Rijwielfabriek “Wereld” Groningen

De Groningse rijwielfabriek “Wereld” was gevestigd in de Gelkingestraat 52. Na de oorlog verhuisde het bedrijf korte tijd naar Utrecht.

De eigenaar was Paul van der Meer. Naast Wereld-fietsen werden Herald-fietsen geproduceerd.

Hier de transportfietsen uit de folder van 1938.

Niet vaak wordt het merk van het zadel genoemd. Hier is het een dubbelstrops Hulshof Transport met achter afhangende brugveer. Styria remnaaf is goedkoper dan de Torpedonaaf. Het goedkoopst is echter de Centrix remnaaf.

Alle geëmailleerde delen zijn tegen roest gegarandeerd. Geprepareerd volgens systeem “Parker”.


Met dank aan Marcel, Sjoerd en Velorama.

4 gedachten aan “Rijwielfabriek “Wereld” Groningen”

 1. Beste verzamelaar, leuk om de textielfabriek van mijn grootvader op internet tegen te komen. Ik ben naar hem vernoemd. Al s klein mannetje kwam ik wel in de fabriek in Blauwkapel.
  Paul van der Meer

  1. Hallo Paul, ben jij een zoon van Arnold? Ik ben Hetty, een dochter van Johan. Kleindochter van Paul van der Meer.
   Wat leuk om dit tegen te komen.
   Groet, Hetty Christiaanse van der Meer.

 2. Beste Paul,
  Jouw opa was de peetoom van mijn vader en “dwong of adviseerde” mijn vader ……Paul…… (inderdaad) In 1964, mijn schoolfiets zonder versnellingen te voorzien van een 2 versnellingen terugtrapnaaf. Het fietsen werd toen hobby voor mij.

  1. Hallo Peter, je had meer geluk dan ik. Mijn opa, Paul van der Meer, heeft zijn zoon Johan (Wereld rijwielen Gelkingestraat Groningen) nooit geadviseerd om zijn dochter een fiets met versnellingen te geven…
   Helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *