Tour/City
      Maar je hebt waarschijnlijk gelijk over dat bekend zijn van die banden. Ik heb ook nog een paar oude maar nog zeer goede zwarte transportbanden van Vredestein daar ben ik ook zuinig op. Die tip van Sjoerd om er eens met aceton tegenaan te gaan om die logo’s en reflexiestrepen weg te halen ga ik ook uitproberen.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

    3. Hoi Erwin,
     Bij fietspunt.nl hebben ze de Fat Franks. Daar heb ik ze tenminste ook besteld en ze gekregen. Ik eb er nu 6 van omdat ze inderdaad moeilijk te krijgen zijn.
     Misschien moet je er een mailtje aan wijden.
     Er zit daar een zekere Ruben die ze voor mij geregeld heeft.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Hallo, Charles
      Ik heb nog even bij de groothandels zitten kijken, maar ze hebben ze nog steeds niet. De Schwalbe “Big Apple” is wel in 28×2 en crême te krijgen. Alleen bij een duitse groothandel staan de crême Fat Franks van 28×2 in de lijst, alleen zijn ze niet voorradig. Ik heb ze voorlopig toch niet nodig, dus ik wacht wel tot ze wat beter verkrijgbaar zijn. Ik kan ze dan goedkoper krijgen en spaar €6,95 verzendkosten uit. Trouwens, ze zijn niet echt veel goedkoper daar bij Fietspunt.nl . De banden zijn ongeveer €0,50 tot €1,- lager geprijst. Als je maar twee banden nodig hebt, ben je door de verzendkosten bij de lokale fietsenboer goedkoper uit.
      gr. Erwin

    1. Hoi Ad,
     Volgens mij kan je het bese viltstiften gebruiken. Die verf die ik intertijd gebruikt heb viel een beetje tegen.
     De reflexstrepen had ik er zo vanaf. Stevige duimnagel doet wonderen.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Charles/Erwin
      Ik heb de marzel dat het zowat mijn buurman is,en kom daar al van af het begin.
      Ik heb geprobeerd de reflexstrepen er af te schrapen maar zonder succes
      in de schuur maar even zoeken naar wat oker kleurtje en maar wat proberen en anders maar niet.
      Groet Ad

   2. het klinkt misschien als een rare vraag maar de velg waatr de fat franks opzitten is dat gewoon een 28×1 1/2 velg?
    ik zou graag antwoord krijgen op mijn email (zundapp-gek@hotmail.com)
    ik ben namelijk ook bezig met een aantal fietsen te restauren en ik vraag mij af wat precies de velg maat is waar de 28×2.00 banden omheen passen…
    ik hoor graag van u.

 2. Mooi verhaal en mooie fiets. Ik heb onder mijn fiets 2 zwarte banden van Schwalbe gezet in de orginele maatvoering 28×1 3/4. Maar ik zie inderdaad witte bandjes onder die van jou. Merk en maat aub. Er werd mij verteld dat er alleen maar zwarte waren namelijk.

 3. Mooi verhaal en dito plaatjes. Als de datum meezit meld ik me ook aan.
  Misschien is Elfsteden wat veel, maar dat zou ook in etappes kunnen?

  Bas

  1. Hoi Bas,
   Die Elfsteden is inderdaad een beetje veel dus dat zal wel een (één) etappe worden. Wat bedoel je met “als de datum mee zit”. Ik zit zelf te denken aan de lente. Mooi jaargetijde om door Nederland te fietsen.
   En dan ergens in Drente of zo?
   Eerst maar eens een mooie route uitstippelen.
   Ik houd je op de hoogte.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 4. Hoi Charles,

  Je fiets ziet er echt perfect uit.Ik heb laatst ook een Juncker Transportfiets gekocht. Hij is niet erg mooi maar hij fietst geweldig. Hier zit ook een kabel door de frame voor het achterlicht en er zit een kettingkast op die er volgens mij zo te zien aan de bevestigingen er ook op hoort. Alleen zit ik met de wielen, er zitten volgens mij Union wielen in en die zijn 38mm breed. Passen hier ook de 28×2″ op? Of is er wat anders vergelijkends op dikke banden, want er zitten nu gewone 28×11/2″ banden op.

  Groetjes Cees.

  1. Hoi Cees,
   Bedankt voor je berichtje.
   Volgens mij kan er bij jou ook velgen van 43mm tussen de voor- en achtervork. volgens mij is de ruimte tussen de vorken niet echt anders en er zit altijd wel meer dan een centimeter ruimte tussen de band en de vork dus die 5mm kan er volgens mij wel bij.
   Als je velgen hebt zou ik ze er in spaken. Als je ze niet hebt dan zal je ze moeten zoeken en mijn ervaring is dat ze niet echt makkelijk te vinden zijn maar de aanhouder wint.
   Ik ben vandaag in Barneveld geweest op een “beurs” voor oude tweewielers en daar kon ik nog twee originele velgen voor een Gazelle bemachtigen met 40 spaakgaten en “puistjes” voor niet te veel geld maar dat noem ik regelrechte massel.
   Als je met banden aan de gang gaat dan moet je wel even letten op de diameter. Ik heb me daar ook een keer in verslikt omdat ik het verschil nog niet doorhad tussen 47 622=28×1 3/4 (Vredestein transport extra zwaar) en de andere van 40 635=28×1 1/2. De eerste is kleiner dan de tweede dat moet je even in de gaten houden.
   Als je nog een balhoofdplaatje nodig hebt dan moet je het even zeggen want die heb ik vandaag ook nog meegenomen omdat er iemand via deze site om vroeg. Was jij dat toevallig?
   Laat maar weten.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar.

   1. Hoi Charles,
    Dat balhoofdplaatje was niet voor mij. Bij mij zit hij er nog op. Ik zal tzt. een paar foto’s van de fiets op de site plaatsen.
    Maar wat voor een (witte)banden zou jij adviseren om op deze velgen te leggen (voor de tussen tijd tot ik andere velgen gevonden heb) zodat de fiets een beetje uitstraling met dikke banden heeft?
    Groetjes Cees.

    1. Hoi Cees,
     Dat balhoofdplaatje is inderdaad door iemand anders, Andre Klaassen, gevraagd van een ander berichtje op deze site.

     Als het 635 is kan je er Vredestein classic 40 635 (28×1 1/2) op leggen. Die zijn ook creme en er zit ook een reflexiestreep op maar die zijn niet zo dik maar wel aardig klassiek zoals de naam ook al suggereert.
     Die kun je bestellen bij http://www.fietspunt.nl
     Van Schwalbe bestaat er ook een band van 40 635 creme reflex met een iets moderner profiel maar die ogen wel lekker dik.
     Met een beetje moeite krijg je die reflexiestreep er wel af.
     Bij jou ligt er nu 40 635 (28×1 1/2) op ligt dus een van die twee zou ik er op leggen. En dan met een beetje voorliefde voor Vredestein natuurlijk als rechtgeaard chauvinist.
     Op de site van Vredestein is ook nog een band te vinden die “retro” heet maar ik weet niet of en waar die te krijgen is maar je zou het kunnen vragen aan een dealer bij jou in de buurt.
     Nou, ik hoop dat je er iets mee kan.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

    2. Hallo Cees
     Schwalbe levert creme banden van het model delta cruiser in de maat 40 – 635 ook nog zonder reflectie. Deze kan iedere fietsenmaker die dit merk verkoopt gewoon voor je bestellen. De (advies) verkoopprijs is 13,90 euro ( 18,50 met reflectie).
     Op jouw velgen van 635 past alleen 40-635 (28 x 1 1/2), er zijn geen andere banden die hier op passen. Wil je niet te smalle banden, neem dan Schwalbe of Vredestein. De verre oosten import banden zoals CST ( = Cheng Shin Tyre ) zijn vaak smaller.
     Nog even over de zogenaamde ETRTO maataanduiding. Deze is de oude maataanduiding zoals 28 x 1 1/2 aan het vervangen, dit wordt dan 40 – 635. De 40 is de hoogte en breedte van de band en 635 is de velg diameter (in milimeter). Deze is gemeten op het punt waar de hiel van de band op rust, dus niet de buitendiameter. De originele transportvelgen hebben een diameter van 622 milimeter. Hier past in principe elke wat bredere band van de maat 622 mm op.

 5. Hoi Charles,

  Ik had nog een vraagje over de wielen in mijn fiets. Er zaten volgens mij niet meer de orginele in (Union naaf), maar 38 mm en 36 spaaks is dat normaal voor een transportfiets? Als het zo is ga ik aan de gang om andere naven te bemachtigen (misschien weet jij iets?) en ze nieuw te laten spaken. En heb jij toevallig een Juncker achterspatbord plaatje.

  Groetjes Cees.

  1. Hoi Cees,
   Er werden wel vaker onderdelen van Union in fietsen van een ander merk gebruikt zoals naven en pedalen.
   Er waren ook fabrikanten die om het even welke naam op een product zetten.
   Ik heb drie exact dezelfde dynamo’s met allemaal een andere naam op het naamplaatje en ik kan me voorstellen dat er met inslag logo’s voor naven ongeveer hetzelfde gebeurde. Tegenwoordig heet dat “private brand” in het bedrijfsleven.
   Ik vermoed echter dat je gelijk hebt dat er andere wielen in gezet zijn.
   Het zou nog kunnen dat er iemand zo wijs is geweest om de naaf te handhaven en er een andere velg omheen te spaken maar de meeste mensen kijken er een beetje tegenop om dat te doen. Ik draai er inmiddels mijn hand niet meer voor om maar dat is ook wel eens anders geweest.
   38 mm is in’t ieder geval een breedte van een velg die ik herken als van een oma/opa fiets waar banden van 28x 1 1/2 = 40 635 op horen en dat is dus niet voor een transportfiets.
   Ik moet er wel bij zeggen dat het er niet minder om fietst.
   Die oude stalen velgen konden ook wel wat hebben maar in de voorwielen zitten meestal spaken met de dikte 14 en in de achterwielen dikte 13 terwijl in transportfietswielen spaken met de dikte 12 gemonteerd werden. En even voor de duidelijkheid; 14 is dunner dan 12.
   Wielen spaken is een truukje en als je het eenmaal in je vingers hebt is het leuk om te doen en fietst iedereen in je omgeven ineens met de mooiste wielen rond.
   En dan nog even over het aantal spaken; bij mijn weten monteerde Gazelle wielen met 40 spaken en ergens anders ben ik ze alleen maar tegen gekomen als losse velgen en Sturmey Archer naven. Ik vermoed maar dat blijft een vermoeden dat 36 spaken in zwang zijn geraakt omdat er 144, een viervoud van 36, spaken in een gros zitten. Zo worden ze nog steeds verpakt. Dingen als kogellagerkogeltjes worden ook nog steeds per gros aangeboden en daardoor zijn volgens mij wielen met 36 spaken populair geworden maar nogmaals, dat weet ik niet zeker.
   De meeste transportfietsen die ik tot nog toe gezien heb zijn afgemonteerd met 36 spaken dikte 12 in de wielen behalve die van Gazelle en dat zijn dan ook nog eens échte oude fietsen. Van voor 1935.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Hoi Charles,

    Nog even over het aantal spaken (in mijn transporter.)

    Ik heb een F&S achternaaf uit 1926 met 40 spaken.
    De voornaaf van F&S uit plus/min 1930 deze heeft er 36.

    Bij een gewone fiets had ik dit wel begrepen maar bij een transporter zou ik het andersom verwachten.

    Hoe zal dit dan zitten?

    Groeten ook van mij,

    Dick

   2. Hallo, Charles
    Ik krijg de indruk dat je hier twee merken over een kam scheert om het maar zo te zeggen. Het Union van de naven, pedalen en kettingen e.d. heeft helemaal niks met het fietsenmerk Union te maken. Dat is een Duitse fabrikant van onderdelen. Ze hebben zo’n beetje aan iedere fietsenfabrikant hier in nederland wel onderdelen geleverd en leveren nog steeds. Je komt die dunne chromen voorasjes van ze met bergen tegelijk tegen in de huidige fietsen. “Private brand” kwam voor de oorlog volgens mij bij naven weinig voor. De meeste fabrikanten maakten hun eigen voornaven of gebruikten F &S e.d. Gazelle liet(laat) overigens hun trommelremmen (en de eigen versnellingsnaaf die ze een tijdje hebben gevoerd) bij Sturmey Archer maken. Wat betreft verschillende merken op de zelfde dynamo; dat is niet zo vreemd. Dynamo’s e.d. maken vereist wat meer specialisme, zodat het makkelijker/goedkoper is deze extern te betrekken. Je kon je eigen merk op een dynamo laten zetten, mits je natuurlijk voldoende afneemt. De dynamo’s (en ook koplampen) van het zwitserse Lucifer vind je ook met de naam van de nederlandse importeur erop: VT (van Tertholen) en de merken Simplex en Locomotief. Misschien nog wel meer. Empo had zijn eigen naam staan op verlichting van een duitse fabrikant: Nordlicht. In een jaren dertig catalogus van Juncker staat Junker verlichting die bij Melas (duitse fabrikant) vandaan komt. Volgens mij was Philips de enige nederlandse fabrikant. Deze zijn geloof ik niet onder andere merknamen verkocht. Philips was trouwens voor de oorlog een van de weinige fabrikanten waar de dynamo niet uit elkaar kon om hem te repareren. Je moest hem dan opsturen naar hun (zogenaamd om ondeskundige reparaties te voorkomen). Eysink had geloof ik z’n merk op Lucifer en Bosch spullen staan.

    36 Spaken is inderdaad het meest ganbaar. 40 Spaken ben ik ook het meest tegengekomen bij Gazelle, voornamelijk bij bakfietsen en (vooroorlogse)dienstfietsen. Deze hadden dan 40 achter en 36 voor met 28 x 1 1/2 velgen. Bij engelse fietsen werd meestal de combinatie 40 achter en 32 voor gebruikt. Dit ben ik zelfs tegengekomen bij engelse motoren uit de jaren twintig.
    Groetjes Erwin

    1. Hoi Erwin,
     Ja, ik was niet helemaal duidelijk maar ik had wel begrepen dat Union en Union drie is. “Ik houd van fietsen maar ook van fietsen” of zoiets.
     Er zit in mijn Juncker trouwens ook een vooras van Union maar dat is een echte “transport” dus ze konden het wel maar ik denk dat ze ook een goedkope lijn hadden.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 6. Hoi Charles,
  Weet jij of er in elke Juncker een Gazelle trapas past, want in mijn trapas komt veel speling te zitten of kan je dit nog stellen? Of zijn er nog andere alternatieven voor een Juncker trapas want ik weet niet of deze nog te verkrijgen is.
  Groetjes Cees.

 7. Hoi Cees,
  Als ik jou was zou ik eerst proberen de as te stellen.
  Dat kan je doen door de grote moer die aan de kant van de linker cranck op de trapas zit iets te lossen. Dat kan zonder dat je de cranck loshaalt. Dan kan je het gedeelte van het trapaslager iets aandraaien zodat de speling verdwijnt. De draad die op de as zit is “linkse draad” dat wil zeggen dat je de moer met de klok mee los draait.
  Ik ben net bij een fietsfabrikant op bezoek geweest en die vertelde mij dat er onderdelen gebruikt werden die voor handen waren. Dat wil zeggen dat bij dezelfde merken wel eens andere maten gebezigd werden.
  Dus ik kan je niet zeggen of er net als bij mij een Gazelle trapas in past.
  Mocht ie kapot zijn dan kan je hem het beste opmeten. De buiten kant van de cups, de dikte van de as en de lengte van de as zijn daarbij belangrijk.
  Veel succes en als je nog iets te vragen hebt dan horen we het wel.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *