Prachtige Gazelle voor de liefhebber

Gazelle voor de liefhebber

Goedenavond,

Ik heb mijn Gazelle transporter te koop staan. Onlangs gerestaureerd. In een geweldige staat. Mag ik deze hier te koop aanbieden? Ik bied ‘m juist hier aan omdat ik graag wil dat ie wel bij een liefhebber terecht komt.

Alle lof gaat uit naar de man die hem tot in deze staat wist terug te brengen.
Onlangs heb ik de Gazelle bij een particulier in Aalten overgenomen voor een prijs van 500 Euro.

Heel erg veel info heb ik niet. Hij is van voor 1950. Het frame nummer onder de zadelpen is niet meer leesbaar omdat er nieuwe poedercoat op aangebracht is. De vorige eigenaar heeft het niet genoteerd, jammer. De assen zijn origineel. Voor de rest is alles origineel.

Het is echter ook nog niet zeker als ik hem weg doe. Maar als het wel gaat gebeuren, dan wel naar een andere liefhebber.

Als eerste wil ik weten als het mogelijk is om er achter een kleiner tandwiel op te zetten. Klinkt mischien raar, met zovéél gewicht aan staal, maar om ‘even lekker op te schieten’ trap je je helemaal blauw. Weet jij mischien wie deze heeft? Nostalgie Oirschot mischien? Het is de bedoeling dat de Gazelle mijn huidige Sparta Pick Up vervangt, mits dit lukt met het achtertandwiel. Er zit nou een 22-tand(s)wiel op, extra breed en extra breede ketting. Twee of drie tanden lager zou mischien al volstaan…? Mag ik deze vraag ook op de site van jou zetten?

Als dit gaat lukken is de kans zeer groot dat ik de Gazelle zelf ga gebruiken. Mocht het niet gaan lukken, is het voor mij niet praktisch om hier mijn huidige fiets van te maken, wat ik echt heel jammer vind, want het is gewoon een pracht exemplaar. Zelf de originele verlichting en dynamo heb ik er bij.

Gegroet,
Jeroen Brouwer

6 gedachten aan “Prachtige Gazelle voor de liefhebber”

 1. Jeroen,
  Ik zat eigelijk met het zelfde probleem,alleen mijn tandwiel was ook nog flink versleten.Ik ben aan het zoeken geweest maar kon geen vervanger vinden tot dat ik bij een oud baasje kwam die mij een kompleet nieuw binnen werk incl.tandwiel aan bod van Czeche makelaarij.(Merk :velosteel)
  Toen gemonteerd samen met een nieuwe ketting.
  Het paste gewoon in een f&s naaf!
  Het nadeel is alleen dat het een dun tandwiel is en niet helemaal in lijnstaat met het voortandwiel
  Inmiddels zit die er al weer een tijdje op en doet het prima,en trap me niet meer blauw!

 2. Ik heb waarschijnlijk een nieuw tandwiel. Het is ook een dun exemplaar. Dikke zijn volgens kenners niet of nauwlijks te krijgen. Volgens de specialist maakt dat niet veel uit. Dus de kans is groot dat dit mijn fiets wordt.

  Houd julie op de hoogte!

 3. Jeroen
  een oudeF&S naaf heeft een schroefdraad tandwiel, en met de binnenwerk vervanger zit een springborgveer
  Ik hoop dat je vervanger schroefdraad is!
  gr Ad

 4. Hallo Jeroen

  Dus jij wil hard rijden he!!!ik sprint zelf ook veel met m,n transporter.
  Maar ik zou m,n orginele transporter nooit wegdoen voor een neppert!.
  Vooral nu je zo,n mooie hebt .
  Ben even wezen zoeken vond behalve een 20 tands tandwiel ook nog een 18 tands tandwiel TRANSPORT.
  Zie m,n ingezonden artikel Transporttandwielen .
  Groeten Marcel.

 5. Hallo Jeroen, als je om het hand zit met je achternaaf, dan kan je het gehele binnenwerk met tandwiel van een favorit naaf probleemloos overzetten. Deze naven zijn identiek aan de F&S naven. Kwalitatief iets minder maar niet slecht. Ze werden in de jaren 50/60 veel in hulpmotorrijwielen gemonteerd. Als je er een moet hebben kan je er wel een van me komen halen, ik heb er nog wel wat liggen. Gr., Emile

 6. Fietsfanaten!

  Er zit inmiddels een 20 tand(s)wiel op en bevalt me beter als de 22 tands. Een vriendelijke fietsfanaat van deze site heeft mij een breed exemplaar kunnen leveren. Mischien mag het nog wel een tandje minder. Eerst maar kijken hoe dit verder gaat, aangezien het in ons land nogal veel waait, en altijd tegen de wind in fietst… Dus de Gazelle staat niet meer te koop. Ik heb nooit meer een andere fiets nodig. Wat een tank zeg! Zwaar, degelijk en je fietst in stijl.

  Maar wat een verschil zeg met m’n Sparta! Daarbij is de Pick Up een circusfiets. Niet dat het een slechte fiets is, integendeel. Fietst heerlijk. Maar het is niet het ‘echte’… De Sparta is nou ook omgedoopt tot caféracer.

  En maat van mij verklaarde mij voor gek, dat ik me op zo’n zware fiets voortbewoog. Hij kreeg de transporter amper de lucht in! Prachtig!

  Nou nog een keer een authentiek verantwoorde standaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *