23 juni 2012, fietstocht LVW 3 rond Winterswijk

De start
Werden LVW 1 en 2 nog gereden door een klein aantal liefhebbers van transportfietsen en andere klassieke rijwielen uit de regio, dit keer staat de tocht open voor rijders (en rijdsters!) met historische fietsen uit het hele land.

Er is veel te zien in de omgeving van Winterswijk, dus we vertrekken niet te laat, 10.15 uur. Wie met de auto komt kan de P&R parkeerplaats bij het station gebruiken. Met de trein komen kan natuurlijk ook. Treinen vanuit Arnhem en vanuit Zutphen arriveren om 9.40 uur.

De tocht
De eerste stop is in Bredevoort. Hier heeft iedereen gelegenheid om wat rond te wandelen in het oude stadje of te gaan snuffelen in een van de vele tweedehands-boekwinkeltjes. Vanuit Bredevoort fietsen we naar het Vragender Veen. Het Veengebied gaan we niet in. Dat is te gevaarlijk zonder gids. Wel gaan we gebruik maken van de aangrenzende picknickplaats.

Bij Vragender kunnen we een kijkje nemen in een hut waar van 1944 tot 1945 vijf mannen ondergedoken zaten; een Engelse vlieger, twee gedeserteerde Duitse soldaten en twee Nederlanders. De hut was verstopt in een aarden wal en niet groter dan vier vierkante meter.

Het hieropvolgende traject van de fietstocht gaat voor een deel over een bijzonder pad. Van 1883 tot 1911 reed hier namelijk de stoomtram Lievelde Groenlo. Nadat de rails waren weggehaald was het nog een tijdlang fietspad. In 1999 is dit fietspad in ere hersteld en daar maken we nu dankbaar gebruik van om in Groenlo te komen.

Groenlo bezit namelijk een bijzonder museum, de Stoomhoutzagerij Nahuis. Deze houtzagerij is tot 1977 in bedrijf geweest en was daarmee waarschijnlijk de laatste industriële gebruiker van stoomkracht in Nederland. De stoommachine, die de beide zaagmachines en ook de takelinrichting aandrijft, dateert van 1897. Een tweede stoommachine, bouwjaar 1892, drijft een 110-volt dynamo aan, voor de verlichting van het bedrijf en omliggende woningen. Beide machines zijn nog volledig in takt en enkele keren per jaar brengt een team van vrijwilligers de ketel onder stoom en laat zien hoe met stoomkracht geweldige boomstammen tot planken worden gezaagd. De 23e juni is zo’n dag dat we de gelegenheid krijgen om deze meer dan honderd jaar oude techniek in werking te zien, dus daar nemen we de tijd voor.

Vanaf Groenlo fietsen we weer door een heel afwisselend landschap met bij Meddo een korte rustpauze. In Winterswijk zien we, voordat we terug bij het station zijn, de onlangs gerestaureerde gebouwen van de voormalige Tricotfabriek, als herinnering aan het rijke textielverleden van deze plaats.

Afstand
De totale afstand is 39 km. De etappes tussen de diverse rustpunten zijn nooit langer dan 8 à 10 km. Er wordt gefietst over autoluwe wegen, verharde fietspaden maar ook over de smalle onverharde fietspaden langs zandwegen. Geen probleem dus voor fietsen en fietsers in/met een redelijke conditie. Voor bakfietsen zijn sommige paden echter te smal.

Eten en drinken
Wie daar zin in heeft kan ’s morgens voor koffie terecht bij de stationsrestauratie en natuurlijk in Bredevoort. De lunch krijgt de vorm van een picknick. Neem allemaal wat lekkers mee, iets zelfgebakkens, een specialiteit uit uw streek, verzin maar wat om uw medefietsers te verrassen. Want op de picknickplaats delen we natuurlijk alles. Bij de stoomhoutzagerij zijn in de kantine koffie, thee en koeken te koop.

Kosten
Behalve de toegang tot de stoomhoutzagerij zijn er geen kosten verbonden aan deze tocht. Vooraf aanmelden is ook niet nodig. Voor meer informatie kunt u terecht bij Sjoerd ter Burg (0543 516411).

Tot ziens op zaterdag 23 juni!

17 gedachten over “23 juni 2012, fietstocht LVW 3 rond Winterswijk”

 1. Hoi Sjoerd,
  Wij gaan ook mee! Lijkt me een leuke tocht met veel bezienswaardigheden. Vooral die onverharde paden vinden wij leuk. Lekker stoempen noemt Sandra dat. ‘k Laat op het forum van De Oude Fiets ook nog iets van me horen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Hallo Sjoerd en consorten,
  Ik ga eerst de Grote Transportfietsen Toer rijden en als me dat bevalt, kon het wel eens zijn dat ik me ook ga opgeven voor deze toer. Zoals ik het gelezen heb lijkt het mij een leuke rit te zijn door een mooie streek.
  Ik laat nog van me horen (na zaterdag)
  Groeten Peer

 3. Hallo Sjoerd
  Helga en ik gaan ook mee , verder willen mm Dochter en haar man ook mee komen ,zij hebben (nog) geen transportfietsen dus komen op gewone fietsen.

  1. Hoi Charles,
   Het lijkt me een plezante avond te worden. Helaas moet ik verstek laten gaan want er moeten mensen overgezet worden met het veerpont. Ik lees graag na woensdag je collum die je gaat voorlezen. Je teksten kennende zal het een interessant stuk zijn, verweven met een dosis humor. Veel succes toegewenst en we zien elkaar wel weer
   Groeten, ook aan Sandra
   Peer

 4. beste Peer ff een doordenkertje ;vroeger stond hier in de buurt bij de pont ; HIER ZET MEN OVER EN WEER ;WEER

 5. Hallo Richard,

  Het lijkt mij een mooie route en gezellig en interessant om mee te fietsen . even voor de check, het startpunt is vanaf Station Winterswijk.

  met vriendelijke groet,

  Myriam Corzilius,
  Founder concept developer
  Amsterdam Fietsmuseum

 6. Nu krijg ik een telefoontje van mijn vader met de mededeling dat de begrafenis van Paul, onze huisarts en goede vriend plotseling is overleden. Mijn aanwezigheid is gewenst en ik wil Paul ook graag een laatste eer bewijzen want hij stond lang gelden voor de moeilijk taak mijn 18 jarige zus en 20 jaar later mij ook nog jonge moeder op menselijke wijze te begeleiden naar de onvermijdelijke dood , dat zal ik nooit vergeten.Ik ga dus afscheid van Paul nemen en wens jullie een mooie fiets tocht toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *