Nog een transportfietsidentificatie

Dag mensen,

Ik heb onlangs een transportfiets aangeschaft, mij is alleen geheel onduidelijk wat het merk en bouwjaar is.
Als jullie het één en ander weten dan hoor ik het graag!
Enkele details, mede dank aan Herbert Kuner:
Roelewiel voordrager
Styria remnaaf uit 1954
Framenummer, van boven naar beneden linkerzijde in de rijrichting: 151641 (waarschijnlijk, er staan 2 vage tekens voor)
Aan iedere zijde van de trapas een verticaal gat (voor standaard?)
Gazelle tandwiel (gezien de staat kan hij de orginele vervangen hebben)

Ik hoor graag van jullie.

Mvgr,
Fadiar

Met een follow-up:

Goedendag,

In navolging van mijn mail van 29/08, heb ik meer informatie van van Herbert Kuner mogen ontvangen m.b.t. de transporter.
Daarom hoop ik ook dat één van jullie iets herkend in deze fiets, zodat wij hem kunnen plaatsen in het cultuurhistorisch erfgoed.

Reactie van Herbert Kuner:

“Een Gazelle is het zeker niet, wel een oude (vooroorlogs) en bijzondere. Opvallend zijn vooral de gesmede achterpatten (frameplaat waar de achteras in vastgezet is) en de bandstalen spatbordstangen. Deze laatste kunnen natuurlijk in principe van latere datum zijn, er is aan deze transportfiets wel wat gesleuteld (trapas) en dat is ook normaal bij dit soort fietsen. Opvallend is dat de achterspatbordstang doorloopt als bumper ter bescherming van het achterlicht. Dat is iets wat pas met de invoering van het wettig verplichte achterlicht per 1-1-1938 opkwam.
Mustang was de eerste die met dit idee kwam, op mijn website lees je er meer over.

De wielen lijken mij ook niet origineel. De Styria-achternaaf is te nieuw, en bij beide wielen ogen ook de spaken te nieuw. Verder lijkt er naderhand voor de bevestiging van de bagagedrager iets op de staande achtervork te zijn gelast, zoals dat vooral vanaf rond 1950 door alle betere fabrikanten gedaan werd (maar over het algemeen niet bij transportfietsen).

Het framenummer lees ik als VH151641. Ik heb dit soort framenummer (combinatie letters/cijfers + plek waar het staat + rare vorm van de cijfers) nog niet eerder bij een merk gezien. Dus kan ik niet zeggen van welk merk jouw fiets is.
Maar probeer het eens op www.transportfiets.net, daar zitten mensen mee te lezen die meer over de details en kenmerken van transportfietsen weten.”

Ik hoor graag van jullie.

Met vriendelijke groet,

Fadiar Hemmen

14 gedachten aan “Nog een transportfietsidentificatie”

 1. Hallo Fadiar

  De 2 gaten bij de trapas zijn voor bracket bouten die voor borging van de cubs van een BSA (inschroef cubs } trapas dienen en mijn ervaring is dat die altijd 16 MM dik zijn { de BSA Trapassen } .
  En inderdaad kom je dit vaker tegen bij de oudere Transporters .

 2. Bedankt Marcel,

  Ok, bracket bouten dus.. Zou het gemis van deze bouten ook kunnen verklaren dat de as geregeld slipt (vooral bij bochten en aanzetten) aangezien er meer spanning op de as moet staan? Of is dit meer een gevalletje van vervangen?

  Mvgr,

  Fadiar

  1. Hoi Fadiar

   Het lijkt me zo aan de foto te zien dat de trapas is vervangen door een Thompson trapas { inslag cubs } .
   Je kan mischien controleren of er speling is en of de cubs kunnen bewegen .
   Ben het met Herbert eens het is een bijzonder exemplaar vanwege die vorkpatten het zou dan wel eens een jaren 20 fiets kunnen zijn .
   Ook apart zijn de sierlijke frame nummers met daarvoor 1 of 2 letters .

  2. Hoi Fadiar,
   Volgens mij heeft Ad gelijk en moet je het doortrappen in de achternaaf zoeken.
   Het kan zijn dat de rollen van de drijfkop vastgekleefd zitten in oud vet maar het kan ook zijn dat de drijfkop een beetje versleten is daar waar de rollen tussen de drijfkop en de mantel moet klemmen. Dat laatste is wel een zeldzaam euvel en ik heb dat maar één keer meegemaakt maar het is mogelijk.
   Je kunt dat zien aan slijtvlakken op de drijfkop als je het rollenhuis even demonteert.
   Maar het kan ook zijn dat als je de naaf uit elkaar haalt en alles goed schoonmaakt in de peteroleum of dieselolie en weer goed in het vet zet dat ie het weer doet. Je moet er dan wel even op letten dat de rollen niet blijven kleven in het vet.
   Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat het euvel is. Ik kan me niet voorstellen dat het iets met de trapas te maken heeft.
   En volgens mij heeft Marcel ook gelijk dat de “BSA” trapas vervangen is door en “Thompson” en dat zou ik weer origineel maken als ik jou was.
   Dan kan het wel eens zijn dat de schroefdraad in het trapashuis naar de vaantjes is en dat moet je dan weer even opnieuw (laten) snijden.
   Zo’n as met cups is nog wel aan te komen maar de boutjes zal je een beetje aan moeten passen. Die zijn in het midden een beetje afgeplat.
   Al met al een beste klus maar je hebt er dan weer jaren plezier van.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  3. Hallo Fadiar,

   Er is zo te zien een en ander technisch mis aan jouw fiets. Met alle respect en ik kan me vergissen, maar ik heb de indruk dat je een achternaaf- en trapasrevisie nog nooit gedaan hebt en dat je dit ook niet zonder hulp van een deskundige zal lukken.

   Bij de achternaaf zal het inderdaad plakkerig oud vet zijn of een versleten drijfkop. Dat laatste is geenszins zeldzaam. Als de naaf weer in elkaar gezet wordt NIET het geheel vetten maar alleen de drie kogellagers, voor de rest alleen olie op de onderdelen doen.

   Het feit dat de (ontbrekende) trekbouten bij de trapas vertikaal staan is interessant. Dat is over het algemeen een kenmerk van fietsen ouder dan ca. 1930, alleen bij Gruno komt het nog wat langer voor (maar qua framenummer is dit geen Gruno).

   Als je hier ooit weer een originele BSA-trapas in plaatst (zou mooi zijn), let dan op het schroefdraad. Juist bij hele oude fietsen is het schroefdraad van BSA-cups lang niet altijd hetzelfde. Er komen diverse soorten diameter en ook (bij dezelfde diameter) spoed voor. Dus niet met geweld een cup erin draaien en ook niet zomaar het geplette schroefdraad weer schoon snijden, maar eerst opmeten. Succes!

 3. Iedereen alvast bedankt voor jullie reacties,

  Als ik het zo hoor moet ik inderdaad één en ander aan de fiets reviseren en wijzigen.
  Ik zal kijken of ik iemand hiervoor kan regelen die mij hiermee gaat helpen, doch geloof ik dat het de moeite en tijd waard is. En dan gelijk alles zo orgineel mogelijk maken.
  Zal ik niet beter de Styria remnaaf kunnen vervangen voor type die uit die periode stamt? I.p.v. deze te reviseren?
  Even over de bumper op de bandstalen spatbordstangen, zullen deze later zijn gemonteerd? Aangezien verlichting pas later verplicht werd en de bumper is gemonteerd met klinknagels?

  Alvast bedankt!

  Mvgr

  Fadiar

  1. Hoi Fadiar,
   Ik heb nog best veel onderdelen van achernaven liggen dus als de spaken nog oké zijn en er geen slag in het wiel zit zou ik gaan voor het vervangen van onderdelen.
   Het enige wat er kan verslijten aan het “naafhuis” of “huls” zijn de kogelbanen.
   Zo’n fiets kan wel eens heel lang buiten gestald zijn geweest en dan willen er wel eens putjes in die kogelbanen zitten maar dat is alleen maar hinderlijk als het echt erg is.
   Als je wilt dat ik er iets aan doe dan moet je maar eens langskomen met de spullen dan kan ik er een keer een inspectie op los laten.
   Het zou wel gek zijn als het niet te repareren is.
   Spatbordstangen heb ik ook nog wel maar die moeten nog wel even geschuurd en gelakt worden.
   Je kunt in Beuningen of Tilburg langskomen als ik maar weet wanneer en waar je naar toe komt dan zorg ik dat de spullen er zijn.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 4. Dag Charles,

  Bedankt voor je aanbod. Ik zal de fiets een keer meenemen vanuit mn ouders. Aangezien ik in Wageningen woon lijkt mij Beuningen het meest geschikt. Kunnnen we dan bekijken wat er aan de fiets moet gebeuren.

  Mvgr,

  Fadiar

 5. Dag mensen,

  Ik zit er over na te denken deze fiets te verkopen aangezien ik 2 transporters te veel van het goede vindt.
  Mocht er interesse zijn dan hoor ik dat wel. Deze fiets hoort bij een liefhebber vandaar dat ik wacht met MP.

  Reageren graag per mail: fadiar_hemmen@hotmail.com

  Mvgr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *