Help, ik heb een Tank gekocht!

Beste transportfietsvrienden!

Eind vorig jaar heb ik een transportfiets van het merk „Cycles Tank“ gekocht, voor zover ik kan beoordelen helemaal in originele staat, behalve de kleur. Hij moet ooit een keer zijn overgeverfd, de kleur onder de nogal amateuristisch aangebrachte zwarte verf is iets tussen rood en oranje (RAL 3001 of 3002, ongeveer). Afgezien van het balhoofdplaatje is er bij verschillende musea en verzamelaars niks over deze fiets of zelfs dit merk te vinden.

Wel vond ik laatst een afbeelding van de evolutie van het logo van Renault; die blijken kort na de Eerste Wereldoorlog hun logo te hebben veranderd in een tank, om hun trots op de overwinningen met tanks uit eigen productie voor reclamedoeleinden te gebruiken. Toeval? Ik weet het niet. De tank van Renault rijdt de andere kant op, bovendien hebben zij bij mijn weten nooit fietsen geproduceerd…

Het merk Tank blijft voor mij dus een fascinerend raadsel. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de één of andere grapjas dat balhoofdplaatje gewoon zelf heeft verzonnen, maar ik blijf gewoon hopen…

Om dat ik de fiets graag weer in de oude staat zou willen herstellen, inclusief de oude belettering, ben ik op zoek naar iemand die iets meer weet over dit merk en zelfs misschien foto’s van vergelijkbare fietsen heeft. Wie helpt me?

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groeten,

Josse de Bruijne
Leipzig

Cycles Tank marque deposee

4 gedachten aan “Help, ik heb een Tank gekocht!”

 1. Hallo Josse
  Dat oranje/rood kanijzer menie zijn voor de bescherming tegen roest.
  verder denk ik dat het een fiets uit Belgie is.
  En een orginele marnier om je fiets zo neer te stallen (misschien ook Belgies)
  Groet Ad

 2. Als je zo op internet niks kan vinden over Tank Cycles
  Kun je ook eens kijken op Wielersport.slotblog.nl bij Otto,s balhoofdplaatje ik denk dat de heer Otto Beaujon je misschien verder kan helpen in je zoektocht hij weet ook veel over buitenlandse Rijwielen .
  Je kan de vraag anders ook posten bij Vereniging “De oude fiets ” .

 3. Hallo Josse,

  Vanmiddag had ik al een berichtje over de gevonden Tank naar Otto Beaujon gestuurd. Hij weet inderdaad wat meer te vertellen over deze fiets. Dit was het antwoord:

  “Het balhoofdplaatje van ‘cycles Tank’ is ontegenzeggelijk Belgisch, en wel gedeponeerd door de groothandel Freddy Gillet-Poncin in St. Hubert. De afbeelding is weliswaar een tank uit de eerste Wereldoorlog, maar ik schat het, ook qua uitvoering, toch op jaren ’50: dat was een periode waarin het krijgsbedrijf verheerlijkt werd in allerlei uitingen: marsrepen met starts and stripes, en om ons te beperken tot de fietsen: merken als Dakota, Liberator, Sherman en Shrapnell zijn hetzelfde gevolg van het overwinningsgevoel in de nadagen van W.O. 2.

  Wat de fiets betreft: het voorbeeld, met de drager bevestigd aan het frame, in plaats van meedraaiend met de vork, kom je in Frankrijk en Engeland tegen bij bv fietsen van post- en krantenbezorgers. En in België waren zelfbouwende groothandels (er waren in dat land ooit meer dan 500 framebouwers) vaker geïnspireerd door Fransen en Engelsen, dan door Nederlanders. Sturen met een vol beladen Nederlandse transportfiets was trouwens ook lang geen vanzelfsprekendheid, zoals je zelf weet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *