17 gedachten aan “Batavus Utility Bike / BUB”

  1. Weer iets nieuws. Het paperclip frame. Ik krijg steeds meer de indruk dat men geen fietsen meer wil maken maar iets nieuws. Dat heet dan ‘Dutch Desigh’ en daar moeten we trots op zijn. Je kunt er een prijs mee winnen. En, wie weet, kun je er ook nog op fietsen.

  2. Hoi Roeland,
    Misschien zit er een ontwerper bij Batavus met een vast contract en die moet toch ook wat te doen hebben. Vooral voor mensen die zoveel geld hebben dat ze zijn afgeleerd om zich niet te vervelen.
    Die willen wat “nieuws”.
    Niet echt maatschappelijk verantwoord ondernemen. Enige duurzaamheid is niet te vinden in die gedachte.
    En ik ben natuurlijk een zuurpruim als ik zoiets zeg.
    Nou ja, ik heb net weer een paar fantastische, roestige en “koet oolt dutsj disaajn” transportfietsvelgen binnengekregen waar ik weer wielen van kan maken.
    Dus mij hoor je niet klagen. Geen stuiver om aan mijn kont te krabben maar ik verveel me ook niet.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles.
      Kennelijk wordt er toch iets in ons wakker. Wij weten het inmiddels wel. Nu de rest van de wereld nog. Ik zit momenteel te werken aan een schilderij met de titel ‘Celebrate the end of growth’. Er komt geen (oude) transportfiets in voor maar dat had zomaar gekund.
      Groeten,
      Roeland.

  3. Hoi Roeland,
    Nou ja, niet iedereen hoeft persé met antieke transportfietsen rond te fietsen (liever wel natuurlijk) maar die eindeloze fout om oorzaken van enig onwelbevinden steeds maar buiten je zelf te zoeken stimuleert niet bepaald enig verantwoordelijkheidsgevoel. En daar komt dan weer allerlei vervelend gedoe van.
    Maar het is wat je zegt, ga dat maar eens uitleggen zonder je als betweter te gaan gedragen.
    Ik blijf het voorlopig herhalen alsof de grammofoonplaat blijft hangen.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  4. Sparta had vroeger ook modellen met mooi gebogen buizen .
    Zie Rijwiel .net – Sparta .
    Vaak is een model { ontwerp } niet nieuw maar juist een oud ontwerp in een nieuwe jas ! .
    Zo kwam ik vandaag een hoog kruisframe tegen maar , vrij nieuw !
    Gewoon nieuw geproduceerd het zag er van afstand net zo uit als m,n Gazelle uit 1937 , en ik maar denken dat ik een vrij bijzonder Rijwiel had ? .

    1. Wij hebben die Sparta’s als huurfietsen gehad en er zijn aardig wat frame’s gebroken. Het idee was leuk, maar in de praktijk werkte het van geen meter. Ik hoorde dat Sparta op een gegeven moment met een vrachtwagen langs kwam bij de fietsverhuur van Amsterdam Centraalstation om dertig gebroken frame’s op te halen. Ik heb zelf ook de nodige fietsen van een nieuw frame voorzien.
      http://www.rijwiel.net/spafra2n.htm
      Het waren voornamelijk de damesframe’s die braken, bij herenframe’s gebeurde dat een stuk minder. Bij het balhoofd heb ik nog nooit een breuk gezien bij deze Sparta’s, het was vrijwel altijd het bracket.
      Gr. Erwin

  5. Geloof het of niet maar ik heb ooit een herenfiets, toerfiets van Fongers over de helft gereden.
    Op enig moment dacht ik “wat fiets die fiets lekker, het lijkt wel of ie veert” en voor ik het wist lag ik op mijn snuffert met mijn goeie fatsoen. Was de buis tussen het balhoofd en de trapas gebroken!! Nog niet eerder meegemaakt en daarna ook nooit meer iets dergelijks gehoord of gezien. Zal wel een nieuw ontwerp in een oud jasje geweest zijn.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi, Charles
      Ik heb dat vaker gezien dat ze daar breken. Zeker bij oneffen wegdek krijgt deze buis aardig wat krachten (via de voorvork) te verduren. Bij een ex-collega was die buis bij zijn Raleigh op de plek van het pomphaakje gaan scheuren en doormidden gegaan (tot zijn verrassing). Zelf heb ik ook nog een Fongers frame uit 1936 waarbij de zitbuis uit de bracketlug is gebroken. Zo te zien zat er vrijwel geen soldeer op de verbinding.
      Gr. Erwin

  6. 10 jaar later ….
    Het is de perfecte fiets, licht en sterk en geen enkele moeite met mijn veel te hoge gewicht.
    Echt nog nooit zo een goede fiets gehad als deze paperclip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *