Crankstel gezocht

Beste lezers van transportfiets.net,

Ik heb een tijdje geleden een oude transportfiets gekocht via marktplaats. (kan iemand mij wat meer vertellen over het merk / type / jaar ? )
Ondanks dat hij er wel erg mooi uitzag bleek er toch veel aan te moeten gebeuren.
Inmiddels is de breuk bij de staande achtervork weer aan elkaar gelast, de trapas cups weer zuiver gemaakt in de draaibank, loszittende onderste balhoofd cup d.m.v. laspunten weer solide in de buis geperst, achternaaf & voornaaf geserviced, afgesleten buisdiameter op stuur opgelast en glad gemaakt en nog zo wat kleine ingrepen.
Verder heb ik nieuwe velgen, velglinten spatborden, pedalen, ketting, achterkransje en nog wat klein grut besteld en binnen. (ja ik hecht niet erg veel waarde aan originaliteit, maar veel spullen waren ook gewoon te erg versleten of gewoon helemaal verrot)

Nu wil ik alleen ook graag het crankstel + voorblad vervangen omdat het huidige voorblad te erg afgesleten is. Daarvoor had ik een crankstel met spie op marktplaats gekocht maar deze was qua passing te klein voor de transportfiets-as.
Ik ben bang dat zoeken is naar een spelt in een hooiberg, maar dit leek me de beste plek voor succes.

Het moet dus een crankstel zijn die op een transportfiets trapas gaat passen. Ik heb het gemeten en de as lijkt een diameter van 1.5 of 1.6 CM te hebben.
Het liefst een breed (!) voorblad met tussen de 40 en 46 tanden. Ik wil er namelijk een brommerketting overheen laten lopen.

De lak van deze fiets is ook in niet al te beste staat. Ik heb het stuur al met hammerite geverfd , en was van plan om daar ook het hele frame + kettingkast, spatborden etc. mee te gaan doen. Iemand hier goede of slechte ervaringen mee?

Verder heb ik ook nieuwe velgen gekocht bij nostaligie-oirschot, waarschijnlijk voor velen hier een bekende website? De velgen voelen wel degelijk aan, zouden deze ongeveer net zo goed zijn als de oorspronkelijke ?

Hopelijk kan iemand met aan een crankstel helpen zodat ik deze zomer nog kan toeren met deze fiets 🙂

Groet,
Ruben

4 gedachten aan “Crankstel gezocht”

  1. Hoi Ruben,
    Mooie fiets en leuk dat je de moeite neemt om hem weer in goede staat te brengen.
    Je zegt met Hammerite gewerkt te hebben en ik ben eigelijk nieuwsgierig naar de tijd die dat nodig heeft om uit te harden.
    Ik werk zelf met Brantho Korrux als grondlak of primer en dat heeft echt veel tijd nodig om hard te worden. Het vult echter goed en is zéér roestwerend. Daar zet ik dan spuitlak van Motip overheen voor het mooi. Dat werkt goed maar het duurt lang en ik ben eigenlijk op zoek naar een manier die goede roestwerende resultaten geeft maar iets sneller werkt.
    Een crankstel kan ik je helaas niet aan helpen. Daar zit ik zelf ook om verlegen. Wat je misschien kunt proberen is om een mooi crankstel van een oude fiets te laten “ruimen” door iemand die een draaibank heeft of een draaierij. Die draaien daar hun hand niet voor om. Nog iets anders en lastiger is het om de oude tandkrans er van af te draaien en er een nieuwe op te lassen. Dan moet je wel aan een nieuwe kunnen komen natuurlijk maar die moeten wel ergens rondzwerven lijkt me.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  2. Beste Charles,

    Bedankt voor de reactie!

    Wat betreft de crankset :

    Ik heb reeds een crankset weten te bemachtigen en het idee om het gat te ruimen leek ideaal. Maar dat ga ik toch niet doen omdat het kettingblad minder ver van de crank af zit. Daardoor kom ik weer in moeilijkheden wat betreft de kettinglijn. Verder voelt de huidige crankset ook een stuk zwaarder aan, en die wil ik vanwege zijn degelijkheid toch handhaven. Daarom ga ik van de nieuwe crankset alleen het tandblad gebruiken, en deze bij de oude erop lassen. Als het goed gedaan kan worden, is het dan stevig genoeg ?

    Waar ik stiekem wel een beetje van baal is dat ik de brommer/motorketting die ik gekocht heb dan niet kan gebruiken.
    Qua steek past hij wel over het dunne voorblad maar hij is 2x te breed.
    Tegenwoordig zijn de 1/8 kettingen toch wel stevig genoeg voor een transportfiets ? Of rijdt iedereen hier met een brommerketting rond?

    Ik ga morgen of maandag beginnen met het schuren van het frame.
    Hammerite (of rambo) heeft allebei een flinke tijd nodig om te drogen.
    Na een week of 2 is het goed hard. Ik ga met een tussenperiode van 5 uur 2 lagen aanbrengen. Om er geen jarenproject van te maken hou ik het bij die 2 lagen. Met motip in zwart (glans?) aflakken had ik nog niet aan gedacht maar is natuurlijk wel erg mooi. Is motip alleen kwalitatief gezien niet te goedkoop?

    Daarnaast ga ik komende week de spaken bestellen, wielen spaken en de overige onderdelen reinigen/verven of servicen.

    Kan ik de nieuwe foto’s in dit topic kwijt of gaat dat via de moderator van deze site ?

    Groet,
    Ruben

    1. Hoi Ruben,
      Als je het kettingblad goed vastlast en zorgt dat het mooi haaks op de trapas komt te zitten dan zou ik niet weten waarom het niet goed genoeg is.
      Het lassen laat natuurlijk wel zijn sporen na maar daar kan je op een draaibank misschien nog iets aan doen.
      En als je een goede ketting koopt dan houdt die het ook wel. Bij Scootbike heb ik ooit een paar kettingen gekocht via hun webshop. Die zijn ook te breed maar zien er uit als fietskettingen. Iets lichter en ze doen het erg goed.
      De lak van Motip is alleen voor het mooi en wordt ook gebruikt voor auto’s. Ik heb er eigenlijk nog niet zo veel ervaring mee maar het zier er vooralsnog goed uit.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar.

  3. Heb je bij google wel eens ” fietsrestauratie” in getikt want hier is iemand 8 maanden bezig geweest een vooroorlogse fiets geheel te restaureren, daar kom je dus een interessant verhaal tegen over hoe met lak om te gaan, wat je tegen roest etc kunt gebruiken. Succes met het lezen (haal er tips adviesen etc uit) dat verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *