Contramoer van crank

Ik ben trots eigenaar van een mooie Gazelle transportfiets. Ik zou graag bijdragen aan de website. Ik zal ter identificatie alle kenmerken aflopen en zo goed mogelijk beschrijven, voor zover mogelijk. Bijgaand vindt u een foto van de fiets. Ik ben op zoek naar de contramoer van de crank. De crank is 20,5 mm en ik kan een dergelijk contramoer nergens vinden helaas. Ik hoop het voor elkaar te krijgen via uw website of misschien kunt u mij wel helpen.

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet,

Ted van Zwieten

18 gedachten aan “Contramoer van crank”

  1. Hoi, Ted
    Contra moer van crank ??? Een crank kan geen contramoer hebben.
    Aan een kant zit je pedaal in je crank geschroefd en aan de andere kant zit je crank aan de trapas (of bracketas zoals het officieel heet) en is geborgd/vast gezet door de crankspie. Bedoel je soms de borgmoer van de trapas/bracketas ?
    Gr. Erwin

  2. Beste mensen,

    Ik ben op zoek naar een Thompson trapas met dikte van 17 mm. Cups hoeven niet aanwezig te zijn perse, die zijn nog goed, maar de rest wel. Als iemand het heeft, en niks mee doet, hoor ik het graag.

    Groeten,

    Lander.

      1. Hi,

        If you still have this bottom bracket Thompson 40mm, I am interested, could you tell me how I could buy it from you ?

        Sincerely

  3. Hallo Charles,

    As-dikte 16 mm.
    As-breedte 154mm
    Inslagcup buitendiameter 40 mm

    En…. bereikbaar na 2 juni….

    Frits

  4. Ik heb erg veel speling op mijn rechter cranck ,als ik er een spie in doe staan de crancks niet meer in lijn, heeft iemand een tip hoe ik dit op kan lossen?,

    Groet,
    Erik

    1. Hoi, Erik
      Ten eerste moeten de spies omgekeerd zitten ten opzichte van elkaar. Als de crank naar voren wijst moet het schroefdraad beneden zitten. Als de spies goed zitten, kan het ernstiger zijn. Je zal beide cranks eraf moeten halen en de spie vlakken van je trapas moeten bekijken. Als deze mooi recht, vlak en zonder afgeronde randen zijn, is je as goed. Als dat niet is, zal je hem eigenlijk moeten vervangen. Hij zal dan altijd problemen met je spie’s blijven geven. Het kan ook zijn dat de diameter van je as kleiner, of het gat van je crank groter is geworden omdat er doorgefietst is met een losse crank (nooit doen ! Je as en crank kunnen in vrij korte tijd onherstelbaar vernield worden). Misschien kun je dan proberen het met een dun strookje staal tussen crank en as wat op te vullen. Maar of dat werkt is maar de vraag. Als alles in orde moet je zorgen dat beide spies het zelfde zijn en even ver afgevijld. In theorie zal dan alles goed moeten zijn.
      Succes, Erwin

  5. Hoi Erwin ,
    De vlakken van mijn as zijn mooi vlak ,het gat van mijn crack is inderdaad uitgesleten,als ik hem op de as schuif zonder spie kan ik hem heen en weer bewegen,ik zal het eens proberen met een stukje blik ertussen ,ik zal er ook een nieuwe spie inzetten,de oude is ingeslagen.
    Bedankt voor je reactie
    Gr, Erik

  6. Hoi Erik,
    Het is niet altijd even gemakkelijk om de crancks in elkaars verlengde te krijgen. Het vlakken van de spie is een nauwkeurig werkje.
    Zoals ik het begrepen heb moet er aan de spieën altijd gevijld worden. De hoek van het vlak is dan belangrijk. Dan zijn er ook nog verschillende diktes. 9mm, 9,5mm en voor een soort overmaat die bijna nooit voorkomt 10mm.
    Als je de goede dikte hebt en zoals Erwin ook al zegt verder niets beschadigd is kan je gaan vijlen.
    Als het spievlak van de trapas wel beschadigd is kan je proberen om de as “op te lassen”.
    Ik heb dat wel eens gedaan en dan het vlak weer zo goed mogelijk vlak maken. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het een langdurig werkje is om het vlak op de spie zo te vijlen dat de crancks goed komen te staan.
    In alle eerlijkheid heb ik zelf menig spie naar de vaantjes geholpen voordat ik in de gaten had hoe je zoiets voor elkaar krijgt.
    Enig visueel voorstellingsvermogen is dan wel handig. Het is te doen en aan te raden als je niet aan een trapas kunt komen.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  7. Bij mij zaten de cranks ook niet in lijn, Ik heb de spie er aan de andere kant ingedrukt (dus vanaf de verkeerde kant) en nu rij ik er al jaren met veel plezier er mee rond. Ik weet dat het niet zo hoord maar bij mij werkte het.

  8. Bedankt voor jullie reacties,
    ik heb de as en de cranks meegenomen naar de fietsenmaker ,hij verzekerde mij dat er niets aan de hand is en dat de speling tussen de as en de cranck gewoon opgelost kon worden met nieuwe spie,s ,en dat ik eventueel een spie andersom kon monteren (met de schuine kant naar achteren) zodat ik er een kleiner schuin vlakje aan kon veilen.
    Dit bleek niet nodig ,ik heb de beide nieuwe spie,s gemonteerd ,de crancks staan nu keurig in lijn ,al zit de ene spie wel wat dieper dan de andere.
    Ook heb ik de lagers vernieuwd ,hij draait nu weer als nieuw

  9. Mijn oude transportfiest staat te koop, mensen met interesse zie mijn advertentie op marktplaats. Gr Chris

    P.s. leuke site!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *