Weer een nieuwe transporfiets de weg op

Hoi Bas,
Er is weer een fiets door mij gerestaureerd. Deze keer was het in opdracht van mensen die op een schip wonen.
Het bleek een Simplex te zijn. Dat werd duidelijk aan de typische manier waarop Simplex zijn balhoofdplaatjes monteert, met vier nageltjes. De balhoofdlagers zitten in een voor Simplex typische verdikking van het frame. Ook zo’n kenmerk is de trapas met aparte stopkappen over de inslagcups geschoven.
Het voorspatbord bleek gemaakt van een voormalig achterspatbord en het achterspatbord was vervangen door eentje van Gazelle.
Al met al een leuke fiets en ik hoop dat ze er een keer mee op komen dagen tijdens De Grootte Transportfietstoer of de Ruilbeurs voor Transportfietsen en Onderdelen daarvan.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

32 gedachten over “Weer een nieuwe transporfiets de weg op”

 1. Tja Charles ,mijn Simplex transporter projekt staat op een zeeeer laag pitje .Er is al een tijdje geleden aan de achterbrug gelast en gezandstraald !zinsdien niets meer aan gedaan!!!!maar als ik deze dan zie dan moet ik er toch maar weer eens iets aan gaan doen!!

  Groet Ad

 2. Hoi Charles

  Valt me nu pas op dat er aan ketting zijde links en rechts bij de lugs van de bovenste frame buis een gaatje is geboord ,zijn die helemaal door ? .
  Is die soms verzinkt geweest ? .

 3. Hoi Marcel,
  Ja, er zitten gaatjes in en ik heb me daar ook over verbaast maar wist niets te verzinnen waar het goed voor is geweest.
  Het is in’t ieder geval niet voor het snoertje voor het achterlicht of het moet zo zijn dat er een achterlicht aan de achtervork of aan de zadelpen heeft gezeten.
  Ze zaten maar aan één kant. Misschien is er ooit iets op gemonteerd.
  Dat van dat verzinken begrijp ik niet helemaal maar ik kon geen zink vinden.
  Wat bedoel je daarmee?
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi, Charles
   Ik denk dat ik wel weet waar dat gat bij de bovenste balhoofdlug is. Hier heeft een stuurvastzetter (ik weet niet hoe het vroeger officieel heette) gezeten. Er zat daar een soort grote geribbelde moer die je met de hand kon aandraaien. Dit zit op een stalen pen geschroefd welke aan de andere kant vast zit aan een stalen bandje wat zelf weer om je vorkbuis zit. Als je de moer aandraait wordt het bandje aangetrokken om je vorkbuis en zorgt er zo voor dat je stuur niet om slaat. Je ziet het soms wel eens op fietsen uit de jaren dertig en eerder. Ik heb zelf nog zo’n setje liggen, zat in een hele oude BSA fiets van mij. Bij deze is het stalen bandje kapot. Ik moet dat ooit nog een keer repareren en weer in het frame terug plaatsen. Ik zal het opzoeken en een foto plaatsen.
   Gr. Erwin

    1. Hoi Erwin,
     Toch bedankt voor het meedenken.
     Het ziet er in de balhooflug en in de zadellug precies hetzelfde uit. Ik heb werkelijk geen idee waar het goed voor is geweest en vermoed dat er ooit klemmetjes of iets dergelijks hebben gezeten om iets langwerpigs in vast te zetten. Gereedschap of zoiets.
     Misschien is er iemand creatief geweest.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 4. Hoi Charles
  Ik heb zojuist nog even naar mijn Simplex frame gekeken ,en bij die van mij zijn geen ronde gaatjes te bekennen,het zou misschien ook kunnen dat het voor een reclame bordje is geweest.
  Groet Ad

 5. Foto-reactie van Erwin:

  Dit is het type stuurvastzetter waar ik het over had. Ik ben dit op zowel nederlandse als buitenlandse fietsen tegengekomen (jaren dertig en eerder). Deze komt uit een jaren twintig BSA.
  Het is in principe niet meer als een bandje van verenstaal wat om de vorkbuis zit. Het enige wat er voor nodig is is een gaatje in de bovenste balhoofdlug en een opening tussen de horizontale framebuis en de buitenbalhoofdbuis van het frame. Misschien nog een idee voor als je een stuurvastzetter zoekt.
  Gr. Erwin

   1. Hoi, Charles
    Het bandje zit inderdaad tussen binnen en buitenbalhoofdbuis in.
    Door het aandraaien van de knop trek je het bandje strak om de binnenbalhoofdbuis.
    Gr. Erwin

   2. Ik snap er ook geen hout van. Ik zie net zo’n gaatje in het frame zitten bij de zadelbuis. Dan zou daar ook zo’n klemmetje gezeten moeten hebben.

 6. Hoi Erwin,
  Ben ik toch weer slimmer dan ik dacht. En je had al gezegd dat het dat niet kon zijn omdat het gaatje te veel naar achteren zat, toch?
  Dat gaatje aan de achterkant kan alleen maar of van een klem, een reclamebord of een draadje voor het achterlicht wat aan de achtervork of aan de zadelpen zat gemonteerd.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi, Charles
   Ik had in de eerste instantie het achterste gaatje over het hoofd gezien.
   Misschien is je fiets van een loodgieter o.i.d. geweest, we zullen het waarschijnlijk nooit weten.
   Gr. Erwin

 7. Hééé!! Bas!!
  Wat een veranderingen ineens. Ik vind het wel leuk moet ik zeggen en er kunnen er best nog een paar bij.
  Die ene meen ik te herkennen als een Eijsink en het model met die drie stangen ken ik van een advertentie dat ie gestolen was en later ook weer teruggevonden. Hier op de site ook te bewonderen.
  http://www.transportfiets.net/2009/10/11/oranje-gele-transportfiets-gejat-uit-de-pijp/
  En nu willen we natuurlijk meteen weten wat voor merk dat nou eigenlijk is.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

   1. Mischien ook een idee ?
    Aan de zijkanten van de pagina de verschillende modellen zetten
    Dus links en rechts i.p.v. boven in dan kan er mischien een Adek en een Mohawk en nog wat bakfietsen bij .

  1. Hoi Mario,
   De fiets op de foto heb ik gerestaureerd. De foto is genomen bij ons in de achtertuin.
   Het toeval wil dat ik nog zo’n frame heb liggen dus ik zal eens contact opnemen.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *