De transportfiets van Maurice

Beste transportfiets.nl,

Ik ben Maurice Faes uit Tilburg en ik ben in het bezit gekomen van een antieke transportfiets 28 inch via marktplaats.

Foto’s zijn niet optimaal i.v.m. dat ze met een oud/kapot fototoestel gemaakt zijn. Kan eventueel nog betere maken binnenkort met nieuw toestel, maar ben erg benieuwd naar wat jullie hierover vertellen zouden kunnen

Ik zou deze graag willen restaureren, maar ben hier niet helemaal mee bekend,

vandaar eerst maar eens proberen te weten te komen, welk merk het is!

Kenmerken ter identificatie:
Achterspatbord is met de hand geschilderd. Voorop zit een bagagerek van het merk Roelewiel.
Serienummer bij het zadel 54130 .(zie foto)
Balhoofd: geen kenmerk maar zie foto
Kettingblad: zie foto
Transfers: geen
Naven: geen idee welke
Herkomst: afgehaald in Best , verder geen info bekend
Voordrager een Roeklewiel.

Hopenlijk kunnen jullie hem dateren!

Indien meerdere informatie voor datering nodig is hoor ik dat graag

Met vriendelijke groet,

Maurice Faes

Tilburg

27 gedachten aan “De transportfiets van Maurice”

    1. Beste Charles, natuurlijk wil ik dat . Hoe kunnen we dit afspreken? Fiets is nu nog niet rijdbaar dus zal met auto vervoerd moeten worden. Is het misschien mogelijk om advies in te winnen over wat te repareren? Wil er proberen toch dagelijks op te gaan rijden

      Ik heb nog van het achterwiel in de as gegevens gevonden.

      Betreft : een Styria as met daaronder in een cirkel nummer 50.
      50 is waarschijnlijk het bouwjaar van de as.

      Graag hoor ik van je,
      Maurice.

  1. Hoi Maurice,
    Misschien is lopen ook een optie. Ik meen te weten dat je in Tilburg woont?
    Styria werd gemaakt in Oostenrijk en is best een goede naaf. Ik heb er een in mijn Gazelle zitten en die doet het best goed.
    Ik ben nu even bezig om het Weekend van de Biodiversiteit te coördineren maar daarna weer alle tijd.
    Ik weet niet of je door de week kunt maar dat zou mij wel het beste uitkomen. Woensdag de 25e of dinsdag de 26e?
    Laat maar weten wanner je kunt.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles,

      heb gisteren een poging gedaan om hem “rijdbaar” te maken. Dinsdag is het de 24e of woensdag de 25e? Ik werk in de stad en kan proberen met deze fiets naar mijn werk te gaan en daarna langs de Hall of Fame? Even na 17:00 as dinsdag de 24e,( kan ook eventueel tussen de middag, tussen 12:30 en 13:30). Ik hoor het wel wat het beste uitkomt.
      Groeten/ Houdoe zeggen ze in Tilburg,
      Maurice

      1. Hoi Maurice,
        Ja, dat moest donderdag de 26e zijn en niet dinsdag. Tussen de middag kan niet maar ’s avonds na 17.00u wel. Als je in de stad werkt is het misschien slimmer om meteen naar de Noordstraat te komen. Ik zit daar dan in het KunstpodiumT op nr. 105 tegenover Sam-Sam.
        Doen?
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

        1. Hoi Cherles,
          vanavond het voorwiel onder handen genomen. Het voorwiel zwabberde het leek wel alsof je kachel was! De oorzaak was 1 groter kogeltje te zijn t.o.v de rest in de as, Na vervanging ging het weer redelijk, er zit helaas nog een slag in het wiel. De transporter nog een black polish poetsbeurt gegeven en hij knapt al aardig op, in orginele staat dan. Zie je morgen,
          Groeten Maurice

  2. Hoi Maurice

    Als je je afvraagt wat het merk van je zadel was , dat was zo te zien Erjeka uit Mijdrecht en kom je vrij veel tegen op Oltimer Rijwielen .

    1. Beste Marcel,

      ik ben een zadel aan het restaureren en hoor vandaag
      van Charles Wagenaar dat ik jou daar het beste voor kan benaderen.

      Wil je svp contact met me opnemen op mijn mailadres MauriceAnnuska@hotmail.com over mijn vragen over onderdelen van het te restaureren zadel?

      Alvast bedankt

  3. Hallo Maurice,

    Als ik de plek en de vorm van de cijfers van het framenummer bekijk, dan is er een niet geringe kans dat dit een Juncker is. Ook komen bij Juncker zulke korte nummers (5 cijfers) met een 5 in het begin in de jaren ’50 voor, naast ook langere nummers. Maar op welk jaar precies 54130 zou slaan durf ik niet te zeggen.

    Groeten,
    Herbert

    1. Hoi Michael

      Naar alle waarschijnelijkheid tot aan het eind van de produktie { jaren 60 } van de oude modellen Transport fietsen en ik vermoed dat het Gazelle model het langst geproduceerd is { kan er natuurlijk naast zitten } .
      Maar wat ik wil zeggen is dat ook al zat het olie potje boven op de bracket deze vaak geen functie had ,het werd veelal standaard gemonteerd .
      Gazelle { WIE WEET OOK ANDERE MERKEN ? } had aan de onderkant van het olie potje een buisje welke weer uitkwam in een buis die tussen de cups om de trapas was gemonteerd de bedoeling was dan dat als je er de vet of olie spuit op zette deze via dat buisje naar beide lagers van de trapas ging .

    1. Zit het buisje bij uw Gazelle Transport rijwiel er nog in dan is dat orgineel .
      Bij 8 op de 10 Gazelle Transporters is het verdwenen ! .

      1. De trapas op de foto komt uit een Gazelle transport van 1946 en omdat dit net na de oorlog is kun je ervan uitgaan dat het standaard gemonteerd zat , ook op voor oorlogse modellen .

        1. Hoi Marcel,
          Als je onder het zadel olie in de zadelpen laat lopen komt het bij de trapas terecht. Het moet dan wel zo veel zijn dat het tijdens het fietsen over de randjes van de cups heen klotst. Het is door mij wel eens geprobeerd wat resulteerde in een overmatige smering omdat het er weer rijkelijk uitliep tussen de cups en konen.
          Als je het echter zo weet te doseren dat het er niet overvloedig uitloopt wordt het een soort oliebad. Door het bewegen tijdens het fietsen komt er dan steeds een kleine hoeveelheid olie in de lagers terecht wat een min of meer permanente olieverversing oplevert.
          Af en toe met de smeerlap onder het trapashuis is dan geen luxe maar het smeert wel goed.
          Het is niet altijd mogelijk omdat er ook nog systemen zo gebouwd zijn dat de cups in een bus zitten die het gat van de staande framebuis afsluiten en dan komt de olie niet bij de trapas.
          En een ander argument om het te laten kun je bedenken als je een lekke band hebt. Even de fiets ondersteboven zetten en dan vergeet je dat er onderin het frame een hoeveelheid olie zit.
          Maar nogmaals, het smeert góéd!
          Groetjes van mij,
          Charles Waagenaar

          1. probaat middel is dan een dotje poetskatoen in de zadelpen, als ‘m dan op z’n kop zet loopt het er maar heel langzaam uit en het helpt ook goed tegen invasies van eventuele oorwormen etc.

          2. Hoi, Charles
            Ik weet niet of dat oliebad van jou zo’n goed idee is.
            Meestal zitten ook ter hoogte van het olie niveau de opening naar de achtervork en schuine onder buis. Daar loopt ook een hoop olie in als je bijvoorbeeld de brug op rijdt. Je hebt ook kans dat de olie de isolatie aantast van een eventuele verlichtingsdraad die door het frame loopt. Na verloop van tijd zal de olie een verzamelplaats worden waarin vuil, verf en roestschilfers en dode insecten drijven. De drijvende delen komen dan in je lagers terecht. Gemalen oorwurm als lagersmering ? Zo’n buisje tussen je cups met een smeernippel op je bracket lijkt mij een beter idee.
            Gr. Erwin

  4. Reactie van Marcel:

    Hoi Bas

    Bij de Transportfiets van Maurice stuurde ik een foto van het smeer systeem van een gazelle transportfiets .
    Na aanleiding van de vraag tot wanneer de smeernippel op de bracket werdt gemonteerd .
    Echter vandaag bij het demonteren van een Junker dames fiets uit 1927 vond ik het zelfde systeem .
    een buisje om de trapas waar de onderzijde van de smeernippel op de bracket in uit komt die het vet of olie naar de lagers leid .
    Er zijn dus ook andere merken geweest die dit systeem monteerden .

    Groet Marcel .

  5. Hoi Marcel,
    Ik heb nu een Juncker van voor de overname door Gazelle en daar zit een “BSA”
    trapas in van B&W. Daar zit geen smeersysteem voor de trapas in. Ik heb er ook een van na de overname door Gazelle en daar zit een Thompson trapas in ook zonder smeersysteem.
    Ik heb ook oudere Junckers gezien met een Thompson trapas die het ook niet hadden dus ik ga er maar even van uit dat ze dat bij Juncker niet deden.
    Wat weer wel typisch was voor Juncker is dat ze het achterlichtsnoertje door het frame geleidden. Bij de oudere hadden ze daar in het trapashuis een aparte ruimte voor gemaakt wat aan de onderkant van het trapashuis te zien is. Dat bleek achteraf ook weer door andere merken gebruikt te zijn dus ik denk dat ze niet helemaal consequent waren met uivoeringen.
    Ik bedoel dat ik het lastig blijf vinden om aan de hand van dergelijke details het merk te traceren.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *